E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Albayrak'tan mobilyada KDV indirimi müjdesi---

Bakan Albayrak'tan mobilyada KDV indirimi müjdesi

Bakan Albayrak'tan mobilyada KDV indirimi müjdesi
02 Ocak 2020 - 13:30 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak mobilyacılara müjdeyi Çanakkale'den verdi. Mobilyada KDV oranının yüzde 8'e düşürüldüğünü duyuran Albayrak, "Kamu bankaları esnaf ve tarımsal kredi faizlerini yüzden 12'den yüzde 9’a düşürdü" açıklamasında bulundu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Konferans Salonu'nda, 'Türkiye İçin Değişim Başlıyor programı kapsamında 'Çanakkale İş Dünyası Buluşması' toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Vakıfbank Genel Müdürü Abi Serdar Üstünsalih, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ak Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, banka müdürleri ve iş insanları katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, burada yaptığı konuşmada, "Kamu bankalarımızda esnaf kredileriyle tarımsal kredi faizleri, artık yeni yıl itibariyle yıllık yüzde 12'den yüzde 9'a düştü. Bu şu demek, halihazırda tarımsal kredilerdeki yüzde 25 ila yüzde 100 oranındaki hazinemiz tarafından faiz sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran ortalama yüzde 5'in altına düşeceği, yüzde 6- 7'ler değil, artık yüzde 5, yüzde 4,5, yüzde 0'a kadar ineceği bir noktada ve özellikle tarımsal kredilerde yüzde 6'lık faizin de yüzde 0 ile 4,5 aralığına gerileyeceğini buradan müjdelemek istiyorum. Çanakkale'de tarım ve sanayi yanında önemli oranda da mobilyacılık sektörü de var. Mobilya sektörünün ciddi oranda bir mobilyada KDV'yi yüzde 18'e indirelim şeklinde bir talebi olmuştu. bugün ben buradan mobilyacılık sektörü için de güzel bir haber olan mobilyadaki KDV'yi yüzden 18'den yüzde 8'e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum. Kayseri'de de söyledim. İhracatta da aynı şekilde artış yakalamamız lazım. Hem iç piyasaya bu maliyetler yansıyacak, hem de inşallah ihracatta da bu maliyetler üretime de istihdama da yansıyacak. İnşallah bu güzel adımında mobilyacı sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Sektörden gelen tepkiler de olumlu

Türkiye Mobilya ve Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, "Mobilya sanayimiz adına yılın ilk müjdesini almış bulunuyoruz. Sektörümüz adına geçtiğimiz yılın da en önemli gündem konusu olan KDV indirimi ile ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, bugün yaptığı açıklama ile yeniden yüreğimize su serpti." ifadelerini kullandı. 

Balcı, mobilyadaki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine ilişkin yazılı açıklamasında, mobilya sanayisi adına yılın ilk müjdesini aldıklarını belirterek, "Sektörümüz adına geçtiğimiz yılın da en önemli gündem konusu olan KDV indirimi ile ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, bugün yaptığı açıklama ile yeniden yüreğimize su serpti." açıklamasında bulundu.

"KDV indiriminin 2020 yılında artık yüzde 8 bandında sabitlenmesini istiyoruz"

Balcı, yüzde 8’e inen KDV ile 2020 yılına güzel bir giriş yapmış olduklarını dile getirdi. 

KDV indiriminin kalıcı olmasını daha önce de birçok kez gündeme getirdiklerini aktaran Balcı, "Hatta konuyla ilgili Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yardımcısı Sayın Fuat Oktay aracılığı ile mektup iletmiş ve sektörümüzün en önemli gündemi olan KDV indiriminin kalıcı olması yönünde taleplerimizi dile getirmiştik. 2019 yılı içerisinde belli periyotlarda uzatılan KDV indiriminin 2020 yılında artık yüzde 8 bandında sabitlenmesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sektörümüzün ihracat hedefi 10 milyar dolar"

Mustafa Balcı, Türk mobilya sanayi olarak 179 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ve 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 9 bandında ihracatta yükseliş olduğunu dile getirdi.

2020 hedeflerini de paylaşan Balcı, şunları kaydetti:

"Katma değeri yüksek olan mobilyada, 2020 yılı hedeflerimizi de bu doğrultuda daha yüksek tutuyoruz ve yüzde 25 oranında ihracat rakamlarına ulaşmayı planlıyoruz. 2023 yılı vizyonu kapsamında ise sektörümüzün ihracat hedefi 10 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Mobilya sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörüdür ve birçok yan sanayiyi de desteklemektedir. Aynı zamanda Türkiye’de istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerden biridir. KDV indirimi ile sektör, istihdama daha çok yatırım yapacaktır. KDV indirimi tüm sektör paydaşlarımız ve son kullanıcı olan vatandaşlarımız için hayırlı olsun."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz07 Ocak 2020 18:00

    Allah aşkına birisi maliyeti %18 olupta satışı %8 olan bir mobilyada neyin müjdesi bu.Biz inegölde sürekli yurtdışına çalışan firmayız.Dış pazarda %10 kdv kaybıyla nasıl diğer ülke satıcılarıyla rekabet edeceğiz?Birisi bu sistemde nasıl ihracatın artacağını anlatabilirmi?Tam anlamıyla fiyasko başka birşey değil.Keşke indirim gerçek anlamıyla vatandaşa yarasa.Ama ben imalatçı oalarak maliyetin altında nasıl satış yapacağım?Tekrar yazıyorum ham madde %18 Satış %8 bu indirimin neresi halka yansıyacak?Derhal ya hammade %8 olmalı yada hemen düzeltilip %18 kdv devam etmeli.

  • Abdurrahman mızrak 03 Ocak 2020 11:14

    Neden tüketici kıredisı hem yüksek ve sigortası çok yüksek bütün bankalar bol raklam veriyorlar gittiğinde en yüksek fanızla yada sen müşterim değilsin bakan alt yapisıni yapmadan şü indi bu indi diyor saygilar

  • ..03 Ocak 2020 10:36

    Ejder meyvesinin kdv si sıfır olsun. bizlerde yiyip evimize alabileleim.. : )))

  • Volkan02 Ocak 2020 19:10

    Mobilya, dolap vs. çok pahalı. Buzdolabı mobilyaya kıyasla daha hesaplı. Yeterli teknoloji ve rekabet yok muhtemelen.

  • ..02 Ocak 2020 17:44

    halk ekmek İstanbul melediyesince 0,75kuruş.. İstanbuld akimse açım diyemiyor. varsa, belediye gişesine adını yazdırsın sütüde, ekmeğide kapısına her gün geliyor... 

  • ...02 Ocak 2020 13:48

    Bol bol mobilya yiyin gari... Açım aç demeyin : ))

  • : )02 Ocak 2020 13:38

    Ekmek bulamayan, oturma gurubunu alsın... alabiliyorsan  : ))) ekmek kdv'sini kaldır bir işe yarasın. Fırınların ve ekmek üreten mekanların kdv oranını sıfırla ekmek ucuzlasın. doğalgazlarını sıfırla millet faydalanasın. 3 kişi zenin olacak diye u yapılanlar ayıp ayıp. seçimleri bekliyoruz.

  • terbitesizlik02 Ocak 2020 13:36

    kriz bitmedimi..ışık gorunmedimi? hala ne teşvikleri müjdeleri bunlar ? etin fiyatını kdv sini düşürde hayvancılık destek bulsun. hep ona buna kodomana bunlar.. çay, şeker, fındık, zeytın, peynır, bunların kdv yi düşürde üretim teşviki olsun. süt 5 tl ulen... nerden gelıyor aydan mı bu 1 ll süt ? ohhh hanımm hanımm akşama oturma gurubu alıyorum onu yeriz, sonra yatak odası takımı alayım çocuklar için onuda kilerde saklar bu kışı karnımız tok geçiririz... Allah bildiği gibi yapsın.

  • Türkoğlutürk 02 Ocak 2020 12:51

    Ekonomi çok iyi olduğu için KDV indirimi.

  • ..02 Ocak 2020 12:49

    tarih seni de unutmayacak büyük "ekonomist"

  • vatandaş02 Ocak 2020 12:34

    EKMEĞE YAPIN MOBİLYA YİYECEK DEĞİLİZKİ

  • mobilyacı02 Ocak 2020 11:42

    mobilyacılar yaşadı desenize