E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Albayrak'tan kurdaki hareketliliğe ilişkin açıklamalar---

Bakan Albayrak'tan kurdaki hareketliliğe ilişkin açıklamalar

Bakan Albayrak'tan kurdaki hareketliliğe ilişkin açıklamalar
12 Ağustos 2020 - 21:31 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonominin gidişatına ve kurdaki dalgalanmaya ilişkin açıklamalarda bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin yeni tip korona virüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden olacağını savunurken, "Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak" dedi.

CNN Türk'te konuşan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Aylardır küresel iklimde muazzam bir fırtına kopmuş durumda.  Türkiye serbest piyasa ekonomisine geçtikten beri kur üzerinde ekonomiye ölçmeye girdi.  

"Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

"Kur algısıyla ekonomiyi ölçme algısı var. Bunun eski dönemlere kıyasla bugün çok daha az etkilediği süreçteyiz. Bunu daha az etkilesin diye Türkiye'de ekonomik bir dönüşüm var. 2 yıl önce de bu seviyedeydi, tekrar indi, çıktı. 

"Dünya yanıyor, Türkiye'nin güllük gülistanlık olduğunu iddia etmiyoruz. Biz krizlerden daha çok kriz lobisiyle uğraşıyoruz. Türkiye her gün batıyor. Battık bittik lobisi yine aynısını söylüyor. Algı üzerinden. Etkili değil ama bizi azınlık bir kesimimiz var, sosyal medya ile yatıp kalkan.

"Milli bağımsızlık mücadelesi veriyoruz.  Net söylüyorum Türkiye’de özellikle son 7 yıldır AK Parti iktidarı farklı ekonomik mücadeleleri veriyor. Ben Enerji bakanlığı dönemimden itibaren bu sürecin içerisindeyim.

Biz bir hayal dünyasında yaşamıyoruz. Dünya çok başka bir iklimde ve kavga içerisinde. Bizim kimsenin malında gözümüz yok. Küresel iklimden kaynaklı Türkiye her ülke gibi etkileniyor. Eskisine göre daha az etkileniyor. 

Türkiye her gün donanmasıyla Ege’de Akdeniz’de sondaj yapıyor. Haklarını savunacak süreçler oluşturuyor. Sınır ötesi terör örgütlerine operasyonlar yapıyoruz. Her geçen gün daha da güçleniyor Türkiye ve güçlenecek.

Toplumumuz geziden beri söylenenle hakikat arasındaki farkı görüyor ve liderinin arkasında. 2008 krizinde -14,4 küçüldü yılın tamamında eksi 8 küçüldü Türkiye, bugün tüm bunlara rağmen biz yılı da en kötü çeyreğimizi de 2008-2009 krizinden daha iyi kapatacağız.

Türkiye’de zaten birileri tarafından gerektiğinden fazla toplum psikolojisini negatife doğru itme çabası var. Toplumsal anlamda bunu destekleyecek adım atmamamız lazım.  Biz şu an itibariyle bahane üretme değil topluma çözüm üretme noktasında sorumluluk taşıyoruz. Biz daha iyisini yapmakla mükellefiz, hem bu dünyada hem öbür dünyada bununla sorulacağız.

"Son dönemde, bütün bu süreçte, farklı kesimlerden farklı yorumlar her daim oluyor. Burada husus, çok net bir şekilde şu: Türkiye yabancı yatırım çekecek, ekonomisini büyütecek, içerideki yatırımları canlandıracak. Burada faiz kritik bir husus. Bizim sermayeyi ikiye ayırmamız lazım, sıcak para dediğimiz ve reel yatırımcı, rasyonel yatırımcı. Biz artık ikincisini daha öncelikliyoruz. Dünyaya para akıyor değil, hala pandemi sürecinin normalleşmesine başlamadık. Türkiye bu manada pozitif ayrışacağı için, bu süreçte ikinci dediğimiz yatırımcıları daha fazla çekmeye talip olduğu güçlü bir döneme gidiyor.

"Kriz döneminde, pandemi döneminde kur yine 7'lere çıktı, tekrar bir 6'lara çıktı. Yine 7'lere çıktı, iner çıkar. Burada esas konu şu, finansal güvenlik noktasında, ekonomik altyapı noktasında Türkiye'nin bütün bu dalgaları kontrollü şekilde yönetip yönetemediğidir, bu anlamda ciddi açıdan çok güçlü bir altyapıya sahip. Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmamasıdır. Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle ekonomisini dönüştürebilecek bir yapıya kavuştu.

"Biz diyoruz ki turizmin gelmesi için, ihracatçı için benim para birimim daha cazip olsun, daha rekabetçi olsun. Bugün bu eleştirileri yapan, kötü niyetli bir kısmı, aslında reel iktisat noktasında bu eleştirileri yapmayan insanlar.

"Türkiye yüzde 5 küçülecek' iddiasında bulunanlar yine yanılacaklar. Tahminimiz eksi 2 ile 1 arasında. Dünya ortalamasından çok daha iyi. Tüm veriler toparlanmanın güçlü şekilde başladığını gösteriyor. Normalleşme sürecinde atılan her adım daha pozitif yansıyor.

Temmuz ihracatı ve tüm süreçler ekonomideki toparlanma süreçlerinin başladığın gösteriyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos rakamlarında toparlanmanın güçlü bir şekilde gösteriyor. Altyapısı da sürece hızlı adapte olma konusunda Türkiye çok başarılıydı. 

‘Para bas’ diyenler oldu, bu en büyük tuzaktır. Son 2 ayda 250 bine yakın konut satıldı.

Piyasa kendi ayakları üzerinde duracak şekilde devam ediyor. Ağustos itibariyle piyasa dengeleşiyor. İhtiyaç oldukça dokunuş yapıyoruz.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili normalleşme desteğine dönüyor artık. Başvuran firmalarla birlikte yavaş yavaş normalleşme desteğine dönüyor. Çok güçlü bir istihdam paketi hazırladık."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (57)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck13 Ağustos 2020 18:49

    Dış güçler, Benzin ve motorine zam yaptı. Dış güçler iç güçlerle işbirliğimi yapıyor ?

  • borsacı13 Ağustos 2020 12:40

    maaşı dolarla almıyoruz ama iğneden ipliğe ülkeye gelen ne varsa dolar üzerinden işlem görüyor burası çokomelli

  • Euro :=) çok önemli 13 Ağustos 2020 11:52

    Euro 9 tl zorluyor.... Acep dün tvde sayın bakan çok önemli bir soruya cevapmı verdi???? Euro uçuyor 9 tl olmak üzere.....

  • KAZIKÇI13 Ağustos 2020 11:31

    valla 1 dakika ekranda zor sabrettim allah sabır versin...........

  • Mucise Reis ;)13 Ağustos 2020 11:24

    Öyle yapıyor olmuyor. Böyle yapıyor olmuyor. Her olumsuz mevzuya, dış güç, dış saldırı, 7 düvel, mührap gibi kendince açıklamalar yapıyor. sorsan, devlet ekonomisi yönetiyor. Ekonomi ortada, gunde 80 TL kazanan ve 4 kişilik ailesini geçindiren her yurttaşı takdir ediyorum. Allah yardımcınız olur bu günler öyle böyle geçer, ama çocunun kaderi içinde biraz aklını çalıştırmalısın. Kimse kimseye el uzatmaz. hakkın bu demez. hakkını sen alacaksın. seçimde kafanıçalıştır.

  • Yatırımcı13 Ağustos 2020 13:30

    Reis ilk iktidara geldiğinde dış güç ve Yabancılar demeye katılmıyorum demişti. Şimdi ne değişti

  • Eskici 13 Ağustos 2020 10:47

    Bakan bakıyor ekonomiye rahat olun türkiye cumhuriyetine böyle kaliteli bir bakan gelmemiştir o kadar bilgili üniversitede ekonomi dersleri vermiş hatta ilk bakan olduğunda iş dünyasında ekonomi anlattı bakan ekonomiye gözü gibi bakıyor.

  • Rıdvan13 Ağustos 2020 10:25

    Ülke ekonomisini ile finansını sistemini öyle harkulade yönetiyoruz ki, finansal güç olarak imf den bile çok daha iyi olduk ve imf bile önümüzde eğilildi zavallı şekilde borç istedi! Ama talimatlarımızı yerine getirmediler, onun için o gafiller gelir bir daha borç isterlerse vermeyiz artık. “Şimdiki doviz hareketlerini ise dış mihraklar yapıyor” yoksa bizler ülkenin ekonomisini harika yönetiyoruz! Bizim harika yönetimimizi kıskanan dış mihraklar böyle tezgahlar çeviriyor hep!” “Olay bazılarının idia ettiği gibi ülke kaynaklarının ve doviz rezervlerinin şuursuzca harcanıp tüketilmesi ile alakası yok! Ülkenin doviz bazlı borc ödenesi, petrol doğalgaz ve teknik malzeme gibi zorunlu dış alımının olmasından doğan doviz ihtiyacı ile doviz cari açığı ile hiç alakası yok!” “Dış mihraktır dış mihrak!” “Yakında dış mihraklar büyük devülasyona da neden olabilirler”

  • Nedim13 Ağustos 2020 11:40

    Ödeme tarihlerinde gecikme var mı yok?  Suni olarak dövizi hareketlendiren guruplar belli mi belli?  Daha ne abuk subuk zırvalıyorsun!  O köprüyü yap işlet devret sistemi ile yapan firmalar elbette döviz ile yapacak?   İlle eleştirecek ya laf olsun torba dolsun!   Bu arada  çoğu özel bankaların getirdiği sendikasyon kredileridir bu borçlar!  Yapılan yatırımlar ile ilgisi yok!  Böyle cahil cühale sallama!  

  • K213 Ağustos 2020 10:07

    YEMİN EDİYORUM YOKMUYDU MEMLEKETTE BAŞKA.................

  • Damat ferit13 Ağustos 2020 09:32

    Şu Hermes çantalarda dolala satılmasa iyi olacak hani......

  • türkoğlutürk13 Ağustos 2020 09:17

    sayın bakan köprü otoyol geçişleri niye usd ile ödeniyor.şehir hastanesi davası niye londra mahkemeleri yetkili.ekonomi konusundaki tahsilin ne.niye bakan yapıldın.pardon.

  • nedim13 Ağustos 2020 10:07

    Senin gibi cahile laf yetmez!  Tahsili de yetiyor aklı da senin gibi kırıkların  çok ötesinde!  Çekemeyen fesatçı fitneciler anten taksın.  Öztrak ta bir anten var zaten!  Yine çekemiyor gerçi!  Gayet ehil ve liyakata uygun  bir memleket evladıdır kendisi!  Kimliği meçhul oradan buradan toplama tiplerden değildir.

  • Cego13 Ağustos 2020 09:13

    Allah seni bildiği gibi yapsın

  • mantık13 Ağustos 2020 10:07

    Seni de!

  • Mmm 13 Ağustos 2020 09:03

    Şimdi rekabetçi kur deniyor , mitinglerde dış mihraklar yaptı deniyor ama

  • Veysel13 Ağustos 2020 08:56

    Kurun rekabetçi olduğunu düşünenler demek ki faiz artırımı yapmayacak. Sıcak para değil sermaye yatırımı önemliyse faiz artmaz, faiz artmayınca ne yaşanacağını göreceğiz

  • K213 Ağustos 2020 08:47

    vatanın taşımazlarını sattınız....yok pahasına bu bile size ne kadar güvenileceğine dair bir emaredir , 24 haziranda yetkiyi verin dediler vatandaş verdi dolarla faizle ben uğraşırım dedi.....damat ile kendisi bayağı uğraştı  daha iyiydi uğraşmasaydı...........bu dünya sizede kalmaz doymazlar.......

  • Ali13 Ağustos 2020 08:45

    Bütçe açığı çok fazla geçmişte kur yükselmiyordu denk veya denke yakın bütçe vardı. Bütçe açık verdiği sürece kurlar yukarı gider. Tasarruf paketi ve yatırım paketleri lazım.

  • K213 Ağustos 2020 08:43

    ne cb ne de damat geçmişte söylediği sözlere bakarak, bir daha konuşmalarında artık burnun uzayacak yeri kalmadığını görmeleri iyi olur.....vatandaş olarak damat ile taraflı merkezbaşkanını değiştirin.....yakındır siz değişeceksiniz...........

  • Net man 13 Ağustos 2020 07:53

    Dolar alanın eli yanar.gerçekten yanar...kinaye değil.

  • Rmekci13 Ağustos 2020 07:34

    AKP'den umidi kestim, dolar alanın eli yanacak diyorlardı 2 yıl önce, dolar 7 olunca rekabetçi kur diyorlar şimdi

  • Hasan13 Ağustos 2020 07:03

    Ula dursun hiç değişmemişsun. Dolar 1,8 den 3, 3 den 5,5 oldu 6,6 dan 8,5 dan da 12 olur kafa aynı kafa

  • mantık13 Ağustos 2020 09:44

    Tl. den 6 sıfır atılmadan önce dolar kaç tl. idi?  6 sıfır atılarak  dövizin de fiyatı örtülü şekilde aşağı çekildi!  Bu durumdan yine en çok bankalar faydalandı ucuz döviz getirerek yine yüksek faizle devlet tahvili alıp sattılar.  3-5 sene böyle idare ettiler!  Ancak fazla dolarize olmanın da sakıncaları şimdi ortaya çıkıyor.  Aslında dolar eski fiyatına dönmüş oldu!  Yani  99-2002 rakamlarına!

  • coz13 Ağustos 2020 06:28

    aksam.magazin programi yayinlandi.usd ilemi maas aliyoruz yok gecis bedelli yollarin parasi butun hazine garantileri usd uzerine ......vah ahilmize cozum. sadece sovlev.

  • Burak 13 Ağustos 2020 01:26

    Ülke ekonomisini ve finansını öyle harkulade yönetiyoruz ki, ginasal güç olarak imf nin bile daha iyi olduk! İmf bile önümüzde eğilildi zavallı şekilde bizden borç istedi! Ama o gafiller gelir bir daha gelir borç isterlerse vermeyiz artık.

  • Burhan13 Ağustos 2020 01:22

    “Dış mihraklar yapıyor” yoksa bizler ülkenin ekonomidini finasını harika yönetiyoruz! Bizim harika yönetimimizi kuskanan fış mihraklar böyle tezgahlar çeviriyor hep! Olay ülkenin doviz kaynaklarını şuursuzca harcayıp tüketmesi ile alakadı yok! Bazılarının dediği gibi ülke rezervlerinin tüketilmiş olmadı ve Ülkenin doviz bazlı borc ödenesi, petrol doğalgaz ve teknik malzeme gibi zorunlu dış slımlarının olmasından doğan doviz ihtiyacı ile doviz cari açığı ile hiç alakası yok! Bu söylemler de iç mihraklara ait!

  • Yasin13 Ağustos 2020 01:16

    “Politikaya sanat gibi yaklaşıyoruz” diyenler sanatlarını ince ince işliyor medyada ve miting meydanlatında. Yola devam

  • Rcai13 Ağustos 2020 01:14

    İMF ye 23 milyar borcu temizledik! Ama diğer yetlerden 156 milyar borç almışız! Hemde daha yüksek faizle! 156 milyar borcu ört 23 milyarlar show tapmak gercekten “politikayı sanat gibi ele alıyoruz” olayı

  • Alptekin13 Ağustos 2020 01:11

    Dolar 3 lira iken de 5 lira ikende 6.lira ikende hep aynı laflar. Şimdi ise dolar 7 lira yine aynı tekerleme!

  • A. A.13 Ağustos 2020 00:32

    Milletin parası var, araba bulamıyor. Sen demişsin ekmek bulamıyor. Hadi oradan yalancı. Ekonomimiz sapasağlam. Döviz çıkar da iner de hükümet başarılı. Eleştirmek istiyorsan İmamoğlu'nu eleştir. Bak İstanbul pislik içinde. Hiçbir icraat yok. İsraf o biçim...

  • Nedim13 Ağustos 2020 15:22

    A. A gayet net yazmış kenar mahallerde dahi park için yer bulamayan hatta kavga eden magandalar sürüsü!  Bir türlü şükretmeyi öğrenememiş  açlıktan bahseden obez itler  nankör sığırlar bu halinizle ölürseniz kim kimden hesap sorar bir düşünün. Aşağıdaki bir kaç angus  böğürmeye devam etse de  halkın vicdanı galebe çalacaktır. Öyle  7 bin tl. lik  yoksulluk sınırı hesaplayan soytarıların derdi başka!  Yanı başında günde 1 dolardan az gelirle yaşamaya çalışan ülkeler var iken yine de şükretmezseniz Allah ın kahrını gazabını belasını bekleyin!  

  • türkoğlutürk13 Ağustos 2020 10:04

    maaş iyimi sigorta varmı.ikramiye varmı.koyun.

  • Orhan ay13 Ağustos 2020 08:52

    Hangi ülkede yaşıyorsun,aferin senin gibiler olmasa bu ülke gerçekten yok olup gider

  • tahsin karabulut13 Ağustos 2020 08:47

    meeeee meeeee :-* 

  • Fanta Soda13 Ağustos 2020 07:52

    90 milyonluk ülkede 300-500 bin arabanın oranı çokta büyük değil,sende laf olsun diye yazmışsın hatta birde imamoğlunu eklemişsin belliki amacın yorum değil hazımsızlığını gidermeye çalışmak soda iç iyi gelir,hiç bir şey olmasa bile illa ki bir şey yapar.

  • Sadık13 Ağustos 2020 00:07

    Uçtuk diyorlar sadece millet ekmek bulamıyor

  • EFE12 Ağustos 2020 23:45

    SONUÇ FİYASKO ELDE BİRŞEY YOKKİ DOLAR YUKARI YAZIK BU ÜLKEYE YARANACAM DİYE BATIRDILAR BASTA MERKEZ BANKASI YALAKLIĞIN SONU

  • RİZE li mulivbjk12 Ağustos 2020 23:34

    gece yarısı 3 te yap kardeş , bu boş beleş açıklamaları ki piyasalar etkilenmesin...haydi millet bahçelerine lay lala lala ...konuştuğun sürece çıktığına birtürlü inanamadın...allah akıl fikir versin...

  • Ali12 Ağustos 2020 23:32

    Yüksek kur hükümetin işine geliyor bakanın konuşmasından öyle anlaşılıyor

  • Vatandaş12 Ağustos 2020 23:32

    Rekabetçi kur değil. Tl yi yerle bir etmeden rekabet edelim istiyoruz. Buda üretimle olur. Kurun yüksek olduğu bütün ülkeler batıyor ne yazıkki. Kur suan 7;32 . Ama 1 dolar hep 1 dolar. Üretim olmadan eğitim olmadan rekabet edilmez. Millet marsa gitmenin tarihini veriyor bizim gündem hala dolar. Sabah dolar aksam dolar.

  • Kaçkar KAPLANI12 Ağustos 2020 23:30

    250 bin yeni konut mu satılmış? Bak bakalım bu konutların kaçı sıfır konut. Kredilerini ödeyemeyen vatandaş almış oldukları konutlarını sırf kredisini ödeyemediği için yok pahasına satıyor haberiniz var mı? Ülke ekonomimiz şoklara karşı çok zayıf bunu bir sağlam zemine oturtmanın yolunu bulmaya çalışın.

  • Damat12 Ağustos 2020 23:21

    Albayrak: Önemli olan kurun seviyesi değil, rekabetçi olup olmadığı" önemli olan boyu değil işlevi diyen japonlar gibi konuştun be damat 😂😂😂

  • Aysen sak 12 Ağustos 2020 23:08

    Kabiliyet düşmanı dolar olmuş 7 32 adam rekabetçi kur dio enflasyon ne olacak herkezde sizdeki gibi balya balya dolar yokki fakir esnaf emekli işsiz çiftçi ne yapacak size oy veren ellerimi ben

  • Rz12 Ağustos 2020 23:36

    Fakir ülkede 2ayda 250 bin Ev satılmış sifir araba karaborsa beyaz esyacilarda satacak buzdolabı yok kuyumcu da çeyrek bitmisbence sen yurt dışında yasiyorsun

  • Uyku bastı la12 Ağustos 2020 23:04

    Horr horrr horrrfrrrrrrrf...

  • Wvwv12 Ağustos 2020 22:59

    Kim.bakan yapti bunu

  • fafa12 Ağustos 2020 22:52

    Zenginler,döviz alıp peşinden koşturuyor,sonra tepesine vuruyor.Belki Hükumette de var böyleleri.

  • İkile13 Ağustos 2020 07:54

    Hasan paran çoksa evladın sevinsin diğerini yazmaya gerek yok haybeci.

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ13 Ağustos 2020 00:10

    Mesala ben zengin sayılırım döviz ve altına kerizmiyim ki para yatırayım.borsa ve inşaat yaparak satıp pararımı yılda en az 3-10 arasına katlıyorum.sana da kapak olsun hemi.

  • Çokomelli :=) 12 Ağustos 2020 22:47

    Ekonomi bu işte.... Konuş konuş.... Dolar :10 tl yıl sonu.... Faiz %18 olmadan.... IMF şart ülkede ne olup bitiyor bilen yok....

  • Hkn12 Ağustos 2020 23:29

    Imf de kapıyı göstermiş diyorlar.

  • İtri12 Ağustos 2020 22:21

    2020 bomba gibi, restoranların, otellerin, okulların, uçakların, otobüslerin, fabrikaların kapalı olduğu dönemde 2019dan fazla üretim olmuş, yani ülke büyümüş. Sizi bilmem ama TÜİK çalışıyor

  • Kim bunlar12 Ağustos 2020 22:20

    Ya bu dış güçler yeni mi çıktı? Eskiden yok muydu bunlar? Algı ile ekonominin nasıl bir ilgisi olabilir? Üniversitelerin ekonomi bölümlerinde böyle bir ders var mı? “Ekonomi ve algı“ Yoksa birileri bizi kandırıyor mu?

  • Operasyon12 Ağustos 2020 22:19

    İyi qecirmissin tabi ya fakat bir duysalar sesimizi bir alqi var diye diye qeciriyolar bize

  • Eskici12 Ağustos 2020 22:03

    iki sene önce chp döneminde fırlamıştı iki yıllık akp dönemi sonunda yine chp dönemi fiyatına tekrar gelmiş çok mantıklı o zaman çok problem yokmuş kısaca baka aciklamis sagolsun

  • Tabi ya12 Ağustos 2020 21:40

    Valla dolarla is yaptiginizdan siz az etkileniyor olabilirsiniz ama millet dokar uzerinden maas almadigi icin bayaa etkileniyor benzine mazota gene zam yapmissiniz hadi etkilenme