E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Koca'dan toplantı sonrası kritik açıklama---

Bakan Koca'dan toplantı sonrası kritik açıklama

Bakan Koca'dan toplantı sonrası kritik açıklama
31 Mart 2021 - 22:20 borsagundem.com

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısında virüsün yeni varyantları, aşı konusundaki son gelişmeler ve Aşıyla Bağışıklama hedefiyle birlikte, bazı illerimizde artan risk düzeyini ele aldık." dedi.

Bakan Koca'nın açıklaması şöyle: 

Bilim Kurulu’nun bugünkü haftalık toplantısında, virüsün yeni varyantları, aşı ile ilgili son gelişmeler ve Toplum Bağışıklığı konusu ile birlikte, bazı illerimizde artan risk düzeyi ele alınmıştır.

Her şeyden önce kesinlik arz eden şudur: Toplum, her ne kadar bunu yeterince gündeme almamış olsa da, virüs gücünü korumaya devam ediyor. Artan vaka sayısı bunun kanıtıdır.

Bugünlerde öne çıkan bir sorun var: Salgına karşı başarı için ihtiyaç duyduğumuz sabrı, aşı sayesinde Toplum Bağışıklığı sağlanana kadar gösterip gösteremeyeceğimiz. Bilimin attığı adımlarla aşı tedarikindeki önemli gelişmelerin hepimize tedbirli bir bekleyiş sorumluluğu yüklediğini düşünmeliyiz.

Kısıtlamaların azaltıldığı 1 ayı geride bıraktık. Maalesef bu 1 ayda, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere, nüfusumuzun yüzde 80’inin yaşadığı 58 il, kısa sürede, riskin çok yüksek olduğu iller arasına girdi. Buna rağmen başarıya inancımızı korumalıyız. Bize ve bilim insanlarımıza şimdi eskisinden daha fazla görev düştüğü bilinmeli ve bu bilgiyle de her birey direncini artırmalıdır. Kısa bir süre içinde aşı ile yaygın bağışıklık hedefinde başarılı olacağız. Bu hedef topluma bir güç kaynağıdır.

Bilim insanlarımızın kamuoyuna aktarmak zorunda olduğum bir mesajı var: Mutasyona uğrayan virüslerin yayılım hızını artırdığı büyük bir ciddiyetle ele alınmaktadır. Covid testi pozitif kişilerde bizim yaptığımız araştırmalarda da bu varyantlara çok sık rastlanmaktadır.

Ülkemizde tespit edilen varyantlar dikkat çekicidir. İngiltere varyantı, 81 ilde 180.448 örnekte tespit edilmiştir. Güney Afrika varyantı, 11 ilde 169 örnekte tespit edilmiştir. Brezilya varyantı, 2 ilde 4 örnekte tespit edilmiştir. California-New York varyantı 1 ilde 2 örnekte tespit edilmiştir. Toplamda ortaya çıkan tablo, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların %75’ini oluşturduğunu, klasik tip Koronavirüsün yerini aldığını ortaya koymaktadır.

Aşı tedariki sürecini toplum yakından izliyor. Aşılamayı hızlandırmak için Sinovac, Biontech gibi aşıların yanı sıra artık yeni tedarik kaynaklarımız var. Farklı üreticilerle görüşmelerimiz sonucunda, yakında daha büyük alım potansiyeline sahip olacağız.

2 milyon 800 bin doz Biontech aşısı elimizde. 10 gün içinde bu sayı 4,5 milyon doza ulaşacak. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak. Mevcut aşılardan hangisini tercih edeceği kişiye bağlıdır. Aşı sırası gelenler, söz konusu hastanelerden randevu alırken aşı tercihini belirterek randevu almalıdır. Şu anda 2 Nisan Cuma günü için randevu verilmeye başlanmıştır.

Hedefimiz en geç Haziran sonuna kadar nüfusun büyük çoğunluğunu aşılamaktır. Bu hedefe ulaşmak için gereken gayreti ve kararlılığı kesinlikle göstereceğiz.

Türkiye, yakın bir zamanda aşı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak. Faz 2 aşaması tamamlanmak üzere olan, uygulamaya en yakın inaktif aşımızın yanı sıra, başka inaktif aşıların da gönüllüler üzerinde çalışmaları sürmektedir. İnovatif aşı adaylarından, VLP dediğimiz virüs benzeri parçacık aşısının Faz 1 çalışmaları da başlamıştır.

Bakanlığımıza bağlı bir kurum olan TÜSEB’in desteklediği intranazal yani burun spreyi şeklinde uygulanacak aşının Faz 1 çalışmalarına başlamak üzereyiz. Özel girişim tarafından başlatılan, Ankara Üniversitesi başta olmak üzere, dört üniversitenin katkılarıyla yürütülen çalışmanın ilk deneyleri olumlu sonuçlar verdi. İntranazal aşının gönüllüler üzerindeki sonuçları beklediğimiz gibi olursa, bu aşı, dünyada örneği bulunmayan bir COVID aşısı olacaktır.

Hedefimiz, aşıyla Toplum Bağışıklığıdır.

Yükün bu aşamadaki büyük kısmı, bizim, bilim insanlarımızın, sağlık çalışanlarımızın üzerindedir. Bu sorumluluk duygusu, milletimizin salgınla mücadelede dayanıklılığını, tedbirlere uyma isteğini ve yaşama sevincini artırmalıdır.

Bakan Koca'dan 'kongreler kalabalık' eleştirilerine yanıt

 

Bakan Koca: Aşı programında yeni gruba geçiyoruz

 

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Koca'dan videolu açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Keklik01 Nisan 2021 08:20

    Yeni vaka sayısında avrupada 1. Olmuşuz. Tüm dünya ülkeleri bizi örnek alıyormuş, parmakla gösteriyormus. Bakın bu ahmaklar gibi olmayın diye

  • Yorum31 Mart 2021 23:48

    Yav arkadaş bu İngiltere varyantı ingilterede yok mu ingilterede vaka sayısı kaç ölüm sayısı kaç haberiniz var mı peki bu durumu nasıl açıklayacaksınız ingilterede aşılanma çok yaygın diyebilirsiniz iyide bu aşı ilk çıktığında İngilterenin bizde önce mi haberi olduda gitti aşı anlaşmasını yaptı aşıya ilk onay verdi aşıyı ülkesine getirdi ve aşılamayı 100 kişide 45 doz gibi bir seviyeye ulaştırdı halbuki bu aşıyı iki Türk bulmamışmıydı biz bu iki türkle temasada geçmiştik diye biliyorum iyide anlaşmayı daha erken yapsaydık daha çok aşı için yapsaydık daha iyi olmazmıydı dünyanın illallah etiği bir hastalıgın çaresini iki Türk buluyor ama biz üç beş dolar daha ucuz diye Çin aşısı alıyoruz hiç olacak iş mi bu paramız kendi evlatlarımıza gideceğine çinli ye gidiyor böyle bir durumda kendi evlatlarımıza ilk desteği bizim vermemiz gerekirken

  • Aa31 Mart 2021 23:10

    Virüsün yayılışı toplumun gündeminde ancak, tıklım tıklım ( leba leb sözcüğüne yabancı olduğum ve anlamını bilmediğim ayrıca eğitim hayatım boyunca da karşılaşmadığım bir kelime olduğu için özellikle kullanmadım) kongre salonlarını dolduranların gündeminde böyle bir konu yoktu.