E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBabacan’dan 1.92 hedefi için şok sözler---

Babacan’dan 1.92 hedefi için şok sözler

Babacan’dan 1.92 hedefi için şok sözler
15 Eylül 2013 - 07:23 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan, Merkez Bankası’nın yılsonu kur hedefi için ne söyledi? İşte o şok tepki

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ‘Yıl sonunda göreceksiniz dolar 1.92 liraya inecek’ söylemine ilişkin “Normal zamanda kur hedefi telaffuz edilmez. Fiyat alanla satan arasında oluşuyor.Piyasada yönsüzlüğün olduğu dönemlerde de bazen merkez bankaları çıkıp kurla ilgili istikamet verebiliyorlar” dedi.
Çin’de Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan Babacan, şöyle devam etti: “Fakat bazen öyle dönemler olur ki son birkaç aydır yaşadığımız gibi piyasalar yönsüz kalabilir. Piyasalar bir otoriteden yani bu durumda merkez bankasından bir sinyal beklemek durumunda kalabilir. Yani iyi tamam. Serbest piyasa, serbest kur ama Merkez Bankası’nın aklından geçen doğru kur ne ya da ne olması gerektiğini düşünüyor. Böyle bir şey bekliyorlar. Dolayısıyla normal bir zamanda yapılmaması gerekeni Merkez Bankamız yaptı ve kurla ilgili yıl sonu için bir seviye söyledi. Belki o gün için piyasalara yön vermek, bir ışık göstermek gerekiyordu. Yoksa normal zamanda yapılmaz. Yani serbest kur rejiminde böyle hedef rakam telaffuz edilmez. Ama şunu söyleyeyim, bugün 100 ayrı iktisatçıya sorun ‘Türkiye’de dolar, Euro kuru ne olmalıdır?’ diye. 100 ayrı cevap alırsınız. Hatta 10 tane Nobel ödüllü iktisatçıya ‘Doğru kur nedir’ diye sorun, Size 10 ayrı hesap getirirler.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tazminat sebebidir.15 Eylül 2013 23:38

    merkez bankası başkanının hedefine göre pozisyon alıp zarar eden olursa, ebilir. çok yanlış ve gereksiz bir demeç verdi. kurumu da bağlayıcı bir risk altına soktu.

  • tazminat sebebidir.15 Eylül 2013 23:38

    merkez bankası başkanının hedefine göre pozisyon alıp zarar eden olursa, ebilir. çok yanlış ve gereksiz bir demeç verdi. kurumu da bağlayıcı bir risk altına soktu.

  • glb15 Eylül 2013 23:26

    yıl sonunda 1.92 olacağından değil bu söylemdeki amaç dolara olan talebi azaltmak. bakın dolar düşecek buralardan almayın zarar edersiniz korkusu verilerek dolara daha çok talep edilmesinin önüne geçmeye çalıştı.bir nevi taleplerin ertelenmesi sağlandı. yılbaşına kalmadan dolarda 2.35ler kısa zamanda görülecektir.

  • belkırıcı15 Eylül 2013 22:48

    doların beli kırılır sayın bakanım adam bernankeden aldı tüyoyu senin için rahat olsun

  • YILMAZZ15 Eylül 2013 22:35

    sayın ekonomist ...neyi, tebrik ediyorsun..?ekonomi güven ile yürür,,diyelimki verilen hedef tutmadı,,ondan sonra merkez bankasının açıklamlarını kim ciddiye alır.??kaldıki kurun hareketlerini fed in kararları belirleyecek.,,kendi insiyatifinde olmayan birşey için şu olacak ,bu olacak demek falcılıktan öte birşey değil..!!!tıpkı senin yaptığın gibi,serbest kur politikası işlerken , işkembeden kur hedefi belirlersen ,bu hedef tutmadığı an ağzınla kuş tutsan kimse söylediklerini ciddiye almaz.!!

  • Byk15 Eylül 2013 17:07

    Faizi yükseltmeyeceğini taahhüt etti. Dolar 1.92 taahhütü verdi. Açık pozisyonu olanlar döviz almasın dendi. Yılbaşı sonucu göreceğiz..

  • doğa15 Eylül 2013 13:03

    çok doğru

  • isa arsi15 Eylül 2013 12:13

    baboli biraz geç olmadı mı ya

  • Ekonomist15 Eylül 2013 12:03

    Bu zamanda kelle koltuğa alıp hedef vermek cesaret ister. Tebrik etmek lazım. 31 aralık 2013 saat 3 de 1,92 yi görürüz. +- 0,01 kuruş hata normal.