E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan: Büyüme, OVP tahmini ile uyumlu---

Babacan: Büyüme, OVP tahmini ile uyumlu

Babacan: Büyüme, OVP tahmini ile uyumlu
10 Aralık 2013 - 13:54 borsagundem.com

Babacan bugün açıklanan GSYH rakamlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada büyüme rakamlarını değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2013 yılı ilk dokuz ayında gerçekleşen yüzde 4,0 oranındaki GSYH büyümesi, Orta Vadeli Program'ın (OVP) 2013 yılı büyüme tahmini ile uyum gösterdiğini kaydetti.
Babacan bugün açıklanan GSYH rakamlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada,  yüzde 4,4'lük artış için, "Bu gelişmede özellikle pazar ve ürün çeşitlendirmesi politikaları önemli rol oynamıştır" dedi.
Babacan konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"2013 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) büyüme rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanmıştır. Üçüncü çeyrekte GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 4,4 oranında artış göstermiştir. İlk dokuz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme hızı yüzde 4,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece Türkiye ekonomisi 2009 yılı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine 2013 yılı üçüncü çeyreğinde de devam etmiştir. Diğer taraftan  üçüncü çeyrekte ekonomi bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,9 oranında büyüme kaydetmiştir.
Üçüncü çeyrekte, 2013 yılının ilk yarısına benzer şekilde toplam yurtiçi talep büyümeye 6,5 yüzde puan seviyesinde yüksek katkı yapmıştır. Net dış talep ise altın ithalatı artışındaki yavaşlamaya rağmen  altın ihracatındaki yüksek baz etkisi sebebiyle söz konusu dönemde büyümeye 2,2 yüzde puan negatif katkı yaparak, büyümeyi sınırlandıran bir unsur olmuştur.
En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği'nde büyümenin beklenenden zayıf toparlanmasına rağmen  altın hariç bakıldığında mal ihracatı üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 oranında yüksek artış göstermiştir. Böylece yılın ilk dokuz ayında altın hariç ihracat artışı yüzde 7,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede özellikle pazar ve ürün çeşitlendirmesi politikaları önemli rol oynamıştır.
2013 yılı ilk dokuz ayında iç talep ve üretimdeki artış ile birlikte altın hariç mal ithalatında yüzde 3,1 oranında sınırlı artış görülmüştür. Böylece 2013 yılı Eylül ayı itibarıyla altın hariç yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2012 yılsonuna göre 2,4 milyar dolar iyileşmiş ve 51,8 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Önümüzdeki dönemde bu eğilimin devam etmesi beklenmektedir.
Uygulanan isabetli işgücü politikaları ile 2013 yılı üçüncü çeyreğinde de istihdam artmaya devam etmiştir. Üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ilave 593 bin kişiye istihdam sağlanmıştır.
Bu dönemde işgücüne katılım oranındaki artış sonucunda işsizlik oranında sınırlı bir yükseliş görülmüştür.
2013 yılı ilk dokuz ayında gerçekleşen yüzde 4,0 oranındaki GSYH büyümesi, Orta Vadeli Program'ın (OVP) 2013 yılı büyüme tahmini ile uyum göstermektedir."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)