E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Nebati: Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz---

Bakan Nebati: Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz

Bakan Nebati: Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz
11 Ağustos 2022 - 21:51 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Gelişen koşullara göre devreye aldığımız uygulamalar sayesinde üretimde, büyümede, ihracatta ve istihdamda Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz" dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CHP'li Öztrak'a rakamlarla tepki gösterdi.

Bakan Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada CHP Parti Sözcüsü Fait Öztrak'ın eleştirilerine cevap verdi. Açıklamasında Öztrak'ın gerçekleri çarptığını ifade eden Nebati, "Sayın Faik Öztrak, sorumsuzca yaptığınız açıklamalara partinizin siyaset çizgisini bildiğimiz için artık hiç şaşırmıyoruz. Ancak büyük resmin sadece bir köşesini gösterip eksik bilgiyle gerçeği çarpıtma çabanız asla kabul edilemez.

Her şeyden evvel sizin pervasızca 'uyduruk' diye tabir ettiğiniz model kapsamında ve gelişen koşullara göre devreye aldığımız uygulamalar sayesinde üretimde, büyümede, ihracatta ve istihdamda Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz. İhracatımızdaki önemli artışa rağmen cari dengedeki bozulmanın ana sebebi küresel çalkantılar sonucunda enerji emtialarında son 2 yıldan bu yana gerçekleşen astronomik fiyat artışlarıdır.

Örneğin dünyada doğal gaz fiyatları salgın başlangıcı olan 2020 yılından bu yana 10 kattan daha fazla bir artış göstermiştir. İşte tam da bu yüzdendir ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Abdülhamid Han sondaj gemimizi de devreye alarak toplamda 2 sismik araştırma ve 4 sondaj gemisiyle dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosu oluşturarak milletimizin hizmetine sunduk" dedi.

'YILLIK BAZDAKİ CARİ İŞLEMLER DENGESİNDE 35 MİLYAR DOLAR FAZLA VERMEYİ BAŞARDIK'

Bakan Nebati, Türkiye'nin yıllık bazdaki cari işlemler dengesinde 35 milyar dolar fazla verdiğini aktararak konuşmasına şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımızın bugün 34 Hidroelektrik Santrali'nin açılışını yapması, Mavi Vatan, Karadeniz Doğalgazı, Akkuyu Santrali, devam eden karasal sondaj çalışmaları, yeşil enerji yatırım ve desteklerimiz de hep bu yüzdendir. Bu kazanımlar, spekülatif ve çarpıtılmış tweetler atarak değil, milletimizle birlikte birçok cephede verdiğimiz kararlı mücadeleler sonucunda elde ettiğimiz kazanımlardır.

Sizin de Hazine Müsteşarı olduğunuz dönemden bilmeniz gerektiği üzere 'net hata noksan' kalemi, farklı yerlere çekmeye çalıştığınız gibi 'kaynağı belirsiz' bir para girişi değildir. Teknik hesaplamalarda zaman uyumsuzlukları, beyan hataları gibi durumları kapsar. Eski göreviniz itibarıyla çok iyi bildiğinizi umduğum bu konuda vatandaşlarımızın zihnini bulandırmaya dönük manevralarınızı milletimizin takdirine bırakıyorum.

Cari denge konusuna dönecek olursak, içinde bulunduğumuz 2022 yılı Ocak- Haziran döneminde enerji hariç değerlendirildiğinde cari işlemler dengesinde 8,1 milyar dolar; yıllık bazdaki cari işlemler dengesindeyse 35 milyar dolar fazla vermeyi başardık.

Büyümenin güçlü olduğu bir dönemde, enerji hariç cari dengedeki bu olumlu görünüm, gerçekleştirdiğimiz yapısal dönüşümlerin bir yansımasıdır. 2020 yılında 28,9 milyar dolar olan enerji faturamız 2021 yılında 50,7 milyar dolara yükselmiştir. Ulaştığımız ekonomik büyüklüğün ve rekor seviyede artan küresel enerji fiyatlarının sonucu olarak bu faturanın 2022 sonunda 100 milyar dolar seviyelerine yükselmesi öngörülmektedir.

Aşağıya enerji hariç cari işlemler dengesi tablosunu da bırakıyorum. Baktığınızda siz de rahatlıkla göreceksiniz ki pandeminin zirve yaptığı 2020 yılı dışında son yıllarda istikrarlı bir enerji hariç cari fazla söz konusudur. Gerçek budur."

Bakan Nebati: Cari işlemler dengesinde çok daha iyi noktalara geleceğiz

 

Nebati'den Kılıçdaroğlu'nun 'KKM' eleştirilerine yanıt

 

Nebati: IMF ile bir anlaşma imzalanmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz12 Ağustos 2022 09:43

    baran adlı müptezel delirdi. Ne dediğini ve ne yazdıĝını bilmiyor. Bu gibi yaratıklar insanlar içinde dolaşıyor. Yazdıklarımıza cevap vermek yerine hep hakaret ediyor. Buna cahil demek bile yetersiz kalır.

  • baran12 Ağustos 2022 10:01

    Hakaret değil!  Sersemliğinin delili!  Bitiksiniz yitiksiniz zavallısınız!   Bu ülkeyi anlatıyorlar.  Sanki Etiopya dan bahsediyor alçak tohumu.  Bu kadar aşağılık yalanlarınız yanınıza kalacak sanma!  Aslında istediğiniz de bu ülkenin Etiopya Sudan a vs. dönmesi.  Bu ülkede her yapılan iş sizin kafanıza balyoz gibi iniyor Bak zavallı ibrikçibaşı daha dün 34 adet daha hidro elektrik barajı hizmete açıldı.  Çeşme musluğu değil hidro elektrik santralı!  Anladın mı cahil acuze?

  • fatih12 Ağustos 2022 09:31

    sana söylenecek tek söz. hasikiiiiiiiiiiiiiirrrrrrrr oradan.

  • Türkoğlutúrk12 Ağustos 2022 08:45

    Vallahi doğru.hukukun bu kadar ortadan kalktığı bir devir daha yaşanmadı

  • Mucise Reis : )12 Ağustos 2022 08:45

    Çok duyduk bu lafları :D görevden azlini isteyenler o kadar başarılıdı, çok başarılı Cumhuriyet tarihi rekorları kırıp, ödüllerden ödüllere... Snayaicilerden iş dünyasına , yurt dışında onlarca görüşmeler , söylemler, açıklamalari programlar... kendi inanmadıklarını milelte söyleyenler görevden azlini alıp gitti bir bir :D .. Milletin aklında tek kalan 25 lira mazot. 5 lira simit, okutulamayan çocuklar, işsizlik ve sefalet. alınamayan 1 litre  süt ... GERÇEKTENDE REKOR KIRDIN 18 tl =1 usd bu millet bu rekorlarını asla unutmayacak, en azından seçimlere kadar aklında kalacağı çok belli. Milletin tüzde 75 i 6 bin tl altı maaş ile yaşıyor. 2,3,4 kişilik aileler. Emekliler, işsizler, öğrenciler, mezunlar, vb. vb." DERDİNİ ANLATAMAYANLAR, DERTLERİNİ DİNLEYENLERE oy verir... Bunu unutma sayın bakanım. 

  • xyz12 Ağustos 2022 08:01

    Millet aç. Anlamayanlar için bir daha söyleyeyim millet aç. Fakir demiyorum. Aç diyorum. Durum bu. Altı ay sonra gözümüzü açtık millet yine aç. Birileri yine ekmeğimizden bir dilim daha almış.

  • baran12 Ağustos 2022 09:15

    3 kişilik soytarı mangası ederiniz yok ki!  Ya sizin bu ülke ve insanlarından haberiniz yok. ya da pis 7 liden beklentileriniz çok. Boşuna umutlanmayın.  Be karaktersizler madem bu ülkeden yönetimden umudunu kestiniz borsa sitelerinde ne işiniz var?  Git Amerikan borsasında oyna zübükdaşların ile birlikte.  Anladın mı sırıtık?  Köpek yavrusu he he o ahmak aklın ile ne yaparsan yap sen zaten bir işte dikiş tutturamazsın! O da ayrı bir konu.  Bak sırıtık seni kripto reklamı yaparken rezil etmiştim!  Sözlerim doğru çıktı o abuk subuk jetonlar göçtü gitti. Sen hala aynı yerde otluyorsun. Ahmaklığın aptallığın alçaklığın zirvesindesin.  Böyle öküzlere uyarı falan fayda etmez.

  • Mucise Reis : )12 Ağustos 2022 08:49

    Baran acınacak hale düştü :D. Her alanda taraftarı olduğu insanlar kar gibi eriyor. Artık bir mucize olsunda ekonomi bir iyileşsin hemen erken seçime gideriz derdindeler :D ama bu TL basımı, TL yi kimsenin almaması, Ticaretinde kullanmaması enflasyonu azdırıyor TC de. Yabancı devletler Tl alıp ne yapayım diyor ? bana dolar , euro verdin ticaetimde bu paralar var benım diyor... Ama biz TL al, kullan, kasana at diyoruz :D ama firmalarımız ticaretinde tl kullanmak istesede ithalat+ihracat karşımızdaki devletler bunu arzulamıyor. O bakımdan usd 25 de olsa, BOİNGLER, İPHONELAR, İLERİ TEKNOLOJI satar ise (rusyanın kendi parası ile gaz satması gibi) o zaman fayda edebilir. ekonomiden anlamayanlar 6 ay önce yazdıklarımızı bugün yaşıyor ve anlıyor : )) ama 85 milyon bedelini 6 aydır ödüyor...  Baranda yıkama yağlama menfaat işlerinde.

  • Hehe12 Ağustos 2022 08:41

    Yanlama baroş hosssttt geldin hadi sen sahibinin yanina az daha yanla

  • baran12 Ağustos 2022 08:24

    Hadi oradan soytarılar güruhu!   Millet sizi her gittiğiniz yerden ...tir ediyor!  Millet dalkavukluğu yapıp güya galeyana getirecek insanları.  Bunların genel sekreterinin bile yüzüne bakmıyorlar at arabasından defoldu gitti! Şov yapacaktı ama tutmadı.  

  • Kafkas12 Ağustos 2022 08:00

    2022 ilk yarısı ihracat 125.866 milyar usd ithalat 177.276 milyar usd dış ticaret açıklığı 51 milyar usd olmuş işiniz gücünüz algı tek.iyi yaptığınız iş TV gazetelerde ilizyonla milleti kandirmak

  • Mks 12 Ağustos 2022 06:29

    Evet doğru diyor ithalat da cari açıkta rekor üstüne rekor kırıyoruz !! Büyük marketler her tarafa şubeler açarak küçük işletmeleri bitirmekte rekor kırıyoruz gerçekten. Kaçak göçmen işçi çalıştırmakta rekor kırıyoruz bakan iyi bakıyor gerçekten

  • Gerekte n12 Ağustos 2022 05:16

    Rekor kormanız konusuna kayılıyorum 3 liradan 18 liraya ciddi rekor dolaresde eeeh cigarada 3 liradan 31 liraya buda başka bir rekor saysak sayfa almaz rekorları.

  • Sfr12 Ağustos 2022 00:39

    Doğru cumhuriyet tarihinin en büyük enflasyonunu yaşıyoruz.

  • Doğrusu11 Ağustos 2022 23:16

    HAYATINIZ YALAN BE.EKONOMİ YALAN,SİYASET YALAN,EĞİTİM YALAN,ADALET YALAN.YALAN SİZİN MESLEĞİNİZ OLMUŞ.NE BITMEZ YALANLARINIZ VARMIŞ.HERŞEY ATEŞ PAHASI,MİLLET ÇARESİZLİKREN İNTİHAR EDİYOR HALA YALAN SÖYLÜYORSUNUZ.KESİN YAYINLAMAZLAR BU YAZIMI.

  • Vatandaş11 Ağustos 2022 22:59

    İnanmayı bırakın,ciddiye bile almıyor kimse,tam bir komedi...

  • Salih11 Ağustos 2022 22:10

    Gerçekten mi sen bir de kira fiyatlarına bak orda da rekor kırıyor ev sahipleri de artık kiracıların sırtından geçiniyorlar bunuda biliyonmu gel rezilliği beraber ev arayalım da gör