E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Koca'dan korona virüs açıklaması! Türkiye'de ilk vaka---

Bakan Koca'dan korona virüs açıklaması! Türkiye'de ilk vaka

Bakan Koca'dan korona virüs açıklaması! Türkiye'de ilk vaka
11 Mart 2020 - 00:24 borsagundem.com

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında açıklama yaptı: Türkiye'de bir vatandaşımızın testleri pozitif çıktı. Şahıs ile birlikte ailesi de karantinaya alındı. Korona virüs aldığımız tedbirlerden büyük değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün (dün) akşam saatlerinde korona virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı" dedi.

Koca, Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip korona virüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye'nin süreçte büyük bir başarı gösterdiğini söyledi.

Komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı" dedi.

Küresel salgınların kaçınılmaz tarafları olduğuna dikkati çeken Koca, şöyle devam etti:

"İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım. Bu an burada olmamın nedeni, bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün (dün) akşam saatlerinde korona virüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı.

"Verilere göre tanı erken konulmuştur"

Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır."

Koca, Türkiye'nin süreç boyunca bu olasılığa hazır olduğunu, yayılmayı önleyici tedbirler aldığını vurgulayarak, hastalığın ülkenin herhangi bir yerinde görülme ihtimaline karşı sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden bitirildiğini ifade etti.

"Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım"

Bu süreçte yurt dışı ile doğrudan veya dolaylı temasların olası sonucunun bir örnekte ortaya çıktığını dile getiren Koca, şunları söyledi:

"Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım.

Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14'tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz.

Aynı şekilde büyük çoğunluğumuzun koronavirüse karşı alacağı tedbirler için de anahtar kelimemiz yine 14'tür. Elleri tam hijyen sağlayacak şekilde yıkamaktan hangi durumda sağlık kuruluşuna başvurulacağına dek kurallar şeklinde her şey açıktır."

"Korona virüse karşı mücadeleyi planladık"

"Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir." diyen Koca, dünyayı uyarırken, aynı zamanda hazırlandıklarını ve koronavirüse karşı mücadeleyi planladıklarını ifade etti.

Bakan Koca, şöyle konuştu:

"Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir. Bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş vakanın şu an tek anlamı budur. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda bir düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz."

"Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez"

Riskin somut, tedbirlerin ise basit olduğunu vurgulayan Koca, korona virüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığını dile getirdi.

Koca, bir hastanın topyekun risk olmadığını, karantinaya alınmış bir hastanın da toplumu tehdit edemeyeceğini söyledi.

Bakan Koca, korona virüs tanısının konulduğu hastanın hangi ilden olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Şeffaf bir şekilde bugüne kadar bu süreci götürmeye çalıştım. Sabah da açıklayabilirdim, akşam da açıklayabilirdim. Gecenin bu saatinde açıklamanın bir sebebi vardı, şeffaf davranma çerçevesinde bunu açıklama gereği hissettik. Özellikle altını çizerek ifade ettiğim bir cümle oldu, hasta mahremiyeti. Bu dönemde bir ili, bir bölgeyi, bir hastaneyi bu anlamda gündemde tutmanın doğru olmadığına inanıyorum. Ben bu kadar net ifade ediyorum. Zaten bununla ilgili uluslararası boyutuyla da bildirilmiş olacak. Bunu da anlayışla karşılayın."

Sağlık Bakanlığı: Hudut ve sahilde yıllık izinler iptal

 

Bakan Koca: Okulların tatil edilmesini görüşeceğiz

 

Sağlık Bakanı Koca: Korona virüs salgınının Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (41)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K211 Mart 2020 14:18

    BENCE AKLIMDAN GEÇENİ BİLİRSUNUZ İNŞALLAH BAŞKA TÜRLÜ OLMAYACAK ........BELKİDE KURTULUIRUZ..........

  • BİR DOST11 Mart 2020 13:38

    Maaşlı anguslar; Türkiye'de virüs yokken, mutlaka vardır yetkililer yalan söylüyorlardır. Türkiyede bir vaka tespit edilip, Dünya bankası korona virüsle ilgili maddi yardım yapacağını duyurduktan sonra, Türkiye'de virüs yoktur maddi yardım almak için açıklanmıştır. 

  • emre11 Mart 2020 13:27

    senin dünyadan haberin yok bee.

  • İsmail11 Mart 2020 13:15

    Sayıyı artıralım, IMF ve Dünya Bankasının corona ile mücadele için vereceği kredilerden faydalanamayız aksi taktirde :) 

  • edy11 Mart 2020 13:14

    italya nın 90 milyar euro dan fazla zararı olduğu söyleniyor. imf den gelecek üç kuruş için virüs bizde de var diye ortaya çıkılmaz, götüreceği daha fazladır.   saman dolu kafalar hala böyle sav üretiyor ahmaklar da buna inanıyor. Birşeyler bildiğini zanneden B. Laçin de benzer şekilde zırvalamıştı.

  • Servet operasyonu 11 Mart 2020 12:10

    C-19 adlı lab  virüsü dünyada son 10 yılda devlet şirket ve kişilerce canla başla biriktirilmiş borsalarda şişirilmiş servetlerin finansal piyasalar ve merkez bankaları üzerinden el değiştirme tek merkeze transfer operasyonunun kod adıdır. Klasik olarak 10-15 yılda bir bu tip değişik enstrümanlar üretilerek  servet exchange yoluyla dünya finansal olarak kontrol edilir.  Şimdi başta Çin  olmak üzere birçok devlet şirket kişi kurum kaptırdıkları kendi paralarını tekrar borçlanacak ve tekrar canla başla modern köleler olarak 10 yıl daha biriktiriecek., o süre içinde yediği içtiği kardır. 

  • Tabi ya11 Mart 2020 10:45

    Dun iki aciklamada ulkemizde yoktu aksam dunya bankasi coranayla mucedele eden ulkelere para yardimi yapacagiz deyince , gece yarisi bizde de var bizde de var hahaha komiksiniz

  • Hüseyin cebeci u11 Mart 2020 08:59

    . Kafamda deli sorular acaba yaşlı nüfus tan kurtulmak içinmi bu virüs çıkarıldı yaş ortalaması 60 olduguna gore eko doga olayı gerceklesiyor yaşlılar ve kronik hastalar evden çıkmasın.

  • .....11 Mart 2020 08:55

    Fox tv ye gün doğdu. 2 doğru 5 yalan haber, tamamdır. 3 aylık ekmek, 1 yıllık algı çıktı özgür medyaya

  • .....11 Mart 2020 19:19

    En çok izlenen ve doğru haber yapan tv kanalı öyle mi. Mit mensuplarını ifşa edenlere sahip çıkan, hdp ile beraber chp li sezgin tanrıkulu, kaçak gazeteciler ve almanlarla beraber pyd yi destekleyen toplantı yapan, ibb de istiklal marşı okunurken ayağa kalkmayıp telefonla oynayan chp lileri de bir haber yapsınlar, siz ne yapıyorsunuz diye sorgulasınlar bakalım en doğru haber yapan fox.

  • Haha11 Mart 2020 10:43

    O yuzden mi en cok izlenen haber programi

  • : )11 Mart 2020 10:16

    Bir çok haberi mahkemeye giden. Her haberindede haklı olan kazanan haber kanalı. Darısı diğer haber ve habercilerin başına.

  • kılıç11 Mart 2020 08:53

    SYAIN BAKANIM LÜTFEN ŞU PANİKTEN KURTULUN SALİMCE AÇIKLAMARDA BULUNUN HALKI PANİGE SÜRÜKLÜYORSUNUZ BORSA AŞIRI SATIŞ YEDİ RESMEN BİTİRDİNİZ .

  • Kac test yaptınız?11 Mart 2020 08:28

    Turkiye'de olma ihtimali yuksek acıklamasından sonra 24 saat dolmadan boyle bir haberin geleceğini adım gibi biliyordum. ABD ulke genelinde gunde kac test yapıldıgını internet sitesinde  objektif olarak raporluyor. Peki bizde kac kisiye test yapıldı bu gune kadar bilen var mı?

  • Borsaacemisi11 Mart 2020 08:15

    ÇOK MU ZOR BORSAYI İŞLEME KAPATMAK. BORSANIN AÇIK OLMASI KİME YARIYOR YATIRIM ŞİRKETLERİNE.KAPATIN BORSAYI İŞLEME

  • Ne ise11 Mart 2020 09:00

    Ne ise yarayacak bu? Akilsiz onerilerden kacinin. Zirt pirt kapanan borsada ybanci kalmaz, turk de kalmaz kimse kalmaz. Isteyen satsaydi kardesim ya... hayret bir sey. Isteyen future kontrati ile shortlasaydi

  • Mmm 11 Mart 2020 07:43

    Haydeeee

  • Osman11 Mart 2020 06:28

    1 kişi corona virüs hastamız olsun canım yoksa nazar değer.Solunum yetmezliği hastalığı yoksa iyileşir bi şey olmaz.Nazarlık.

  • Vatandaş 11 Mart 2020 06:14

    Dolar ve borsa İÇİN mi gece açıklandı

  • Ofli11 Mart 2020 05:55

    Kına yakin

  • OSMAN YOLDAR11 Mart 2020 04:18

    Bir iki münferit vaka neden bukadar abartılıp bizim borsa neden aşırı tepki veriyor Çin de binlerce insan öldü bukadar tepki vermedi YATIRIMCILARA TAVSİYEM BURADAN MALINIZI KAPTIRMAYIN.

  • Ky11 Mart 2020 06:15

    Bilineni ilk vaka

  • Yorum11 Mart 2020 02:44

    Çok merak ettim şimdi bu hasta olan kişi yurda girdiğindemi tesbit edildi termal leee yoksa kendisi i hastaneye gitti eğer kendisi gittiyse evinde geçirdiği sürede temas ettiği herkes apartmanı merdivenler asansörler garaj felan felan felan hepsi dezenfekte edilmeli

  • b.a11 Mart 2020 02:32

    turizim çok etkilenecek kktc de bir vaka bir oteli karantinaya aldırmış .allah yardımcımız olsun.

  • Vatan sever 11 Mart 2020 02:15

    Artık bizimde virüsümüz var. Bazı görsel medya organlarında virüslu vakayı anlatırken sevinerek anlatıyor adeta. IMF 50 milyar dolar kredi yardım haberi çıktı. Ülkemizde de virüslü vaka haberinin zemini hazırlanmaya başladı. Şuanda bir kaç görsel medya hariç tüm medya kuruluşlarında sürekli virüs haberleri var

  • garip11 Mart 2020 07:12

    Borsanın içine ediyorlar. Hergün trafik veya iş kazalarında onlarca insan ölüyor.

  • b.a11 Mart 2020 02:13

    gelen turistleri napacaz her geleni 14 gün karantinayamı alacaz

  • Halil Demirci 11 Mart 2020 02:10

    herkes bir şeyler söylüyor dünya ekonomisi allak bullak oldu araştıralım geçen yıl yedi milyar insandan bir ayda kaç kişi ölmüş şimdi 4veya5 bin kişi öldü diye ķıyamet koparılıyor bu kimlerin işine yarayacak âcaba....

  • belirsizlik11 Mart 2020 01:58

    önümüzdeki iki üç hafta hastalığın yayılması yada kontrol altına alınması bakımından çok önemli...temizliğe maksimum dikkat..

  • Uyan Türkiye11 Mart 2020 01:46

    Saat 17.30 da bakan açıkladığında Aslında bu olayı biliyordu amaç borsada 2 düşüş yaratmaktı Dün kapanışa doğru borsayı çaktılar bugün açılışta da çıkacaklar bu zenginlerin yaptıkları yeter artık

  • Yorum11 Mart 2020 01:40

    Yurt dışına çıkanlar artık yurt içine girişte 14 günlük karantinaya alınsın öyle evde degil hastanede olsun öyle elini kolunu sallayıp çıkarsa yurt dışına yurda girerken elini kolunu sallayarak girmesin

  • ekonomist/stratejist11 Mart 2020 01:27

    Allah Türk milletini korusun. Gerçekten üzüldüm ama biz bunu birlikte en az can kaybıyla yeneceğiz belki de hiç can kaybımız olmayacak inşallah. Hiçbir şekilde panik yapmaya gerek yok korkmaya gerek yok temizliğimizi daha fazla dikkat edeceğiz. Tokalaşma yok, öpüşmek yok, sarılmak yok, kolumuzu kapatarak içe doğru hapşırmak gerekir. Toplumsal mekanlardan uzak duralım AVM'ler, sinemalar, parklar, konser yerleri v.b uzak duralım. Son olarak okullar en az 1 aylığına tatil edilmeli. Herkese Allah rahatlik versin iyi geceler

  • Az kaldı basaricağiz11 Mart 2020 01:08

    Olumlu haber:Çin'de virüs durağanlaşti ve yeni hastalar görülmüyor aynı zamamda Corona için yaptığı bir hastanesini de kapatıyor çin..👍

  • Kemal11 Mart 2020 01:32

    Çinden çıktı artık.şimdilik İtalya irandan devam ediyor salgın

  • M Ali Kâhya11 Mart 2020 01:06

    Her sene gribe yakalanan birkaç milyon insan ve ölen birkaç bin insan oluyor. Anlamadığım şey gribin bir versiyonu olan korona neden bu kadar büyütüldü. Sonuç olarak kapitalist sistemin istediği oluyor. Finansal piyasalar alt üst etti. Daha da kötü edecek. Belki de 1929 buhranı yaşanacak çünkü ancak o zaman elde edecekler istediklerini..

  • osman11 Mart 2020 08:50

    hiç bir grip virüsünün ilacı   tedavisi yok muhterem sars , domuz gribi ilacı var mı yokkkkkkkkkkkk grip hastalığının ilacı olmaz çünkü binlerce çeşidi vardır.grip ama aşısı oluyor ....aşısı önceden yapılır yakalandın mı çekersin önceden bilinen bir kaç türün aşısı var.Ama yakalandıktan sonra ilacı yok kısaca aşısı var ilacı yokkkk

  • Kemal11 Mart 2020 01:34

    Bu kadar basit değil bu virüsün halen tedavisi yok ve yayılışı 2002 deki sars virüsünden çok daha hızlı endişe bu!

  • Berber Bekri11 Mart 2020 01:33

    Koruma tedbirlerine kişisel temizliğe dikkat edersek birde M.Ali beyin dediği gibi gribin bir türü; lakin finansal tarafta büyük operasyona sebeb oluyor kont.den çıkarsa oyunu kuranlar da yanar...

  • adil11 Mart 2020 01:05

    şemsiye formasyonu geldi demektir.

  • Ali Veli11 Mart 2020 01:01

    Sosyal medyada çok sayıda hastanede vakalar olduğuna dair yazılar dolaşıyor. Bugün öğlen yapılan açıklama zaten buna ön hazırlık olarak yapıldı. Bir nevi gaz alma. Şiştik şiştik. Allah yardımcımız olsun.

  • Zabit11 Mart 2020 01:26

    Sosyal medya derken .ula vaka olacak gizli tutulacak...Merkel 60 milyon vatandaşına bulacak dedi. Yani biz neyin derdindeyiz ki yok diyeceğiz