E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasında nasıl hayatta kalınır?---

Ayı piyasasında nasıl hayatta kalınır?

Ayı piyasasında nasıl hayatta kalınır?
09 Nisan 2021 - 13:51 borsagundem.com

Ayı piyasaları tüm yatırımcıların korkulu rüyası olarak bilinir. Ancak yatırım yapılan hisselerin doğru bir şekilde araştırılması halinde sert düşüşler sırasında dahi yatırımları korumak mümkün


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar ayı piyasasına girdiğinde yatırımcılar kaydedecekleri potansiyel kayıplar nedeniyle düşüşe geçen hisselerini endişeyle izlemek zorunda kalır. Bununla birlikte ayı piyasası sürecinde de borsada ayakta kalabilmek mümkün. MarketWatch yazarı Michael Sincere, efsanevi yatırımcı Peter Lynch’le yaptığı bir röportaj üzerinden yatırımcıların ayı piyasasında güçlü kalabilmesinin yollarını anlatıyor. Fidelity Investment’ın Eski Yatırım Fonu Yöneticisi Peter Lynch bir yatırımcı için en önemli şeyin satın aldığı hisseyi tanıması olduğunu belirtiyor.

Aldığınız hisseyi bilin

Lynch ‘bildiğiniz şirkete yatırım yapın fikrini popülerleştirerek yatırımcılara aşina oldukları şirketlerin hisselerini satın almasını önerdi. Borsalara ilişkin fikirlerini anlatan üç ‘bestseller’ kitap yazdı. Bu fikirlerin içerisinde neyin satın alındığının ilk elden gözlemlenmesi de bulunuyordu.

Borsa efsanesi bir şirket hissesi satın almaya karar vermeden önce o şirkete yaptığı ziyaretlerle tanınıyor. Örnek vermek gerekirse Lynch bir otomobil hissesi satın almadan önce şirketin bir bayii showroom’una gider ve satış temsilcisiyle sohbet ederek envanteri kontrol ederdi.

Lynch’in söz konusu tavsiyeleri basit gibi görünse de aslına bakılırsa oldukça başarılı bir yöntem. Zira Sincere’in yazısında da belirttiği üzere birçok insan bir buzdolabı almaya bir hisse senedi almaktan çok daha fazla çaba harcıyor. Sincere yatırıma ilk başladığı yıllarda Teksas merkezli ve daha önce hiç duymadığı bir cep telefonu şirketine yatırım yaparak 50 bin doları batırdığını belirtiyor. Borsa yazarı söz konusu yatırımının sebebi olarak da hisselerden kendisinden daha iyi anlayan bir arkadaşının tavsiyesi olduğunu belirtti.

Sincere, parasını ikiye katlamayı hayal ederken, şirketin yaptığı sorunlu muhasebe manevralarının mağduru olduğunu belirtiyor. Zira şirket aylar içerisinde neredeyse iflas edecek konuma ilerlerken o zamanlar amatör yatırımcı olan borsa yazarı ise parasının yarısını kaybetmiş.

Borsa yazarı söz konusu tecrübenin aynı zamanda hayatında ilk ve son defa marjdan hisse satın aldığı tecrübe olduğunu belirtiyor. Sincere’in komisyoncusu ana para olan 25 bin dolar üzerinden 25 bin dolarlık daha hisse satın almasına izin vermiş. Yatırımın başarısız olması sonucunda sadece ana yatırımını kaybetmekle kalmamış aynı zamanda komisyon firmasına da 25 bin dolar borçlanmış. Marjların kötü yönetilmesi birçok yatırımcının borsa nedeniyle başını belaya sokmasının sebeplerinden birisi olarak öne çıkıyor.

Bilançoları ve hisse senedi grafiklerini inceleyin

Borsa yazarı, Lynch’in tavsiyesine uyup bazı temel araştırmaları yapmış olsa cep telefonu şirketi olarak kendini tanıtan şirketin bir dolandırıcılık olduğunu keşfedebileceğini belirtiyor. Zira şirket o dönemde de kendini yalan yanlış basın açıklamaları ve sosyal medyada şişirilen paylaşımlarla tanıtmaktaymış.

Sincere Teksas’a gidip şirketi ziyaret etmesi halinde şirketin sadece iki çalışanı olduğunu keşfedebileceğini belirtiyor, “Teksas’a yapacağım bir yolculuk kaybettiğim 25 bin dolardan çok daha ucuz olurdu.” Borsa yazarı bununla birlikte şirketin bilançosunu inceleyebileceğini, hisse senedi tablosuna bakabileceğini ve kazanç raporlarını inceleyebileceğini yazdı.

Yukarıdaki seçenek sağduyulu gibi gelse de her gün bu araştırmayı yapmadan hisse alan kaç kişi olduğu düşünüldüğünde konunun ciddiyeti daha net bir şekilde anlaşılıyor. Borsa çevrelerinin ‘ödev yapmak’ olarak adlandırdığı bilanço ve hisse araştırmaları başarılı bir yatırım için hayati derecede önemli.

Lynch ayı piyasalarında yolunu nasıl buldu?

Sincere Peter Lynch’le yaptığı röportajda, “Borsanın önümüzdeki bir veya iki yıl içinde ne yapacağı hakkında hiçbir fikrim yok” dediğini belirtiyor. Lynch röportajında, “Bildiğim tek bir şey varsa o da eğer faiz oranları yükselmezse, enflasyon artacağı ve yakın vadede borsanın düşeceği. Ayrıca her 18 ayda bir piyasanın %10'luk bir düşüş gerçekleştirdiğini de biliyorum. Bunlar düzeltme olarak adlandırılıyor. %10’luk düzeltmeye kolayca ulaşabiliriz. Belki de bu düzeltmelerin üçünden birisi %20 ila %25’lik düzeltmelere dönüşür. Bunlara da ayı piyasası deniyor” ifadelerine yer verdi.

Lynch, ayı piyasaları da dahil olmak üzere piyasa düzeltmelerini adım adım gerçekleştirdi. Tecrübeli bir varlık yöneticisi olduğu için ayı pazarlarından hoşlanmamasına ve bir ayı piyasası meydana geldiğinde para kaybetmekten nefret etse de panik yapmadı.

Lynch ayı piyasasıyla ilgili yorumlarında, "Hangi şirketlere sahip olduğunuzu ve rakiplerinin kim olduğunu anlarsanız iyi bir konumda olursunuz. Piyasa düşerse ve hisseler düşerse panik yapmazsınız. Neye sahip olduğunuzu bilmiyorsanız ve bir şirketin ne yaptığını anlamıyorsanız ve hisse yarı yarıya düşüyorsa, ne yapmalısınız? Eğer araştırmanızı gerçekleştirmediyseniz yatırım tavsiyesi için psişik yardım hatlarını da arayabilirsiniz" ifadeleriyle hisse araştırmalarının ne kadar önemli olduğunu nükteli bir dille anlatıyor.

Yazar yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: "Ayı piyasaları oluşmadan önce, sahip olduğunuz hisse senetlerini veya fonları değerlendirmekse bu korkutucu atmosferden korunmak için oldukça önemli. Eğer yatırımcılar yatırımlarından eminse bir kriz sırasında da güçlü kalacaklardır."

FED ‘dur’ diyene kadar boğa piyasası devam edecek

 

FED’i en çok pandemi endişelendiriyor

 

Bitcoin’de dev yükseliş beklentilerinin ardındaki neden

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ayı uzmanı09 Nisan 2021 18:54

    el cevap...gerçek hayatta ayıdan kaçarak kurtulunur yoksa o koca pençeleriyle adamın kafasını kopartıp kendisine atıştırmalık lokma yapar.ayı piyasında da hayatta kalmak için satıp kaçacaksın başka yolu yok.

  • Murat09 Nisan 2021 14:40

    Sağlam denilen hisseler 4 ayda %50 değer kaybetmiş,neler oluyor. Borsaya güvenip yatırım yapmak en büyük hataymış, piyasayı yeni halka arzlarla iyi göstermeyin,zararımız büyük.

  • Yapacak bir şey yok09 Nisan 2021 15:30

    Babalar sağlamlara hiç gelmedi arada bal çaldı ağızlara alayı antinlerde parayı götürdü elbette gelecekler mekanlarına gerisin geriye ama belliki bunun için biraz daha zaman lazım mesela 3. Çeyrek yani yaz sonu gibi gelecektirler,ne şartla ? Dolarda sakin bir seyir sağlandığı şartlarda yoksa testereye devam nasılsa para onlarda istediğini kaldırıyor istediğini indiriyor hemde gün içinde veya ertesi gün.

  • Akrep09 Nisan 2021 14:35

    Acıkla ayakta kalınır yaptırmıyorsunuz ama elin yabancı fonu cayı cayır basısor basit bir ceza olsun yerli yasasın yabancı mantıgındasınız

  • Erkam 09 Nisan 2021 14:10

    Ayılar parçaladı bizi, yoğun bakımdayız,kayda değer açıklama yok,Mb Başkanı görevden alınması ile ayılar uyandı.

  • Özcan tan09 Nisan 2021 19:49

    Yahu be kardeşim.. Bir yıl içinde... Sağlam şirketler bire 4 bire 5 hatta bire 7 yapanda var.. Ne anlatıyorsunuz... Aç gözlü biri varmış... Sonunda gözünden......... On dönüm bostan yan gel yat Osman yoksa bostan ne yapsın Osman..... Anladın mı... Anlamadın... Alın teri... Paranın kaderi... Kazanıp ta yiyemeden göç edenlere... Fatiha.....