E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAzil soruşturması Ukrayna üzerinde baskı kurulmasına odaklandı---

Azil soruşturması Ukrayna üzerinde baskı kurulmasına odaklandı

Azil soruşturması Ukrayna üzerinde baskı kurulmasına odaklandı
14 Kasım 2019 - 11:25 borsagundem.com

ABD'de Trump'a yönelik azil soruşturmasında dün başlayan kamuya açık oturumlarda ifade veren ABD'li diplomat William Taylor, Trump'ın kişisel siyasi çıkarları için Ukrayna üzerinde baskı kurduğu iddialarını güçlendirecek açıklamalarda bulundu.

Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz ayında telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e gelecek yılki başkanlık seçiminde Demokrat partili rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ı soruşturması için baskı yaptığı iddia edilmişti. ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine Eylül ayında azil soruşturması başlattı.

Kamuya açık oturumların başlamasıyla azil soruşturmasında kritik yeni bir dönem başlarken, ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Taylor bugün Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi önünde ifade veren iki diplomattan ilkiydi.

Hem Taylor hem de George Kent, Trump ile yakın ilişki içinde bulunduğu kişilerin, Biden ve oğlunun iş ilişkileri hakkında bilgi vermesi için Ukrayna üzerinde baskı kurduğunu belirtti.

Taylor ve Kent sakin ve kendinden emin tonda konuştu. Ancak verdikleri bilgilerin Trump'ı destekleyen Cumhuriyetçileri Trump'a karşı olan Demokratların yanında saf tutmaya ikna edip etmeyeceği belirsiz. Benzer şekilde Trump'ın görevden alınmasını gerektirecek ölçüde usulsüzlük yaptığına ABD'li seçmeni ikna edecek mi bilinmiyor.

ABD'nin Ukrayna eski büyükelçisi Taylor'ın sözleri ifadelerin en dikkat çekici kısmını oluşturdu. Taylor,
ifadelerinde Trump'ın Ukrayna'nın Biden'ı soruşturmasıyla ne kadar ilgilendiğine dikkat çekti. Ayrıca Kiev işbirliği yapmadıkça ABD'nin 391 milyon dolar güvenlik yardımını serbest bırakmayacağı şeklindeki kanısını tekrarladı.

Taylor, büyükelçilik çalışanlarından birinin, Trump'ın seçim kampanyasına bağışta bulunduktan sonra ABD'nin Avrupa Birliği büyükelçisi olarak atanan Gordon Sondland'ın 26 Temmuz'da Trump ile yaptığı telefon görüşmesine kulak misafiri olduğunu söyledi.

Taylor'ın verdiği bilgiye göre Trump görüşmede Sondland'a soruşturmayı sordu, Sondland ise Ukraynalıların istenileni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bu telefon görüşmesi, Trump'ın Ukrayna cumhurbaşkanından Biden hakkında soruşturma başlatılmasını istediği görüşmeden bir
gün sonra yapıldı.

Taylor'ın verdiği bilgiye göre aynı çalışan, telefonu kapattıktan sonra Sondland'a Trump'ın Ukrayna ile ilgili ne düşündüğünü sordu. Taylor, Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'ye atıfta bulunarak, "Büyükelçi Sondland cevabında Giuliani'nin istediği Biden soruşturmasıyla Trump'ın daha fazla ilgilendiğini belirtti" dedi.

Oturumlar sona erdikten sonra Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada Taylor'ın yardımcısının duyduğunu söylediği
Sondland ile yapılan görüşme hakkında "hiçbir şey" bilmediğini söyledi. "İlk defa duyuyorum" diyen Trump suçlamaları reddetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)