E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Bağ-Kur’lu da asgari ücret teşviki istedi---

​Bağ-Kur’lu da asgari ücret teşviki istedi

​Bağ-Kur’lu da asgari ücret teşviki istedi
11 Ocak 2016 - 06:52 borsagundem.com

1300 lira asgari ücret sonrası işveren yükünü hafifletmek amacıyla hazırlanan teşvik düzenlemesi komisyonda görüşülürken Bağ-Kurlular'dan ilginç geldi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılmasının ardından işverenlerin yükünü azaltmak amacıyla hazırlanan teşvik düzenlemesi görüşülürken, Bağ-Kur’lulardan ilginç bir talep geldi.

Önder Yılmaz'ın Milliyet'teki haberine göre Komisyon’da Bağ-Kur’luları temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Sekreteri Naci Sulkalar, asgari ücretin net olarak yüzde 30 artışla 1300 TL’ye brüt olarak da 1647 TL’ye çıkması sonucunda en düşük Bağ-Kur sigorta priminin 439.36 TL’den 568.22 TL’ye çıktığını, Bağ-Kur’lu esnafa 128.86 TL’lik ek yük getirdiğini dile getirdi.

Sulkalar, “Nüfusu 20 bini aşmayan ilçelerde esnafların ayda 568,22 TL olan primleri ödemeleri mümkün değil. Ödeyemeyecekler, ödeyemeyince 10 binlerce Bağ-kur’lu esnaf ve sanatkâr sistemin dışına itilmiş olacak” dedi. Sulkalar, işverenlere yapılan teşvik uygulamasının Bağ-Kur’lular için de uygulanmasını istedi.

‘Piyasa canlanacak’

İşverenler için hazırlanan “asgari ücret teşviki” uygulaması kapsamına girmek isteyen Bağ-Kur’lular TBMM’deki yasa görüşmeleri sırasında yaptıkları ilk hamlede başarılı olamadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Bağ-Kur’luların asgari ücretin artışından 80.6 TL düzeyinde etkilendiklerini, buna yönelik çalışma yapabileceklerini belirtti. Soylu “Bağ-Kur’lu esnaf ekonominin, milletin belkemiği” dedi.

1 TL’nin bile esnaf için önemli olduğuna vurgu yapan Soylu “Asgari ücretin 1300 TL’ye çıkması için özellikle yapılan tüm değerlendirmelerde ve hesaplamalarda yaklaşık yüzde 0.8 ile yüzde 1 arasında bir büyüme etkisi olacaktır. Eğer biz, emeklimizin seyyanen aldığı 100 TL’yi de ortaya koyarsak bunun da piyasanın tümüne bir katkısı kadar esnafımıza da bir katkısı var. 2016 kendi ticari hacimlerinin yükseldiği hem de çok daha rahat ettikleri bir yıl olacaktır. Esnaf temsilcilerimiz bize de ulaştılar, biz onlara ulaştık, karşılıklı konuştuk. Tabii, bütçemiz ne ortaya koyar, nasıl bir değerlendirme yapılır... Bunu yaklaşık 80 lira olarak, yani bir fark olarak nitelendirdiğimizde ne ortaya koyabiliriz, bunu gene bir genel bütçe dengemiz içerisinde, önümüzdeki günlerde ortaya koyacağız.”

Soylu, 2 milyon 800 binin üzerinde Bağ-Kurlu bulunduğunu belirtirken, daha önce 3 milyonun üzerinde olan bu kesim için yapısal reformları içeren bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Bağ-Kur’lular düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde kapsama alınmaları için tekrar mücadele verecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)