E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Nebati açıkladı: Kiralık konut üretilecek---

Bakan Nebati açıkladı: Kiralık konut üretilecek

Bakan Nebati açıkladı: Kiralık konut üretilecek
11 Mart 2023 - 16:02 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ülkeye 'kiralık konut üreticisi' kavramını getirerek, kiralık konut arzını artıracağız açıklamasında bulundu

 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüme yönelik yeni finansman modeliyle ilgili, "Konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz." dedi.

Nebati, Şanlıurfa'da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla hayata geçirilecek yeni finansman modellerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afet bölgesinin yeniden imar ve ihyasını sağlamak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çalışmaları hızla sürdürdüklerini bildiren Nebati, bu kapsamda gereken her türlü finansmanı Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak sağlayacaklarını söyledi.

Nebati, kentsel dönüşüm probleminin çözümünde 3 ayrı yaklaşım üzerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile eşgüdüm içinde çalışmayı sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. İkinci modelimizdeyse ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Bu kapsamda konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını hızla artıracağız. Bu iki durumda da KGF desteklerini devreye alarak hem konut üreticisinin hem de bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişimlerini kolaylaştıracağız."

"Kira enflasyonunu dizginleyeceğiz"

Çalışmalarına Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı 6 Şubat'tan önce başlanan ve dünyada farklı örnekleri olan üçüncü modelin de özellikle kiralık konut arzını artırmaya yönelik olduğuna işaret eden Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Bu modelle ülkemize 'kiralık konut üreticisi' kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacaktır. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacaktır. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonunu dizginleyeceğiz."

Nebati, depremler sonrası TOKİ projelerinde görev alan yüklenicilerin ilk etapta sözleşmelerini bağlamaları için ihtiyaç duydukları finansmana erişimi kolaylaştırabilmek adına yürürlükte olan Kredi Garanti Fonu (KGF) paketini revize edeceklerini dile getirerek, tüm modellerle ilgili diğer detayları gelecek günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

"TOKİ'ye damga vergisi istisnası getirdik"

İçinde bulunulan zorlu dönemde vatandaşların konut ve barınma ihtiyaçlarına çözüm olmak ve finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla konut kredilerinde uygulanan kredi değer oranlarını güncellediklerini anlatan Nebati, şunları kaydetti:

"Ayrıca, deprem nedeniyle özellikle orta ve alt gelir grubuna yönelik konutların daha uygun şartlarla üretilmesine imkan sağlamak amacıyla TOKİ tarafından konut ve konut ile ihale edilen yapım işlerine ilişkin olarak 2023 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere damga vergisi istisnası getirdik. Bu süreçte, bir yandan da yıkılan veya kullanılamaz hale gelen iş yerleri için mobil çözümler de üretiyoruz. 6 bin geçici ticarethaneyi esnafımızın hizmetine verdik, 3 bin konteynerden oluşan çarşıları da kuruyoruz. Diğer taraftan, kurumlarımızla koordineli şekilde ilerleyerek OSB'lere yönelik de üzerimize düşen ne varsa hızlıca yerine getireceğiz."

İstanbul'da kiralar en çok bu ilçelerde arttı!

En çok kira artışı yaşanan il Ankara oldu

Kira fiyatlarında rekor artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.13 Mart 2023 23:17

    KİRA ANLAŞMAZLIKLARDA YÜKSEK FİYATLAR NEDENİYLE TAŞINMAK ZORUNDA BIRAKILAN 10 YIL ŞARTI NEDENİYLE TAŞINMAK ZORUNDA KALAN KİRACILARA BELEDİYELERİN KİRALIK SOSYAL KONUT TEMİN ETMESİ ZORUNLU OLMALIDIR

  • Hamit12 Mart 2023 10:16

    Pandemi vs enflasyonu tetikledi Asıl teikleyen Erdoğan düşmanlarıdır Halkı zerre düşünmeyen bu güruh Erdoğan gitsinde memleket batsın diyecek kadar alçaklar

  • Benim fikrim12 Mart 2023 21:57

    Memleket zaten batmış. Üzücü olan Erdoğan varken batmış olması. Eski den bir farkı kalmadı ülkenin.

  • mertcan11 Mart 2023 22:32

     HERŞEYİ MAHVETTİLER, 

  • Emlak11 Mart 2023 20:40

    Emlakta özel öülkiyet sadece daire ve dükkanda olmalı, arsa mülkiyeti olmanalı, İmara açılan arazi veya arsa da özel mülkiyeti kaldırılır ve arsalar araziler bedlediyelere ait olursa konut sorunu çözülür. İmara açılan butun arsalar ait olacak ve belediye iyi projeyi getirene bir hac karşılığında arsayı verilecek,. Konut ucuzlar, haksız arsa spekülasyonu ve rantı olmaz,.. belediyeler sırasıyla komşu arsayı inşaatı yapanlara vereceği için şehirlerde yamalı yanalı boşluk ve yapılsnma olmaz, çarpık şehirleşme olmaz..

  • Rıdvan Serbest 11 Mart 2023 19:42

    Bol bol kiralık konutlar yapılsın devlet tarafından kira bedelleri asgari ücretin yüzde 30 civarında olsun ve bu konutları kiralayan aile ler kiralarını aksatmadan 50 yıl boyunca ödemeleri durumunda o konutun sahibi olsunlar anne baba vefat ederse çocukları ödemeye devam etsin öyle lüks konutlarada gerek yok

  • Alpertunga 11 Mart 2023 19:23

    Gülermisin, ağlarmısın. 20 yıl kiraları uçur, ev fiyatlarını 5 e katla. Tokiyle zengine ev yap. Seçime 2 ay kala kiralık konut yapacaksın. Aman bişey yapmayın kiralar 20 bin olur. Milletin aklıyla kafa yapmayın.millet herşeyin farkında.

  • !12 Mart 2023 14:09

    ağzına sağlık

  • Bir an önce11 Mart 2023 18:55

    Yeni seçilecek hükümet enkaz devralacak olsada öncelikli olarak ekonomi,adalet ve eğitim alanında bir an önce iyileştirme çalışmalarına başlamalı.Tek adam yönetiminden ülke bir an önce kurtulmalı nefes aldırmalı ülkeye.Yoksa iran afganistan olma yolunda ilerliyor ülke ,dini duygular üzerinden siyaseten sömürülen halk olanların farkında değil.Halk yoksul bırakılarak tek adam yönetimi kullanılarak dış güçlerin içerdeki maşalarıyla çökertilmek ve boyunduruk altına alınmak isteniyor.İçerde iktidarı bırakmak istemeyenler korku ve baskı ile halkı sindirerek iktidarda kalma çabası içerisindeler.

  • Mucise Reis : )11 Mart 2023 18:44

    Belediyeler ortak olarak bir konut üretim,i vatandaşa sembolik kira bedeli olarak oturma izni verilebilir. Temel atıp, alt yapı yapılıp, isteyen vatandaşlara ya ev , apartman vb arazini sana verdim, satın aldım. sana 500 bin prefaptik için sıfır faiz kredi veriyorum. Yoksa kondeyner verebilirim demeli Amaç maddi durumu olan kişi ABD ve kanada tarzı prefabrik arziye şahsi evini yapabilir tabusunu alabilir, bu tarz devlet yükü hafifler, cepten vereceği geçici konut masrafı kalıcı eve döner... bu tarz çalışmalar gerekli. biraz yabancı ülkelere baksak üretebiliriz. ör: şilide 2 ev çatısı kaplayan bına yapılıyor. evi 2 ye bolun. teslim ediliyor. içeri yerleşen kişi istersen evin çatının diğer tarafına kendisi ev inşa ediyor. resimlerde görürsünüz. ortadan kesilme ama çatısı olan evler var... ya görevli olsam sabahlara kadar araştırır 10 larca proje orneği alır sunum yapar işbaşına geçerim. ama görevliler ? onn bununt alimatını beklemekten bişe üretmıyor.

  • E.g.11 Mart 2023 18:05

    KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRACILARA KİRA YARDIMI YAPILMASI İÇİN DEPREM BÖLGELERİNDE OLDUĞU YA KİRALIK EVLERİNİN YIKILMASI YA DA AĞIR HASARLI MI OLMASI GEREKİYOR DEPREM OLMASINI BEKLEMEDEN KİRACILAR OTURURKEN KENTSEL DÖNÜŞÜME BAŞLAYIN KİRACI ÖLÜR İSE YAKINLARINA 100 000 TRY TAZMİNAT ÖDEYİN AYRICA 10 BİN TL TAŞINMA YARDIMI 3000 TL KİRA YARDIMI ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ

  • E.g.11 Mart 2023 17:41

    AKIL VAR MANTIK VAR MEVCUT KİRALIKLAR DÜŞÜK GELİRLİ KİRACILARIN KİRALAYAMAYACAĞI KADAR YÜKSELMİŞTİR MÜLK SHİPLERİ GİBİ KİRACILARA DA KİRA YARDIMI YAPILMALIDIR KİRACILARIN HAKLARI HUKUKLARI DA MÜLK SAHİPLERİNİN KADAR KORUNMALIDIR NE EKSİK NE FAZLA

  • Halis Özütemiz11 Mart 2023 16:33

    Fiyat mekanizmasının işlemesine izin verilip piyasaya haricen mudahale edilmese zaten hersey yerine oturur. Tıpkı hükümetin ilk geldigi zamanda yaptigi gibi. Yoksa daha maliyetli ve işlerliği olmayan yöntemlerle zaman kaybetmeye devam edilir.

  • AHMET ÖZBİR11 Mart 2023 16:31

    İNKILAPÇI AK İktidar işte böyle olur. Tarih sizi yazacak, "KİRALIK EVLER TÜRK EVLADINI GÖZLER!" Bu karar benim hayatımda gördüğüm en güzel ve vatan evlatlarını mutlu eden bir karar. Haydi Yiğitler vazifebaşına! Ucuz KİRALIK EVLER YAPIN, KİRALARI ÇEKİN AŞAĞIYA, UÇURUN TÜRK MİLLETİNİ YUKARIYA! "Cumhur İttifakı Yapar, Kaosçular Yıkar!"

  • Millet cumhur11 Mart 2023 16:13

    Akılsız başın derdine ayaklar çekermiş derler atalarımız Siz kurumların lojmanlarını satın dinlenme tesislerini satın Şimdi de tekrar yenilerini yapın her şey gibi Bu işte çark ettiniz