E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAzerbaycan Türkiye'den ihracat için yeni şart getirdi ---

Azerbaycan Türkiye'den ihracat için yeni şart getirdi

Azerbaycan Türkiye'den ihracat için yeni şart getirdi
28 Ocak 2022 - 16:23 borsagundem.com

Artvin'den gönderilen 64 ton taze biberde bitkisel hastalık tespit edilmesinin ardından Azerbaycan, ürün nerede üretildiyse o ilin Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden ayrı ayrı analiz alınması şartı getirdi

Türkiye’nin ihraç ettiği yaş sebze ve meyveleri pestisit kalıntısı tespit ettiği için geri gönderen ülkelere Azerbaycan da eklendi.

Yaş sebze meyve sektör temsilcileri ile ihracatçı firmalardan alınan bilgiye göre Azerbaycan, ülke genelinde üretilip çıkış noktası olarak da Artvin’den gönderilen 64 ton taze biberde bitkisel hastalık tespit etti.

Bunun üzerine Türkiye’den ithal edeceği biber, domates, patlıcan, tohum, fide ve meyve ürünlerine yeni şartlar koyduğu öğrenilen Azerbaycan, bundan sonra Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ihraç ürünlere verdiği bitki sağlık sertifikasını kabul etmeyecek.

Bitki sağlık sertifikası alınacak

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre; ürünlerin temin edildiği bölge illerindeki Zirai Karantina veya Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden, bunun mümkün olmaması halinde gümrüklemenin yapıldığı illerde bulunan Zirai Karantina veya Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden analiz karşılığında alınacak bitki sağlık sertifikası ile ihracat yapılabilecek.

Tüm ürünlere analiz şartı

Azerbaycan’a ihracatta yaşanan bu sorun sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı da yeni bir önlem aldı.

Bu ülkeye ihraç edilecek yaş sebze ve meyvelerde yeni sorunlar yaşanmaması için ürünlerin tümüne analiz şartı konulduğu belirtildi.

Bundan önce ihraç edilen yaş sebze ve meyve arasında yalnızca örnekleme yöntemiyle birkaç TIR’daki ürünler analize tabi tutuluyordu.

Azerbaycan ile ilk kez yaşanıyor

İhracatçıların aktardığına göre Rusya ile pestisit kalıntıları nedeniyle sorunlar yaşamaya alışkın Türkiye, bu sorunu Azerbaycan ile ilk defa yaşamış oldu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ülke geneli verilerine göre Azerbaycan, 2020-2021 aralığında Türkiye’nin narenciye ihracatının yaptığı ilk 20 ülke arasında 16. sırada yer alıyor.

Azerbaycan’a yapılan narenciye ithalatı 2021’de 2020’ye kıyasla miktarda yüzde 61, değerde yüzde 33 artmıştı.

Rusya'dan yeni yasak

Öte yandan, Türkiye’den ithal ettiği yaş sebze ve meyve ürünlerini çoğunlukla ya geri gönderen ya da ithalatı ürün bazında  tamamen yasaklayan Rusya ise, şimdi de greyfurta firma bazında yasak getirmeye hazırlanıyor.

2021 Kasım’da Türkiye’den nar ve biber ithalatını yasaklamış, bu ürünlere daha sonra üzüm ve portakalı da eklemişti.

Akdeniz ve Doğu Karandeniz’deki ihracatçı firmaların aktardığına göre, şu an Rusya’ya yalnızca mandalina ve limon ihracatı yapılabiliyor.

Normal şartlarda bu dönemde tüm narenciye ürünlerinin ihracatının yapılması gerektiğine dikkat çeken ihracatçılar, Rusya’nın yeni bir yasaklamaya daha gideceğinin işaretini aldıklarının bilgisini verdi.

Buna göre Rusya, Türkiye’den ithal edeceği greyfurta da firma bazında yasaklama getirdi.

İhracatçılar, şimdiye kadar bu sorunlara ilişkin alınan önlemlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, tarımsal ürünlerin üretim aşamasından itibaren denetimler yapılmasını talep ediyor.

İhracat İklimi Endeksi geriledi

 

Tarım sektöründen 2021'de rekor ihracat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)