E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası sona erdi! Sıra boğaların rallisinde---

Ayı piyasası sona erdi! Sıra boğaların rallisinde

Ayı piyasası sona erdi! Sıra boğaların rallisinde
08 Haziran 2020 - 11:40 borsagundem.com

ABD’de işsizlik oranındaki düşüş boğa piyasasının aradığı ekonomik iyileşmenin ilk sinyalini verdi. Uzmanlar oldukça geniş bir boğa piyasasına hazırlıklı olunmasını tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 23 Mart dip seviyesinden itibaren devam eden yükseliş piyasalarla ekonomi arasında bağlantının koptuğu eleştirilerini de beraberinde getiriyordu. Fakat uzun süreli boğa piyasası yatırımcılarından Edward Yardeni CNBC’deki röportajında Mayıs ayındaki işsizlik verilerinin Wall Street için oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Yardeni’ye göre mayıs ayı işsizlik verilerine piyasaların verdiği tepki dip seviyesinden itibaren devam eden Wall Street rallisiyle korona virüsten yara alan ekonomini arasındaki ilişkinin koptuğuna dair algının yıkıldığını gösteriyor.

“Piyasalarda gün ışığı hissediliyor. Temelde yatırımcılar bu krizden kurtulacağına ikna olmuş gibi gözüküyor ve ekonomi de şirket kazançlarıyla birlikte iyileşme sürecinde. Şu ana kadar gelecek beklentileri oldukça iyi durumda” ifadelerini kullanan Yardeni “Borsaların kendi başına yükselmesi yerine ekonomi borsaları yakalamakta fazlasıyla becerikli olabilir” dedi.

Mayıs ayında ABD’de işten çıkarılanların sayısı 2,5 milyonu bularak rekor seviyeye ulaştı. Buna karşın ülkedeki işsizlik oranı %14,7 seviyesinden %13,3’e düştü. The Street’in paylaştığı tahminlerinde ABD’deki işsizliğin 8,3 milyon artarak işsizlik oranını %19,5’e getirmesi bekleniyordu.

Tedbirler işe yaradı

Prudential ve Deutsche Bank gibi önemli kuruluşların onlarca yıl yatırım stratejistliğini yapan Yardeni sürpriz yükselişteki harekete geçirici hamlenin hükümetlerin ekonomik hasarı azaltmak için uyguladığı eşi görülmemiş tedbirler olduğunu belirtiyor.

Yardeni, “Geriye dönüp bakıldığında Nisan ayında uygulanan maaş koruma programı küçük işletmelerin çalışanlarını işten çıkarmadan koruduğu göz önüne alınırsa hükümet tedbirlerinin akla yatkın olduğu gözüküyor” dedi.

İşletmelerin kredileri teslim almasıyla birlikte çalışanlarını geri aldığını düşünen Yardeni işsizlik rakamlarındaki düşüşü bu seyire bağlıyor. Salgının ikinci bir dalga engeli oluşturmaması halinde Yardeni, işsizlik rakamlarındaki iyi gidişin kış aylarına kadar ekonomik geri dönüşü destekleyeceğini belirtti.

V şeklinde geri dönüş gerçek oluyor

“Başlangıçta V şeklinde bir geri dönüş olacak” diyen stratejist “Reel gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte %40 ila %50 arası düşüş gösterebilir. Fakat ikinci çeyrek rakamlarından daha kötü görünse de üçüncü çeyrekte %20’lik bir yükseliş olasılığı sözkonusu” ifadelerinde bulundu.

Yareni bu yükselişin önümüzdeki birkaç ayda S&P 500 endeksini rekor seviyelere çıkarmak için yeterli olacağını öngörüyor. Stratejistin endeks için 2021 yılı sonu hedefi 3500 puanı aşıyor.

“Çok uzun olmayan bir süre öncesine kadar borsalarda oldukça sert bir düşüşün ortasındaydık. Fakat bu 33 günlük ayı piyasası 19 Şubat tarihinden başlayarak 23 Mart’ta son buldu” ifadelerine yer veren Yardeni, “Bu süreçten beridir ABD Merkez Bankası’nın (FED) benim sonsuz parasal genişleme dediğim politikayla girişinin ardından toparlanmaya şahit olduk” dedi.

"Borsaların rüzgarına katılın"

Yardeni’nin yatırımcılara en önemli tavsiyesi borsaların rüzgarına kapılmak oldu. “23 Mart tarihinden beridir tahvillerden hisse senetlerine doğru dengelenme yaşıyoruz” diyen Yardeni “Gelecek birkaç ay boyunca belki de sen sonuna kadar hisse senetlerindeki genel beklentilerimiz bu yönde olacak. Bu nedenle tahvil yerine Hisse senelerini tercih etmek daha mantıklı” ifadelerini kullandı.

Yardeni’nin en çok önem verdiği hisselerse teknoloji, sağlık ve finans sektör hisseleri. Yardeni "Burada oldukça geniş bir boğa piyasası olacak" ifadelerini kullandı.

Gelişmekte olan piyasaların rallisi durdurulamıyor

 

ABD vadeli endekslerinde yükseliş sürüyor

 

Borsa İstanbul çıkışını sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)