E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası geldiğinde yatırımcılar ne yapmalı?---

Ayı piyasası geldiğinde yatırımcılar ne yapmalı?

Ayı piyasası geldiğinde yatırımcılar ne yapmalı?
02 Ağustos 2021 - 14:35 borsagundem.com

Wall Street endeksleri 13 yıldır uzun süreli bir ayı piyasasına maruz kalmadı. Fakat geçtiğimiz haftalar yatırımcılara bir kez daha borsaların düşebileceğini hatırlattı. Ayı piyasalarında hayatta kalmak içinse yatırımcıların önlem alması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aylardır kış uykusuna yatmalarının ardından ayı piyasası yatırımcıları 19 Temmuz itibariyle yeniden mağaralarından çıktı. Söz konusu tarihte Dow Jones Endeksi bir günde %2,1 düşerek 725 puanlık kayıp gerçekleştirdi. Birçok yatırımcı da bu düşüşün nedenleri üzerine kafa yormaya başladı. Analistlerse Kovid-19’un delta varyantına ilişkin endişelerden ABD Tüketici Fiyatları Endeksi rakamlarına ve hisse senetlerindeki aşırı değerlemelere kadar düşüşü açıklamak için birçok neden hazırladı.

Gerçeğin ne olduğunu kim olarak bilmiyor. Ancak MarketWatch yazarı Michael Sincere’e göre yatırımcıların satışa geçmesi için birden fazla sebep söz konusu olabilir. Bu nedenle de tek bir olayı neden olarak göstermek çok gerçekçi gözükmüyor. Sincere yine de düşüşe en büyük katkıda bulunan olgulardan birinin otomatik ve bilgisayar sistemleri tarafından satışlar olduğunu belirtiyor. Zira büyük piyasa katılımcıları, özellikle de algoritmalar, borsalarda satışa başlanmasının ardından açılan kapıdan aceleci bir biçimde çıktı. Kimse düşüşler sırasında son kalan isim olmak istemedi. Bu nedenle perakende yatırımcılar ve yatırım kurumlarında panik satışları arttı ve bu eğilim daha sonraki günlerde daha da yoğunlaştı.

Düşüşe teknik veriler de destek oldu. Haftalık göreli güç endeksi (RSI), piyasanın tersine dönmesi konusundaki uyarıları son derece güçlü bir şekilde doğruladı. Borsa yatırımcıları RSI Endeksi’nin 70'in üzerine çıkıp bu seviyelerde kalmasına oldukça dikkat eder. 26 Temmuz tarihindeki kapanışın ardından S&P 500 Endeksi RSI haftalık göstergeleri 71,36’da kaldı. Bu borsalarda aşırı alım olduğunu gösteriyor. Analistlerin şüpheleri borsaların bugünkü seansa düşüşe geçeceği yönünde. Ancak açılışa kadar kimse ne olacağını tam olarak söyleyemez. Yine de Sincere RSI verilerinin ABD borsalarının tehlikeli bölgeye girmekte olduğunu işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 19 Temmuz’da Dow Jones’ta görülen 700 puanlık satış dalgasının ardından ertesi gün endeks 550 puanlık rallisiyle kayıplarının büyük bir kısmını sildi. Boğa piyasası yatırımcıları satış dalgasını unutarak yükselişleri desteklemeye geri döndü.

Borsalar geçtiğimiz hafta bir kez daha fırtınanın geçişini kutlasa da bu sefer boğa piyasası yatırımcılarının içerisinde bir şüphe oluşmuş gibi gözüküyor. Zira 19 Temmuz tarihinden önce boğa piyasası yatırımcılarının aklındaki tek korku bir sonraki rallinin kaçması yönündeydi. Şimdiyse birçok yatırımcı borsanın gerçekten düşebileceğinin farkında.

Duygularınızı kontrol edin

MarketWatch yazarı Michael Sincere piyasalardaki bir sonraki düşüş sırasında yatırımcıların aşırı duygusal tepkilere karşı ayakta kalabilmesi için 3 önemli tavsiyeye yer veriyor:

1. Sincere yatırımcılara panik durumlarında bir hamle yapamamayı sadece beklemeyi tavsiye ediyor. Bu tip anlarda herhangi bir alım ya da satım yapılmasını önermiyor hatta bilgisayarın veya diğer cihazların kapatılmasını tavsiye ediyor. Sincere’e göre bir gün içerisinde kaybedilen miktar yatırımcıları korkutmamalı. Borsa yazarı panik durumunda egzersiz, koşu, yürüyüş gibi faaliyetlerle duygusal hassasiyetin düşürülmesini ve bu sayede geceleyin iyi bir uyku çekilmesini tavsiye ediyor. Borsalar tekrar stabil hale geldiğinde ise sahip olunan hisselerin tekrar değerlendirilmesini öneriyor. Zira büyük finansal kararların panik dönemlerinde alınması doğru değil.

2. Borsa uzmanına göre yatırımcılar piyasalarda düşüş nedeniyle korku hissettikleri anlarında kendilerini sakinleştirmeli. Bir önceki maddeyle benzeri bir şekilde borsaların yeniden dengelenmesiyle birlikte pozisyonlarını tekrar değerlendirmeli.

3. Piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmeyen yatırımcılarınsa çalkantılı dönemlerin ardından yine de portföylerini gözden geçirmesi gerekiyor. Piyasaların kısa vadeli hareketler sırasında etkilenmesinden endişelenmemek gerekse de borsa uzmanı yine de portföylerin en kötü senaryolara karşı korunaklı kalmasından emin olunması gerektiğini belirtiyor. Sincere önünde sonunda aylarca ya da yıllarca sürecek bir ayı piyasasının geleceğini ve yatırımcıların hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.


Hayat kurtaracak borsa stratejileri

Duygusal kararlar konusunda ne yapılması gerektiği açıklanmasına karşın kriz durumları için alınabilecek bazı finansal kararalar da bulunuyor. Sincere yazısında yatırımcıların kullanabileceği bazı stratejilere ve taktiklere yer veriyor:

Sahip olunan hisse senetleri veya endeksler 200 günlük ortalamalarının altına düştüğünde Sincere hisse senedi için satış zamanının geldiğini belirtiyor. Borsa yazarı S&P 500 Endeksi gibi ana endekslerin on yıl boyunca 200 günlük ortalamaların altında düşmediğine dikkat çekiyor. Bu gerçekleştiğinde ise söz konusu durum kesin bir satış sinyali olacaktır.

Borsa uzmanı yatırımcıların uzun vadeli bir yatırım planı belirlemesi gerektiğini ve kısa vadede ne olursa olsun bu planın takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sincere borsalarda başarının ve hayatta kalmanın anahtarı olarak yatırımlarda çeşitlendirmeye gitmeyi gösteriyor. Borsa yazarına göre eğer yatırımcılar sadece hisse senetlerini tercih ediyorlarsa tahvil yatırımlarını da gözden geçirmeleri gerekiyor. Ancak bu tip adımlar atmadan önce kulaktan dolma bilgilere değil finans profesyonellerine danışılması gerektiğinin altını çiziyor.

Aşırı diplerden alım yapma stratejisi de Sincere’e göre işe yarayan stratejilerden birisi. 19 Temmuz tarihinde ABD borsalarındaki dip seviyelerinden hisse satın alan yatırımcılar 20 Temmuz tarihinde oldukça iyi bir getiri elde ettiler. Bu strateji her zaman işe yarayamayabilir ancak borsa yazarına göre bir gün mutlaka işe yarayacaktır.

Satış korumalı opsiyonlar da borsa yazarına göre alınabilecek iyi finansal kararlardan birisi. Bu strateji aynı zamanda portföylerdeki istenmeyen hisse senetlerini elden çıkarmak ve bu sayede para kazanmak için de iyi bir yöntem.

Bir sonraki düzeltmeye veya ayı piyasasına hazırlanın

13 yıl süren boğa piyasasının ardından ABD borsaları için zaman daralıyor. Boğalar 19 Temmuz sonrasında yeniden zafer naraları atsalar da borsa yazarı bir gün bu tablonun tersine çevrilemeyeceğine dikkat çekiyor. Piyasalar dik bir düzeltme dönemine veya daha kötüsü bir ayı piyasasına başlayabilir. Sincere o gün geldiğinde en kötü zamanlara karşı korunaklı olan bir yatırım planına ve yatırım senaryona minnettar kalınacağını belirtiyor.

Borsa uzmanı yatırımcılara sahip oldukları yatırım ürünlerini tanımalarını, portföylerinde çeşitlendirme ve doğru zamanda satışa geçmelerini tavsiye ediyor. Bu sayede borsalar yeniden düştüğünde, acı veridi duygusal kararlardan veya anksiyeler krizlerinden kurtulmak da mümkün olabilir.

Borsalar delta kıskacına hazırlanıyor

 

Borsada tepki yükselişi mi, trend değişimi mi?

 

Borsalarda satış çanları mı çalıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sahin kuş 02 Ağustos 2021 21:50

    Asıl 200 günlük ortalamaya düştüğünde hisse alınır. yükseldğinde. de satılır, bunlar düşünce sat diyorlar, 200 günlük ortalamanın altına indiğinde zaten zarara gömülmüş sündür, satmanın manası yoktur. sadece hisse değişimi yapılır, iyi, hareketli hisselerle değiştirilir

  • 🤣02 Ağustos 2021 18:49

    Ne yapacak tabanları yağlamalı