E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasalarının altın kuralı korkaklık---

Ayı piyasalarının altın kuralı korkaklık

Ayı piyasalarının altın kuralı korkaklık
20 Haziran 2022 - 16:31 borsagundem.com

Küresel ekonomi için karamsar göstergeler hakimiyetini sürdürürken yatırımcılar ayı piyasasına alışmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu süreçte ‘kahramanca’ hareket eden yatırımcılar cezalandırılacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) ve Wall Street bu hafta yeni bir gerçekliğe başlangıç yapıyor gibi görünüyor. Bu yeni dönem yatırımcılar için belirgin bir sonu olmayan büyük kayıplar anlamına gelebilir.

S&P 500 Endeksi son 11 haftanın 10’unda düşüş kaybetti ve ayı piyasasının derinliklerine kadar geriledi. Perşembe günü itibariyle endeksteki 11 sektörün tamamı en son zirvesine göre %10 kayıp verdi. Dow Jones Endeksi ise Ocak 2021’den bu yana ilk kez 30.000 puanın aşağısına geriledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hisse senetlerindeki düşüşlere rağmen merkez bankaları ise sıkı para politikası kararları almaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta 1994 yılından bu yana en büyük faiz artışı kararını aldı ve politika faiz oranını 75 baz puan yükseltti. Hafta içerisinde ABD Kongresi’ne ifade verecek olan FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu düşürene kadar agresif tutumunu devam ettirmesi bekleniyor.

CNBC’nin haberine göre Bank of America Hisse Senetleri Stratejisti Ajay Singh Kapur Cuma günü müşterileriyle paylaştığı notta yatırımcılar için FED’le savaşmanın ve dipten alma mantığının bırakılmasının zamanının geldiğini söyledi.

Kapur açıklamasında, “Ayı piyasalarında kahramanlık cezalandırılır. Yiğitlik gereksizdir ve portföy düzenlemesinde korkaklık aranır. Sermayenizi saklamanın ve başka bir gün savaşabilmek için uygulanması gereken yol budur. Bu sayede yeni bir merkez bankası paniğini, daha iyi değerlemeleri ve yeni bilanço yükselişlerini bekleyebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Faiz oranlarındaki artışlardan özellikle teknoloji hisseleri ve faiz artışlarına hassas tepki veren havacılık ve kurvaziyer gemi gibi döngüsel ekonomiyle ilişkili sektörlerdeki hisseler olumsuz etkilendi.

Ancak çarpıcı düşüşler hisse senetleriyle sınırlı kalmadı. Bitcoin, kripto odaklı ticaret firmalarının iflasıyla ilgili raporlarla birlikte bir haftada %30'dan fazla düştü. Getirileri fiyatların tersi yönünde hareket eden ABD Hazinesi tahvillerinde getiriler yükseldi.

Piyasalar, FED’in açıklamasından sonra Çarşamba öğleden sonra kısa bir süre ralli yapmıştı. Ancak bu iyimserlik hızla bir sürede kesildi ve kazançlar Perşembe günü tersine döndü. Birçok stratejist, piyasaların ve yatırımcı duyarlılığının daha da düşebileceği konusunda uyarıyor ve Wall Street bilanço tahminlerinin önümüzdeki yıl için hala sağlam bir büyüme gösterip göstermeyeceğinin merak ediliyor.

Servet danışmanlığı şirketi Delos Capital Advisors’ın Baş Yatırım Stratejisti Andrew Smith konuyla ilgili açıklamasında, “Bu insanların enflasyonla mümkün olduğunca hızlı ve mümkün olduğunca sert mücadele etmeleri gerekiyor. Piyasalar, FED'in daha ne kadar agresif olacağını anlamaya çalışırken sürekli olarak günün gerisinde kaldı” ifadelerine yer verdi.

Resesyon mu geliyor?

ABD’de kötüleşen ekonomik verilerinde de etkisiyle yatırımcıların ve stratejistlerin merkez bankasının yumuşak bir iniş elde etme kabiliyetine olan güveni kayboluyor. Bu aynı zamanda FED’in faiz artışlarının piyasalara etkisini de artırıyor.

Konut başlangıç rakamlarına ve mortgage başvurularına bakıldığında konut piyasasında yavaşlama olduğu görülüyor. Tüketici duyarlılığı rekor seviyelere iniyor. İşsizlik başvuruları, teknoloji firmalarındaki işten çıkarma bildirileri arttıkça yükselmeye başlıyor. Petrol fiyatları ise, yaz seyahat sezonu başlarken varil başına 100 doların altına düşme belirtisi göstermiyor.

Bank of America Küresel Ekonomisti Ethan Harris, Cuma günü müşterilerine gönderdiği bir notta, ABD ekonomisini "resesyondan bir revizyon uzakta" olarak nitelendirdi.

Harris açıklamasında, “FED’e ilişkin en büyük korkularımızdan biri doğrulandı: Göstergelerin gerisinde kaldılar ve şimdiyse tehlikeli bir yakalamaca oyunu oynuyorlar. Gayrisafi büyümenin neredeyse sıfıra gitmesini, enflasyonun %3’te kalıcı olmasını ve FED’in faizleri %4’ün üzerine çıkarmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Daha iyimser ekonomistler arasında bile, oldukça inişli çıkışlı bir ekonomik görünüm çağrılarına rastlanıyor. JPMorgan'dan Michael Feroli, Cuma günü yayınladığı bir notta, Powell'ın enflasyonla mücadeleyi ekonomik büyüme ile dengelemede "büyük ölçüde başarılı" olmasını beklediğini, ancak resesyonun ayrı bir ihtimal olarak görüldüğünü söyledi.

Feroli, “Arzu edilen yumuşak iniş garanti edilmiyor ve FED Başkanı Powell'ın kendisi dahi bu hedefe ulaşmanın tamamen kolay olmayabileceğini belirtti. Sıkı bir işgücü piyasası ve ekonominin daha sıkı finansal koşulların ve daha yüksek gıda ve enerji fiyatlarının şoklarıyla uğraşmasıyla birlikte, önümüzdeki birkaç yıl için öngördüğümüz resesyon riskleri dikkat çekicidir. Modellerimiz, önümüzdeki iki yıl içinde %63 resesyon olasılığına ve önümüzdeki üç yıl içinde resesyon başlama ihtimalinin %81 olduğuna işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan’ın yeni resesyon tahmini yüzde 85

Piyasalarda bu hafta

Hafta içerisinde Powell ABD Kongresi’nin her iki kanadında ifade verecek. FED Başkanı’nın hafta boyunca sürdürdüğü duruşunu yumuşatması olası görünmüyor.

Fed Başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kendisinin ve komite üyelerinin enflasyon beklentilerinin yükselmesini önlemek için "kesinlikle kararlı" olduklarını söylemişti. Merkez bankası, kongre duruşmalarından önce Cuma günü Kongre'ye sunduğu bir raporda, fiyat istikrarına olan bağlılığının "koşulsuz" olduğunu söyledi.

Enflasyon, ekonomik bir konu olmanın yanı sıra ABD’nin en önemli siyasi gündemi haline geldi. FED'in işsizlik için yaptığı yüksek tahmin de milletvekilleri tarafından incelenebilir.

Sabit gelir yatırımları firması PGIM’in Baş Yatırım Stratejisti Robert Tipp, “FED faiz oranların %2,5’e %3,5’e taşırken eğer ekonomi resesyona doğru ilerlerse, enflasyonun düşmesi için ekonominin boğazını sıkacaklarını sanmıyorum. Aksi takdirde, enflasyonu% 3,5'ten% 2'ye düşürmek için istihdamı kaybetmek zorunda kalacaksınız. Mesajsa şu olacak: Bir miktar istihdam kaybı ve resesyon yaşamak zorunda kalacağız. Enflasyonu düşürmenin bu takasa değeceğini sanmıyorum” ifadelerine yer verdi.

Cuma günü, yatırımcılar Michigan Üniversitesi'nin güncellenmiş tüketici duyarlılığı raporlarını izleyecek. Söz konusu gösterge, Powell'ın bu ayki faiz artırımının nedenlerinden biri olarak gösterildiğinden ayrı bir önem kazandı.

Raporların ön okumasında ABD’de Haziran ayı tüketici duyarlılığının rekor seviyede düştüğü görülüyordu. Bu rakamların doğrulanması FED’in önümüzdeki aylarda faiz artışlarında tereddüt etmeyeceğinin başka bir göstergesi olarak alınabilir. Raporda yer alan enflasyon beklentileri piyasalarca yakından izlenecek.

ABD borsaları kölelikten kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında Pazartesi günü kapalı olacak. Yatırımcılar, Salı günü Lennar ve Perşembe günü FedEx gibi birkaç büyük hisse senedinden gelen bilanço raporlarını inceleyerek ABD ekonomisi hakkında fikir üretmeye çalışacak.

El-Erian: Merkez bankaları sonunda uyandı

 

Boğa piyasasına girmemiz an meselesi

 

Resesyon fiyatlanmasına geçilmeye başlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)