E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarAyılar Bitcoin’de yükselişi engelliyor---

Ayılar Bitcoin’de yükselişi engelliyor

Ayılar Bitcoin’de yükselişi engelliyor
24 Eylül 2021 - 11:31 borsagundem.com

Opsiyon piyasasındaki olumlu havaya rağmen, ayılar Bitcoin fiyatının yükselmesini engellemek istiyor.

Bitcoin (BTC) fiyatı, hafta içinde peşi sıra oluşan düşüş faktörlerinin bir araya gelmesiyle 46 gün içindeki en düşük seviyelere indi. 24 Eylül itibarıyla sona erecek olan 2 milyar dolarlık eylül alım (call) opsiyonlarının neredeyse yüzde 86'sı yok oldu.

Ayılar için yeniden opsiyon fiyatlarının yükselmesi düşük ihtimal çünkü 21 Eylül'deki 40.000 doların altındaki test, 250 milyon dolar civarında vadeli işlem sözleşmesinin kapanmasına neden oldu.

22 Eylül'de Evergrande Group, faiz ödemesi yapacağını onayladıktan sonra, piyasadaki temerrüt korkularını hafifletti. Buna rağmen yatırımcılar, şirketin ağırlıklı olarak uluslararası yatırımcılar tarafından tutulan dolar cinsinden tahvillerini bekliyor.

18 ve 19 Eylül'de 48.000 doların üzerindeki son hareket, 20 günlük hareketli ortalama direncini kırmak için yeterli olmadı. Boğalar, Çin'deki en yüksek borç bulaşma korkusunun geride kaldığını göz önünde bulundurarak, "ortalama dönüş" hareketi için umutlarına tutunuyorlar. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler'in 22 Eylül'de Washington Post'ta verdiği röportajda anlaşıldığı üzere kısa vadeli bir adım gelmiyor.

Geçmiş verilere bakıldığında eylül ayı, önceki beş yılın dördünde de olumsuz performans gösterdi. BTC, eylül ayını 31 Ağustos'taki kapanış fiyatı olan 47.110 doların altında kapatırsa bu düşüş eğilimi yine devam edecek.

Eylül ayı sonu boğalar için bir güç testi olacak çünkü 2 milyon dolarlık satın alma (call) opsiyonlarının yüzde 86'sı 46.000 dolar veya daha yükseğine işaret ediyordu.

Alım opsiyonu, belirlenen son tarihten önce, belirlenmiş fiyattan Bitcoin satın alma hakkıdır. Bu nedenle, BTC 24 Eylül itibarıyla bu fiyatın altında işlem gördüğü için 50.000 dolarlık alım opsiyonu değersiz hale gelir.

BOĞALAR BTC FİYATINA HÜKMEDİYOR

Geniş perspektiften bakıldığında boğalara önemli avantajlar sunuluyor. Çünkü alım (call) opsiyonlarına ait açık pozisyon miktarı, nötr-düşüş satım (put) opsiyonlarına kıyasla yüzde 90'lık farkla 2 milyar dolar seviyesinde.

Bununla birlikte, bu veriler yanıltıcı olabilir. Çünkü boğaların aşırı iyimserliği muhtemelen beklentilerin çoğunu sonuçsuz bırakacak. Satım (put) seçeneklerinden gelen 1,05 milyar dolarlık açık pozisyon bile bu güçleri dengelemek için yeterli olabilir.

Aşağıda, mevcut fiyat seviyelerini dikkate alan en olası dört senaryo bulunuyor. Aşağıdaki veriler, bitiş fiyatına bağlı olarak cuma günü kaç sözleşmenin mevcut olacağını gösterir.

38.000 ila 40.000 dolar arası: 3 bin 390 alım ve 8 bin 695 satış. Net fark, satım lehine 21 milyon dolar.

40.000 ila 46.000 dolar arası: Net sonuç, ayılar ve boğalar arasında denge var.

46.000 ila 50.000 dolar arası: 11 bin 820 alım ve 3 bin 50 satım. Net sonuç, alım opsiyonları lehine 42 milyon dolar.

50.000 doların üzeri: 16 bin 370 alım ve bin 400 satım. Boğalar 75 milyon dolarla liderliğe sahip olacak.

Bu kaba tahmin, yalnızca yükseliş stratejilerinde kullanılan alım (call) opsiyonlarını ve nötr-düşüş yönlü işlemlerde satım (put) opsiyonlarını dikkate alıyor. Bu arada, gerçek hayat o kadar basit değil, çünkü daha karmaşık yatırım stratejileri uygulanmış olabilir.

AYILARIN NEDENLERİ

Alıcı ve satıcılar, cuma günkü opsiyon bitişi öncesindeki saatlerde çabalarını en üst düzeye çıkaracaklar. Ayılar, fiyatı 46.000 doların altında tutarak hasarı en aza indirmeye çalışacak. Öte yandan, BTC böyle bir seviyenin üzerinde kalırsa boğalar durum üzerinde iyi bir kontrole sahip.

75 milyon dolar, 50.000 doların üzerindeki bir ralliyi haklı çıkarmaya yetecek kadar büyük bir kâr mı? Pek değil, ancak daha önce belirtildiği gibi, bunlar basitleştirilmiş tahminler. Bu, çoğunlukla piyasa yapıcıların ve arbitraj masalarının nasıl konumlandırıldığına bağlı olacaktır ki bu herkesin tahmin etmesi gereken bir oyundur.

Cuma gününden önce fiyat oynaklığı için hala zaman vardı, ancak her iki taraf da 3 milyar dolarlık hacme rağmen dengeli görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )24 Eylül 2021 11:46

    hocam ayı felan yok. Ayı pıyasası felan goremıyorum. Eylul ayıp psıkılojık ay. Önce btc toparlar, ardından yyatay takip eteryum.. 56  - 64 arası beklentım var benım  maks. 2 hafta... sonra yatay altcoınler kendi içinde adım atar. ayı felan gormuyorum ben. sabır lazım gibi. ters durumda affetmem kaçarım, yangın çıkış koridorundan koar gibi : )) erkekliğin bir kısım yuzdesıde kaçmak malum  : )))