E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBAE’nin Hafter’e gönderdiği İHA düşürüldü---

BAE’nin Hafter’e gönderdiği İHA düşürüldü

BAE’nin Hafter’e gönderdiği İHA düşürüldü
19 Nisan 2020 - 18:45 borsagundem.com

Ankara’ya karşı cephe kurmakla uğraşan BAE’nin Libya’da ki isyancı Hafter milislerine verdiği İHA, Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler tarafından düşürüldü.

Türkiye düşmanlığı ile öne çıkan, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Suriye'nin de yer alacağı bir Türkiye karşıtı cephe kurulması için çabalayan BAE, Libya’da yakalandı! BAE tarafından, BM'nin tanıdığı, Türkiye’nin de desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaş açan Hafter milislerine yardım için verilen İHA’nın düşürüldüğü açıklandı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçler, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir insansız hava aracı (İHA) düşürdüklerini duyurdu. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı silahlı birliklerin sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu yaptığı yazılı açıklamada, BAE'ye ait Çin yapımı Wing Loong tipi bir İHA düşürdüklerini belirtti.

Kununu, İHA'nın, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerine destek için Misrata kentinin güneyindeki Ebu Gureyn bölgesindeki hedeflere saldırı düzenlediğini ifade etti. UMH güçleri, BAE'yi, Hafter milislerine Çin yapımı İHA'lar vermekle suçluyor.

Libya'daki hükümet güçlerinden, havadan "Milislerden uzak durun" bildirisi
Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamaya göre, ülkenin doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin bulunduğu Terhune kenti halkına havadan Arapça ve Rusça bildiri atıldı. 

RUS PARALI ASKERLERİNE UYARI

Terhune halkından, milislerden ve bulundukları noktalardan uzak durmaları istenen bildiride, "Her bir silahlı kişi, bizim için havadan ve karadan meşru bir hedeftir. Silahını bırakanlar, güvendedir. Savaş, askeri olarak sonuçlanacak. Bizler daha fazla kan istemiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Bölgede Hafter için savaşan Wagner askerlerinin olduğu bilinirken, Rusça broşürlerde "Size verilen paranın tadını çıkarmak istiyorsanız, geri çekilin. Silah bırakmayan herkesi vuracağız" uyarısı da yer aldı. Wagner, Kremlin’in gizli paralı ordusu olarak nitelendiriliyor.

TERHUNE OPERASYONU

Libya'da hükümet güçleri, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini, Hafter milislerinden geri almak için dün sabah operasyon başlatmıştı. Terhune çevresindeki bazı bölgeleri Hafter milislerinden temizleyen UMH güçleri, çok sayıda ağır silahı ve zırhlı aracı ele geçirmiş, bazılarını da etkisiz hale getirmişti. Operasyonda, 100'den fazla Hafter milisinin de esir alındığı bildirilmişti.

BM'DEN "İNSANİ ATEŞKES" ÖNERİSİ

BM, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Libya'da savaşan taraflara 22 Mart'ta "insani ateşkes" önerisinde bulunmuştu. UMH öneriyi kabul etmiş, Hafter tarafı da çağrıyı kabul ettiğini duyurmuş fakat dakikalar içinde Trablus'a roketli saldırı gerçekleştirmişti.

Libya'da ilk Kovid-19 vakasının 23 Mart'ta tespit edilmesinden bir gün sonra Hafter milisleri, başkent Trablus'un yerleşim bölgelerine son dönemdeki en yoğun saldırılarından birini gerçekleştirmişti.

UMH askeri birlikleri, 25 Mart'tan itibaren "sivillerin hayatını korumak için" savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini ve "Barış Fırtınası Operasyonu"nu başlattıklarını açıklamıştı.

Hükümet güçleri, 13 Nisan'da ülkenin batısındaki 8 yerleşim yerinden Hafter milislerini çıkartarak, yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlediklerini duyurmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serhat20 Nisan 2020 02:39

    Bizim siha larla Dubai ye iki bomba atsak bunların ekonomisi yerlerde sürünür.

  • Bu nebee20 Nisan 2020 00:35

    Surata bak şekle bak duruşa bak. Lanetli insanımsı yaratık.

  • Mehmet19 Nisan 2020 23:26

    Az kaldı petrol daha da ucuzlar...Petrol fiyati sondaj maliyetinin de altına iner. Petrol de çıkaramazsiniz. . Sizi kurtaracak teknik beyin gücü de yok. Abd ve ingiltere sizi kucagindan da atar. Sonrasını siz düşünün.

  • Biri19 Nisan 2020 22:32

    Batı bu salakların yıllardır parasını petrolünü alıyordu şimdi köpeklilte yaptırıyorlar yoksa bunların bize kafa tutacak ne halleri olabilir Bizim askeri gördümü dolarına s... çarlar

  • BORSACI19 Nisan 2020 22:27

    HAFTER DENEN O KÖPEK FARE DELİGİNEDE GİRSE GEBERTİLMELİ TÜRKİYE ALEYHİNDE ÇOK KONUŞTU BEDELİNİ ÖDEMELİ.

  • Kamil19 Nisan 2020 20:35

    Hafter'i de , destekleyenleri de düşürsün sihalar

  • Wers 19 Nisan 2020 19:59

    Bae denen pislik ülkeye bir iş yapamıyormuyuz

  • Abi sıfata bak herifin19 Nisan 2020 19:50

    Annesi yavrum demez.

  • Terbiyeli ol ekonomist19 Nisan 2020 19:25

    Sen ne biçim yorum yapıyorsun ekonomist, stratejist. Terbiyeli ol. Ne dediğin bile belli değil. Bütün bir milleti kötülemek bize yakışmaz. Bak Libya resmi hükümeti bizimle, halklar bizimle. Sadece başlarındaki İngiliz, Abd kuklaları karşımızda...

  • 3419 Nisan 2020 19:02

    Bu hain trumptan da beter ama sikinti yok senide ezer geceriz.

  • ekonomist/stratejist 19 Nisan 2020 18:57

    Gün gelecek sadece su için kölemiz olacaksınız arap fa......ri o günlere hızla yaklaşıyoruz.

  • Mehmet bey21 Nisan 2020 09:19

    Irkçılık yapmayın arkadaşlar, içimizde Türk olup ta hainlik edenler yok mu.. bir insanda ahlak ve edep olmazsa maneviyatını yitirirse, özünü kaybederse ondan hayır gelmez. Bizler etrafımızda yanan ülkeleri görüyoruz. Eleştirelim ama birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozacak veya bozanlara müsade etmeyelim. Bizim bizden başka dostumuz,gardasimiz, ekmeğimiz, suyumuz yok. Bu cennet vatanı hep birlikte koruyup güçlendirelim.

  • ekonomist/stratejist 19 Nisan 2020 23:03

    İkameti ben mi verdim sanki git veren akp hükümetinden hesap sor bana kalsa hiçbir mülteciyi kabul etmezdim.

  • azmi19 Nisan 2020 20:36

    İkamet verdiğin arapları napacan eko