E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası hâlâ güçlü ve tehlikeli---

Ayı piyasası hâlâ güçlü ve tehlikeli

Ayı piyasası hâlâ güçlü ve tehlikeli
05 Ekim 2022 - 14:07 borsagundem.com

Hafta başından bu yana güçlü bir şekilde yükselen borsalar ayı piyasasının sona erdiği anlamına gelmiyor. Üstelik söz konusu ani günlük yükselişler ayı piyasasının karakterini yansıtıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar geçtiğimiz son iki günde güçlü bir ralli yaptı. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert bu rallinin ayı piyasasının sonu anlamına gelmeyeceği konusunda uyardı. Üstelik Hulbert söz konusu rallinin ayı piyasasının hayatta ve iyi durumda olduğunu gösterdiğini de belirtiyor.

Borsa uzmanı piyasalardaki ani yükselişlerin boğa piyasaları sırasında değil ayı piyasaları sırasında daha sık meydana geldiğine dikkat çekti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Dow Jones Endeksi pazartesi ve salı günlerinde 700 puanın üzerinde yükselişler gösterdi. Bu iki günde S&P 500 Endeksi ise %5’in üzerinde yükseldi.

Hulbert, başka bir veri olmadan sadece endekslerin iki günde kaydettiği yükselişlere dayanarak yatırım yapmanın piyasalardaki mevcut aşağı yönlü trendlere bel bağlamak anlamına geleceğini yazdı.

Hulbert S&P 500 Endeksi’nde 1928’den bu yana sağlanan en büyük 100 günlük getiriyi analiz etti. Söz konusu istatistikler günlük piyasa verilerine dayandığı için rastgele bir şekilde dağılım gösteriyor sanılabilir. Zira günlük değişimler genellikle istatistiksel gürültüden başka bir şey değildir. Ancak bu dağılım gerçekten rasgele bir biçimde gerçekleşseydi istatistiksel olarak 100 büyük işlem gününden sadece 30’unun ayı piyasaları sırasında gerçekleşmesi gerekirdi.

Ancak büyük yükselişlerin %58’inin ayı piyasası sırasında gerçekleştiği görülüyor. Hulbert söz konusu oranın, rasgele dağılım ihtimalinin neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekti.

Mükemmel örnekler

Cornell Capital'in bir raporuna göre, büyük çaplı günlük yükselişlerin ayı piyasasında yoğunlaşması, Nasdaq Endeksi için daha da belirgin. Firma, bu yıldan önceki son üç Nasdaq ayı piyasasına odaklandı: Söz konusu ayı piyasaları 2000-2002, 2007-2009 ve Şubat-Mart 2020 arasında meydana geldi. Söz konusu dönemler, Nasdaq Endeksi’nin 1971’de oluşturulmasından bu yana toplam işlem gününün sadece %8’ini oluşturuyor.

Ancak Cornell Capital’In analizine göre Nasdaq’daki 40 büyük günlük performansın %80’i bu söz konusu üç ayı piyasası sırasında gerçekleşti. Bu oran rallilerin rastgele gerçekleşeceği varsayımında beklenecek oranın tam 10 katı.

Hulbert’e göre Cornell Capital’ın bu raporu günümüz borsaları için rahatsız edici bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda firmanın kıdemli danışmanı olan Kaliforniya Üniveristesi’nde (UCLA) Emiretus İktisat Profesörü Bradford Cornell pazartesi ve Salı günü gerçekleşen rallilerin raporda gösterilen tablo için “mükemmel örnekler” olduğunu söyledi.

Cornell, rallinin “kötü günlerin sona erdiği anlamına gelmek zorunda olmadığını” sözlerine ekledi.

Küresel piyasalarda gerilim artıyor

 

Borsalarda ölü kedi sıçraması

 

Borsalarda pozitif seyir devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)