E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBakan Muş açıkladı: İhracatta yüzde 18.5 artış ---

Bakan Muş açıkladı: İhracatta yüzde 18.5 artış

Bakan Muş açıkladı: İhracatta yüzde 18.5 artış
02 Temmuz 2022 - 12:28 borsagundem.com

Ticaret Bakanı Muş Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan, ihracatın yüzde 18,5'lik artışla 23,4 milyar dolara çıktığını söyledi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Erzurum'da Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) açılışında, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Türkiye'nin ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 6 ayında da devam ettirdiğini belirten Muş, şöyle konuştu:

"Geride bıraktığımız haziran ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,5 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Böylelikle 2022 yılının ilk 6 ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve altıda altı yaptık. Yılın ilk 6 ayında ülkemiz toplamda 126 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir."

Haziran ayı ithalatının ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Muş, "Enerji kalemi 8,1 milyar dolarlık payla bu ay da ithalatımızda önemli bir yer tutmuştur." ifadesini kullandı.

"Yeni bir ticari döneme giriyoruz"

Küresel ekonomide uzun bir süredir salgın süreciyle başlayan ve halen devam eden küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ile arz-talep dengesizliklerinin neden olduğu sorunlarla mücadele ettiklerini dile getiren Muş, Ukrayna'daki savaşın gerek enerji gerekse tarım ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara neden olduğunu, piyasalardaki dalgalanmaları daha da artırdığını söyledi.

Tüm bunların neticesinde, birçok gelişmiş ülkede rekor düzeye ulaşan enflasyonun, insanlık için başat bir sorun haline geldiğini aktaran Muş, "Nitekim ABD ve İngiltere'de son 40 yılın zirvesine yerleşen enflasyon, Avro Bölgesi'nde de çift hanelere ulaşarak rekorlar kırmaktadır." ifadesini kullandı.

Buna karşın, son haftalarda açıklanan veriler ve enflasyonla mücadele için duyurulan politikaların, gelinen noktada küresel ekonomide bir yavaşlama olması ihtimalinin güçlendiğini gösterdiğine işaret eden Muş, şöyle konuştu:

"Nitekim Dünya Bankası, geçtiğimiz ay yayımladığı 'Küresel Ekonomik Beklentiler' raporunda 1970'lerde yaşanan stagflasyon durumu ile günümüzde yaşanan gelişmeler arasında bazı benzerlikler kurmuştur. Bu doğrultuda, birçok uluslararası kuruluşun küresel büyüme tahminlerini düşürdüğüne şahit olmaktayız. OECD, küresel büyüme tahminini yüzde 3'e çekerken, Dünya Bankası da beklentisini yüzde 2,9 olarak güncellemiştir. Bu atmosferde, artan korumacı politikalar ve küresel değer zincirlerinde yaşanan değişimler ile tersine bir küreselleşme dönemine girdiğimizin sinyallerini alıyoruz."

Bakan Muş, küresel sorunların çözümü için her zamankinden daha çok dayanışma ve iş birliğine ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler'in gıda fiyatlarındaki artışın, iklim değişikliği nedeniyle özellikle Afrika'da yaşanan kuraklık ile birleşerek 2023'te bir gıda krizine dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlattı.

Hükümet olarak, küresel çapta giderek büyüyen sorunları yakından takip ederek gerekli adımları hızla attıklarını dile getiren Muş, lojistik operasyonların zorlaştığı bir dönemde iş insanlarıyla sürekli istişare ederek önlerindeki engelleri tek tek kaldırmak için yoğun mesai harcadıklarını aktardı.

Sermaye kontrolü söz konusu değil Serbest Piyasa var

Bu kapsamda, ticari diplomasi faaliyetlerini yoğun bir şekilde yürüterek transit geçiş belgelerinden yeni hatların açılması ve limanların kullanılmasına kadar birçok konuda kapsamlı müzakereler gerçekleştirdiklerini bildiren Muş, şöyle devam etti:

"Şunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Ekonomimize güvenen, yatırım yapan, üreten, ihraç eden herkese sonuna kadar destek olmaya ve sahip çıkmaya devam edeceğiz. Özellikle son günlerde bazı çevreler tarafından sermaye kontrolüne ilişkin iddiaların maksatlı şekilde ortaya atıldığını üzülerek görmekteyiz. Bunlar itibar edilmemesi gereken iddialardır, bunların tamamı lafügüzaftır. Türkiye, kurallı serbest piyasa sisteminin etkin bir şekilde işlediği gelişmiş bir ekonomidir ve serbest piyasa sisteminden asla taviz vermemiştir ve vermeyecektir."

Türkiye'de yerli ve yabancı sermayenin, güven içerisinde yatırım yapabilecek bir ekonomik iklimin içerisinde olduğunu ve kurallı serbest piyasa konusundaki bu kararlı tutumundan asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Muş, şunları kaydetti:

"Nitekim küresel ekonominin tökezlediği böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi, 2021 yılında yüzde 11 gibi bir oranla yakaladığı büyüme ivmesini, 2022'nin ilk çeyreğinde de devam ettirmiş ve yüzde 7,3 oranında büyümüştür. Söz konusu 15 aylık dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışımızın neredeyse yarısı, net ihracatımızdan kaynaklanmıştır. Bir diğer ifadeyle, ülkemizin yerli ve milli değerleri, yani iktisadi bağımsızlık mücadelemizin sivil neferleri olan ihracatçılarımız, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etmiştir. Öte yandan büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi Üretim Endeksimiz yıllık yüzde 10,8 artarak ekonomideki üretim ivmesinin devam ettiğini göstermiştir."

Ticaret Bakanı Mehmet Muş' dan denetim açıklaması

Kavcıoğlu ihracatçılarla bir araya gelecek

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tereyağı ihracatına izin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ad03 Temmuz 2022 13:53

    Sayın bakan sanki başka ülkenin bakanı. Hükümet iş insanına "dolarını bozdurmasan sana kredi yok "diyerek sıkıştırıyor,Bakan serbest piyasadan bahsediyor (6) 

  • FİNANSCI03 Temmuz 2022 11:40

    sayın bakan tamamda bir de ithalattan rakamlar verse idin.ihracat patlıyor ithalat bunun iki katı patlıyor.böyle bir ekonomik sistem olabilir mi.bu yüzden döviz patlıyor ucu bize giriyor zengin daha zengin fakir de daha fakir oluyor.

  • Yorum03 Temmuz 2022 09:27

    Boş beleş maaş alma yeri bu bakanlık kim gelirse gelsin hiç Bi şey yapamıyor ithalat ihracatı geçiyor Ruhsar pekcan zamanında aradaki makas kapanıyordu sanki şimdi açıldıkça açılıyor nedir bunu formülü yok mu Bi formül enerji açığı diyorsunuz iyide bu gesler resler hesler boşamı yapıldı onlarda hiç kapatmamış enerji açığını ayrıca türkiyede öyle Bi bahar yaşanıyor ki yaza giremedik bu kadar yağmurdan sonra bu barajlar çalışmıyor mu enerji açığını kapatmıyor mu anlamadık gitti bence başarısızsınız Ruhsar hanım daha başarılıydı o da şu kendi şirketine ihale vermişti heralde o yüzden gitti

  • Mucise Reis : )03 Temmuz 2022 09:04

    Eee ithalat ne olmuş bakanım ? aynı oranda azalmış işe ithalatta belirtilen yıllar karşılaştırmasın. ülkemiz içerid eüretiyor, yerli milli üretiyor aynı biçimde ithal mal almayıp birde dışarıya ihracat yapoıyor demek :D ama bakıyoru zki ithalatta aynı dönemde artmış :D yani  değişien bir şey olmamış... düşünün... 1 iphone alıyorsun bedeli bin usd iken şuan oldu  2 bin usd.. ne oldu ? adet aynı ama ithalat rahamı arttı :D  ..ihracatta aynı biçimde adet aynı bedeli arttı... burada KALICI EKONOMİK İYİLEŞME ihracat artar, ithalat düşer, ithal alınan malların değeri karşılığı ülkemize kurulan fabrikalarda üretilir ithalatı frenler ise büyük başarı der bende gider bakanın ellerinden öperim... Burada ne anlatmış sayın bakan ? bana masal geldi :D

  • E.g.02 Temmuz 2022 15:44

    NE ZAMAN BİTECEK BU DIŞ TİCARET AÇIĞI ?

  • ALİ KODUŞ02 Temmuz 2022 14:13

    benim anlamadığım ihracaat rekorları kırılıyor neden döviz yükseliyor.artık şu lüks tüketimleri sınır getirilmelidir.

  • Mucise Reis : )03 Temmuz 2022 09:07

    ihracat arttığında, ülke kasası veriler ile usd dolar... ama ithalat da artıyor... ithalat arttığı için devlet ödemeler yapıyor ve kasası yine eskiye düşüyor... ithalatı düşüren üretim modelleri kuracak güçleri yok. ithalatı frenleyen üretim kurulursa Tl kullanımı artar. USD talebi düşer, ekstradan irhacat yaparsak da usd bollaşır... Bakan masal anlatmış dovidli dönemleri kendince karşılaştırıp söylemek istediği cümlelere ortamkurmuş :D  yutan cahiller vardır...

  • Bik02 Temmuz 2022 13:26

    İthalat artış oranı ihracat artış oranından yüksek olduğundan daha fazla döviz ihtiyacı doğuruyor, turizm ve diğer döviz girdileri cari açığın artışını engelleyecek görünmüyor. Cari denge kurmak, ₺'nin değer kaybını önlemek ve enflasyonu tek haneye düşürmek hayal gibi.

  • Mks02 Temmuz 2022 12:51

    Eyvah gene bu ay da mı cumhuriyet tarihinin en yüksek ithalatını gerçekleştirdik ??? Yapmayın kardeşim artırmayın şu ihracatı olan halka oluyor ,sanayicimi bu ülkede 85 milyon ?? İhracat ne kadar artsa ithalat döviz cari açık enflasyon zamlar o kadar artıyor yazık halkın %80 i zor geçiniyor !!!