E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Bilgin: EYT çalışmasını aralık sonuna kadar bitiririz---

Bakan Bilgin: EYT çalışmasını aralık sonuna kadar bitiririz

Bakan Bilgin: EYT çalışmasını aralık sonuna kadar bitiririz
13 Aralık 2022 - 12:06 borsagundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemeye ilişkin "Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclise götürürüz diye umuyorum. Çünkü çok hızlı çalışıyoruz" dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"EYT'lilere yönelik düzenlemenin" sorulduğu Bakan Bilgin, "EYT konusunda bizim çalışmamız henüz tamamlanmadı, bitince açıklayacağız. Burada gizli bir şey yok. Mecliste anlattım, EYT ile ilgili sayılar her ay değişiyor. Haziran rakamlarını 1,5 milyon demiştik. Şimdi 1 milyon 800 bin civarı oldu. Bu rakamlar da dahil, bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım" yanıtını verdi.

Farklı iş yerlerinde çalışmış, hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanların bulunduğuna dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:

"EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var. Daha önce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar, dosyalarıyla geliyor. İncelenip hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bu teknik bir çalışma. Bütün bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum. Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclise götürürüz diye umuyorum. Çünkü çok hızlı çalışıyoruz. Yeni değil, uzun zamandır çalışıyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "sendikalaşmaya yönelik çalışmaların" sorulması üzerine de işçilerin örgütlenme sürecine ilişkin, sendikalarla sürekli görüştüklerini söyledi.

Bu konuda, yönetmelikte bulunduğu halde uygulanmayan ve değiştirilmesi gereken hususlar olduğunu aktaran Bilgin, şöyle konuştu:

"Biz, iş kolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Yasal çalışmamız var, onu da Meclis'e götüreceğiz. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa, ona göre iş kolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. O yetki etkin şekilde kullanılmamış ama şimdi kullanacağız. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız."

EYT'de takvim belli oldu!

 

Bakan Bilgin yanıtladı: EYT'de yaş sınırı olacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eyt14 Aralık 2022 07:38

    Eyt verilmezse oy beklemeyin. " Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz" misali.

  • Mucise Reis : )14 Aralık 2022 06:27

    Ey EYT li.... bütün borçlanmalarını, 2022 de yapacaksın.... dilekçe ve ödeme kağıtlarını alıp son ödeme gününe kadar bekleyerek... amaaaaaaa emeklilik dilekçen, kıdem +ihbar işin işverene 2023 de başvuracaksın :D .... neden ? 5,500 tl nin brütü olarak sgk ya askerlık, doğum vb . 2022 de boçlanırken.... 5,500 üzeri 2023 de zam alacağı için asgari ücret, bunun %40 zam gelse attım 7,800 net oldu diyelim salladım rakamı... bu net ücretin brütü üzerinden kıdem maaşın hesaplanacak :D yaniii bütün borçlanmaları 2022 yaparak en düşük ödeme yaparken...büyün alacaklı durumlarımızda 2023 yılı yapacaksınız... :D işverende süre uzadı bana kredi çıktı diye belerken, 2023 deki asgari ücret artışını kıdemde görecek :D sıfır faizli kredi dahi alsa işveren, asgari ücret artışı kadar fazla cebinden para çıkacak :D Ben sgk uzamnı değilim Matematik bakarım :D uzmanlar konuşur artık, duymadın işveren odalarından bi açıklama bugune kadar...

  • eyt13 Aralık 2022 17:34

    biz calismalarimizi tamamladik, aralikta meclise getirecegiz demiyor muydu oncesinde, simdi de eksikler var, diyor, kendilerini ilgilendiren bir konu olsa ayni gece yasalastirirlar

  • Nuri13 Aralık 2022 14:04

    Sanki bekletince rakam azalacak hakkımızı helal etmiyoruz.

  • Mucise Reis ;)13 Aralık 2022 13:46

    kıdem tazminatı... almış olduğun brüt ücret kadardır. 12 ay çalışmana = 1 maaş krdem olur. kıdem en son kanunda ödenen aldıgın btür ücret kadar olur... EYT li resmi bildirim 5,500 ama 6500 maaş  alıyorsun. hesaplama 5,500 ün brütten yapılır, ama el altından sen hakkını ve hukukunu iste 6,500 den hesaplat... 2022 brüt 2023 de değişecek. işverenler kredili çözüm beklerken aslında, asgari ücret artış oranı kadar işçinin son maaşı akdar fazla kıdem ücreti ödemiş olacak :D EYT liler 2022 de kuruma, yada iadeli mektupla bşvuru yapın. 2022 ye borçlanın, eyt liler :D 2023 e sarkmada ise, kıdemlerinizde asgari ücret kadar artacak :D o zaman rahat rahat askerlik vb borçları ödersiniz. Madem öyle , işte böyle :D  bırakın işveren kendi kendine attıgı kazıkla şok olsun 2023 de : )) zam gelsin asgari brüt artsın :D çakallar sürüsü, 3 kuruş ücretliden kaptıklarını kar sanıyorlar, kafanızı ticaretinize verin siz..

  • Mucise Reis ;)13 Aralık 2022 13:41

    Sokakdan geçen herhangi birini alın kurumun başına koyun... Gerçektende hiç bir fark olmayacağını düşünüyorum...Eskiler kağıtlar, dosyalar üzerinde bu işleri tıkır tıkır yapıyordu. şimdi her şey onlıne elektornık. işçi giriş, çıkış, sapor, sgk hizmetleri, vb. Tc numara teknolojı ile hayata girdi. herkesde özel cep telefonları ve akıllı telefonlar... bu teknolojı ile aylar önce maaş alması gerekenlere siz bekleyin.. bi rkaç daha alacağınız maaşı almayın.. ben işverenlere gidiyorum yazık gunah nasıl kıdem ıhbar ödesinler diyor :D yahuu işverenlerde yaa 2022 de kıdem öde 1 asgari brüt ücret parası... 2023 de vereceğin her 1 yıllık kıdem ise yüzde 40 vb asgari cüret artışı kadar para masraf olacak :D işverende nasıl stratejı yapıyor ? 2022 brüt ücretten kıdem ödemek yerine, 2023 de asgari ücretin artışı ile kıdem ödeyecek :D yüzde 40 zam gelse, yaa kredi indirimli dahi olsa zarar edecek :D yaa saçmalık zırvalık bilgisizlik :D

  • Ersin13 Aralık 2022 12:17

    En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı ve bu yasallaştırılmalı

  • Ali13 Aralık 2022 13:46

    Asgari ücretten daha az bir emekli maaşı saçmaklık