E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAYM iki Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti: Anayasaya aykırı---

AYM iki Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti: Anayasaya aykırı

AYM iki Cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti: Anayasaya aykırı
18 Ağustos 2022 - 07:13 borsagundem.com

AYM, Cumhurbaşkanı'nın 'Fiyat İstikrarı Komitesi kurulması' kararnamesinin tamamı ile 'Sanayileşme İcra Komitesi' kararnamesinin 4. maddesini 'anayasaya aykırılık' gerekçesiyle iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 30 Haziran 2021’de kurulan ve bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştiren Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kurulmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti.

İptal kararı CHP’nin başvurusu üzerine oyçokluğuyla alındı. Komitenin Cumhurbaşkanı kararı ya da kararnamesi ile değil kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen kararda Anayasa’nın “Kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne atıf yapıldı.

Fiyat İstikrarı Komitesi’nin herhangi bir bakanlık teşkilatına bağlı olmadığı, yapısı Cumhurbaşkanlığı’nca düzenlenecek kurumların arasında da yer almadığı vurgulandı.

Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi ve sürdürülmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında toplanan komite bugüne kadar 6 toplantı gerçekleştirmişti. AYM’nin bu kararı sonrası fiyat artışları ile mücadele amacı ile kurulan komite çalışamayacak.

Öte yandan, AYM yine CHP’nin başvurusu üzerine Sanayileşme İcra Komitesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde de bir iptale imza attı.

Komitenin, ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurt içi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar alma yetkisini anayasa aykırı buldu.

Kararname imzalandı: Putin'den ruble kararı

Putin imzaladı: Rusya'dan döviz çıkışını kısıtlayacak yeni kararname

Kripto para kararnamesi çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emre18 Ağustos 2022 11:14

    Birisi rumuzlu sahte profil zaten robotsun yaz-geç yapıp geçiyorsunuz sadece. Neyse ben senin zihniyete yazayım onlar. Aym chpnin yediği haltlara cezalar yağdırsa ülkede hukuk yok, chpnin başvurularını değerlendirip ona göre sonuçlandırsa hukuk bile yanlışları düzeltemiyormuşmuş. Sizin kişiliğinizdeki bozuklukları kim düzeltecek çok merak ediyoruz. Keşke ülkeyi yönetseydiler de belki sizin kişiliği eğitirdiler insan yapardılar. Sizin de hayatınız süpermiş. Aymye başvur ret yiyince ülkede hukuk yok diye çemkir, sizin lehinize sonuçlansa dava bak hukuk bile yanlışları çözemiyormuş. Aslında suç sizde değil iktidar meydanı boş bıraktığı için her türlü rahat oynuyorsunuz. Bu noktada bende iktidara öfkeliyim. Koskoca parti meydanı boş bırakmış 'millet görüyor' konforunu yaşıyor

  • BİRİSİ18 Ağustos 2022 15:23

    Cahil salak sen konuş dur, millet gerçekleri görüyor. Senin gibi cahiller ise göremezler.

  • VATANDAS18 Ağustos 2022 10:52

    serbbest sogusleme duzenini anayasa mah mi savunur hale geldi ? ulan bu ulkede kac tane uyuduruk kıtlık ve ekonomik krizden sonra darbe oldu...bizideki tecrubeyi dunya genelinde kovviden beri uyguluyor kureselciler..icerdeki pkknatofetodonme tayfasi hala kastiriyor...ulkeye saldiri olunca bankamatiklere kosan mericte orada burada yakalananlarin ibretlik halleri...

  • Emre18 Ağustos 2022 10:04

    Ülkeyi babalarının malı gibi kullansaydılar senin gibi kuduz itler türemezdi BİRİSİ. Ayrıca seçim olan yerde yönetiliyoruz demek saçmalık. Siz yönetilmiyorsunuz zaten bu yüzden sorunlar çıkıyor. Herkes patron ve herkesin bir isteği olduğu için karmaşa yaşanıyor. Yönetilmek derken chpnin geçmişine bak yönetmek işte öyle birşeydir. Siz zaten tasmalı olduğunuz için herkesten daha iyi bilirsiniz. Bu yüzden rahatsınız meydanda

  • BİRİSİ18 Ağustos 2022 15:21

    Seviyesiz it hakaret etmeden yaz. Seninle tartışmam bile cahil.

  • BİRİSİ18 Ağustos 2022 09:26

    Ülkeyi babalarının malı gibi yönettikleri için hukuk bile yanlışlıkları çözemez oldu. 

  • Mucise Reis : )18 Ağustos 2022 08:14

    Hadi ekonomi problemli, yahu hukuk ve adalet temi aynı problemleri yaşar ? :D

  • İtti18 Ağustos 2022 09:41

    Ne doğru kaldı su memlekette