E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Koca virüsten ilk ölümü açıkladı ve uyardı: 1.5-2 ay direnelim---

Bakan Koca virüsten ilk ölümü açıkladı ve uyardı: 1.5-2 ay direnelim

Bakan Koca virüsten ilk ölümü açıkladı ve uyardı: 1.5-2 ay direnelim
18 Mart 2020 - 02:02 borsagundem.com

Sağlık Bakanı Koca, korona virüs nedeniyle Türkiye'de ilk ölümün gerçekleştiğini ve vaka sayısının da 98'e yükseldiğini açıkladı. Koca, "Herkesi kurallara harfiyen uymaya davet ediyorum. 1.5- 2 ay direnelim" dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Korona virüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Kendisi 89 yaşındaydı, virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı" ifadelerini kullandı. Koca, Türkiye'de 51 yeni vaka ile toplam vaka sayısının 98'e yükseldiğini açıkladı.

Bakan Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde korona virüs salgınına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, virüs Çin'de ortaya çıktıktan sonra Türkiye'nin sorunun niteliğini ilk kavrayan ülkelerden biri olduğunu ve korona virüsü pandemi senaryosunu öngörerek değerlendirdiklerini söyledi.

İnsanlık bu tablonun içindeyken tüm dünyayla yoğun ilişkileri olan Türkiye'nin kendini tümden yalıtmasının imkan dışı olduğunu ifade eden Koca, 7 gün önce geç saatlerdeki basın toplantısında ilk vakayı bildirdiğini hatırlattı.

Korona virüs hakkındaki araştırmaların çok şey öğrettiğini dile getiren Koca, virüsün özellikle solunum yolu üzerinden bulaştığına işaret etti.

Koca, temasın, virüse aradığı fırsatı sunduğunu, kalabalık ortamların en riskli ortamlar olduğunu söyledi.

Araştırmaların kesin olarak ortaya koyduğu gerçeğin, virüsün farklı yaş grupları üzerindeki etkisi olduğunu belirten Koca, çocuklar ve gençlerin virüsü kolayca kapabildiğini fakat bu grupta hastalık tablosunun nadiren görüldüğünü, ölüme neredeyse rastlanmadığını bildirdi.

Yetişkin yaş gruplarında sonucun yaşın ilerlemesine bağlı olarak değiştiğine dikkati çeken Koca, Bilim Kurulunun verdiği ve dünyada kabul gören bilgileri daha önce pek çok kez ifade ettiğini dile getirdi.

Bakan Koca, bu hastalıkta ölüm oranının sanılanın çok altında olduğunu anımsatarak, hastalığın en ağır seyrettiği kişilerin direnci düşük ve başka hastalığı bulunan kişiler olduğunu ifade etti. Koca, yaşlıların yüksek risk grubunda olduğunu, direnci düşük kronik hastalığı bulunan, savunma sistemi zayıf yaşlıların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Geç saatteki bu basın toplantısının planlı olmadığını, özel bir durum nedeniyle yapıldığını dile getiren Koca, şöyle devam etti:

"Bu gece sizi ve bütün halkımızı gerçekten üzen bir haberi, aynı üzüntüyü hissederek bildireceğim. Bu cümleyi bu toplumun Sağlık Bakanı olmak yanında bir hekim olarak da kurmak istiyorum. Korona virüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim. Toplumu temsilen onu en yakın takip eden kişilerdenim.

Kendisi 89 yaşındaydı, virüsü Çin temaslı bir çalışanından aldı. İlk kaybımız olan beyefendiye Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin üzüntüsü hepimizin üzüntüsüdür, kendilerine sabır diliyorum. Hepimiz bu ölümü metanetle karşılamalıyız. Salgına dönüşmesi dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtimal dahilinde olan ve ciddi riskler içeren bu hastalığa karşı set çekmenin yolu tedbir almaktır."

"1,5-2 ay direnelim"

Avrupa ülkelerine sınırların kapatıldığını, risklerin önlendiğini ifade eden Koca, umreden ve Avrupa ülkelerinden dönüşün ise devam ettiğini söyledi.

Koca, şunları kaydetti:

"Bu şekilde giriş yapanlar kontrolden geçirildi ve geçiriliyor. Bulgusu olanlardan test için numune alıyoruz. Temas hikayesi ve bulguları nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konulan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz.

Bugün yapılan testlerde pozitif sonuç 51 kişidir. Toplam hasta sayımız 98 olmuştur. Belirttiğim gibi pozitif sonuçların büyük kısmı iyileşmeyle sonuçlanıyor. Bunun için gerekli destek tedavisi veriyoruz. Dünyadaki sonuçlar iyi biliniyor, net bir iyimserlik yaratıyor. Bir kez daha halkımıza başsağlığı diliyorum. Tanı konulan hastalarımıza geçmiş olsun diyorum. Herkesi tedbirlere harfiyen uymaya davet ediyorum. Bugünler böyle devam etmeyecek, hayatımızı bu şartlara göre düzenleyelim, 1,5-2 ay direnelim."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ileriyi görüş18 Mart 2020 10:21

    gerekli tedbiri aldık derken !!..bu hastalık çinde ortaya çıktıgında siz gidip hemde wuhandan TÜRKİYENİN başkentine Ankaranın göbegine hasta getirdiniz.karantinaya aldık dediniz.bu hastalık varken o kadar hacı adayını bilinçsizce yurdışına çıkardınız ve şimdi onlar dönüyor.yine merkez Ankara karantina şimdi size sormazlarmı bu gelenleri ta ilk başından doguda bir yere getirip orda karantina altına alınsaydı (bazı salaklar hemen orda hastane yok doktor yok diye savunmasınlar elin oglu 10 günde hastane yapıyor bizim yapmamıza gerek yok çadır kursun) şimdi bütün herşeyi geçtik madem getirdiniz be kardeşim hastalık dogudanmı ülkeye kolay yayılır yoksa merkez Ankaradanmı soruyorum size ama nafile 3 yaşındaki çocuk bile merkezden ve büyük şehirden daha çabuk yayılacagını bilir....

  • gidermisin18 Mart 2020 14:55

    bak kardeşim hala yazıyı iyi okumamışsın üsteliyorsun sen doguya gidermisin diyorsun konumuz doğu değil ve kötülemiyorum matematiksel hastalık yayılmaması için 14 gün karantinada tutulacaklar ilk geldiklerinde  TÜRKİYENİN bu en uç noktası artvinde olabilirdi oraya ulaşım uçak zor.doğuda bir yerde kastım bu şimdi merkezdenmi hastalık kolay yayılır yoksa en uç noktadanmı.ben sana söyleyim ilerki günlerde bu ankaranın dört tarafındaki şehirlerdede çıkacak ve çabucak yayılacak ama kenar uç biyerde olsa halkın yogun olmadığı bir yerde tedbir daha kolay alınır ve önü kesilirdi ve yayılmamış olurdu şimdi bilmem anladınmı...

  • Son cevap18 Mart 2020 13:22

    Sen soruma cevap vermemişsin uzaktan ahkam kesme.  Ben sana hakaret etmedim etmeyeceğimde. Diğer mesele at gözlüğü siyasetten bahsediyorsun ama kendin ön yargılı konuşuyorsun. Ben siyasi birşey demedim. Hükümetde yeri gelince eleştiriyorum yaptığı birçok hatayıda söylüyorum. Sana sorum şu hastalıklı kişileri neden ülkenin doğusunda cadıra göndermek istiyorsun sen hakkaride cadır kamp kurulsa kendin gidermisin çocuğunu gönderirmisin. 

  • gidermisin18 Mart 2020 11:13

    eveeeet ilk antikor salak çıktı meydana yinede sana küçük bir açıklama yapayım ey salak hani bahsediyorsunya çolugunu çocugunu bırakıp doguya gidermisin dediğin adam wuhana gitmiş ama bunu analayabiliyormusun diğeride bırakıp hacıya yurdışına gitmiş şimdi hep işiniz siyaset olduğu için o atgözlügünü çıkartın diyecem ama nafile salaklık parayla olmadığı gibi düşünme yetisini kaybetmişiniz siz varsa yoksa takım tutar giibi siyaset ben siyasetten bahsetmiyorum çapsız ve salaklar size herşey müstehak!!!!!

  • Gidermisin18 Mart 2020 11:02

    Sende çıksa bu soğuk havada çoluğunu çocuğunu bırakıp doğuda hakkkaride cadırda kalmayı kabul edermisin önce onun cevabını ver. Niye ülkenin doğusunu öcü gibi gösterip oraya yolluyorsun.

  • halil18 Mart 2020 09:39

    neye direnecez acaba saçma sapan sonradan alınmış tedbirleremi. yurtdışından gelenleri içimize sokmasaydın halk içinde bu kadar panik olmazdı.

  • ee18 Mart 2020 09:30

    Uçak pilot ve çalışanlanları, hıstesleri, taşıma işlemlerinde gerekli öenlemleri alamıyomuş. maskesiz çalışıyor. yurtdışından gelıyor otellere evlerıne gıdıyor. vb. vb. bunlara onlemde şart. bazı bekıller yurtdışından geldı hacı kafılelerı le.. ama vekıller evlerıne, hacılar  yurtlara aktarıldı. sağlık bakanı kararları vekıllerın üstünde deil mi? bu olayları soyleyıncede, aman siyaset yapmayın, aman sıyası olay olmasın. olmasında, bu kural bilmezlık yapan vekıller ya virüs yayarsa ? halk sağlığından önemli deildir hiç nişe.

  • Mesut18 Mart 2020 07:27

    Önlemleri siz aldinizmi ki bakan bey bizim diyanetimiz varya hani harama helal diyen;bu umre'den donuceklerin tarihini biliyordu nasil olurda ucaklar inip millet evine daqildiktan sonra akillari basina qeldi ve akliniz basiniza qeldi onlemleriniz bumudur ?

  • Misafir18 Mart 2020 08:01

    Senin o umre den gelenleri malesef kimse zap edemiyor peygamber efendinizin bir hasır olan evinden gelip öğrenci yurdunu beğenemiyor provakasyon yapıp video çekip yayinliyor biri polise tükürür biri güvenlik güçlerine saldırır ilk önce insanlar bilinçlenecek cahil cahil iş yapmayacak

  • TR TURK18 Mart 2020 02:47

    Sayin bakanim direnelim haklisiniz lakin onlemler yetersiz kaldigini dusunuyorum cageler hala acik, avm ler açik, ulkenin yuzde 99 da maske takmiyor acil olarak ohal ilan edilip disari cikma yasagi verilmelidir yanimizda biri aksirsa uzayli gormus gibi davraniyoruz insanlarin psikolojisi ve davranişlari farklilik gosterdigi su donemde devletimizin bu olayi daha ciddiye almasini bekliyorum

  • Tespit 18 Mart 2020 02:43

    Bu cinliler den yeminle nefret ettim

  • Türkoğlutürk 18 Mart 2020 07:24

    Çinli in suçu ne. Elektrik çarpıncada faradaymı suçlu olacak.