E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyasofya kararının Cuma verilmesi bekleniyor---

Ayasofya kararının Cuma verilmesi bekleniyor

Ayasofya kararının Cuma verilmesi bekleniyor
09 Temmuz 2020 - 11:54 borsagundem.com

Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak ibadete açılmasını sağlayacak Danıştay kararının Cuma günü verilmesi bekleniyor

Bilgi veren yetkililer Danıştay kararı ile Ayasofya'nın müze statüsünün kalkmasını ve ibadete açılmasını beklediklerini belirttiler. 

AKP'li bir yetkili, "Ayasofya'nın müze olmasını düzenleyen 1934 sayılı kararın iptali için açılan davada Danıştay'ın kararı henüz resmi olarak oluşmadı ve gelmedi. Kararın büyük ihtimalle Cuma günü çıkması bekliyor. Bu yönde bir bilgi var. Kararın iptal yönünde olmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye Ayasofya'nın ibadete açılması ile ilgili konunun kendi tasarrufundaki bir egemenlik meselesi olduğunu belirtiyor. Ancak birçok ülke halihazırda müze olan Ayasofya'nın ibadete açılmaması gerektiği yönünde görüş bildiriyor. İstanbul'un fethinin yıldönümünde yapılan kutlama kapsamında 29 Mayıs'ta Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu. Yunanistan'ın tepki göstermesinin ardından Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması tartışmaları başlamıştı.

Üst düzey bir yetkili ise, "Danıştay'ın henüz iptal kararı gelmedi. Kararın iptal olmasını bekliyoruz. Cuma günü kararın çıkmasını bekliyoruz, resmi tebligat kısa süre sonra da ulaşır. Şu anda gördüğümüz resmi bir karar yok. Cuma çıkacağı yönünde bilgimiz var ama olmasa da birkaç gün sonra gelecektir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ay başında, "Türkiye Hükümetine Ayasofya'nın müze olarak tutulması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bu sayede Türkiye diğer inanç gruplarına ve kendisini oluşturan tarihi diğer unsurlara saygı duyduğunu gösterebilir ve bu eseri herkesin ziyaret edebileceği bir eser olarak kalmasını sağlayabilir" demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunda teklifte bulunması ardından iç siyasette de konu oldukça tartışılmıştı.

Danıştay'ın Ayasofya kararı belli mi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yusuf09 Temmuz 2020 15:07

    AKP-MHP ikilisi adaleti oyle bir duruma getirdiki. Maşa olarak dinde bile kullanmaya başladı. RTE nin bir kararname ile yapacağı şeyi sıkıntı olmaması için adalet kanalıyla yapmaya çalışıyorlar. Yani ateşe maşa misali. Sanki vatandaş bunu anlamıyor sanıyorlar.

  • mucize reis09 Temmuz 2020 13:25

    dünyada müslüman olup da kişi başı en çok camisi olan ülkeyiz... ama gel gör ki, belgesiz kazanca sahip olanlarda hep bizim gibi bize yakın ülkeler...

  • Kaçan Grup09 Temmuz 2020 12:58

    ne yapacaksan yap birader, mahkemenin arkasına saklanmak nedir. aynısını rahip meselesinde de yaptınız. ben yapmadım yargı yaptı.

  • Münir 09 Temmuz 2020 12:40

    Ayasofya’yı camiye dönüştürmek bizi yine dünyada zor durumda bırakacak,son derece şovenist ve son derece gereksiz bir hareket olacaktır. İstanbul’da hiç cami kalmadı mı? Binlerce insanın gideceği düşünülen Çamlıca camii bile cumaları boş kalırken,Ayasofya camii olacak demenin altında başka sebepler yatıyor diye düşünüyorum. Benim fikrim doları daha fazla durduramayacaklarını anladıkları için yine sebep ve düşman yaratıyorlar.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Temmuz 2020 12:13

    Demek ki chp iktidarda olsa bırakın AYASOFYA CAMİ nin ibadete acılmasını.SULTAN AHMET CAMİ nide ibadete kapatıp müze yapacaklarını söylüyorlar.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Temmuz 2020 12:12

    Demek ki iktidarda chp olsa AYASOFYA CAMİ

  • Kamil09 Temmuz 2020 14:41

    İlk cuma namazını da sen kılarsın artık

  • EKRİST09 Temmuz 2020 12:11

    acılsın be artık gidip CUMA NAMAZI mızı dedemiz Fatih Sultan Mehmet Han ın bize hediye ettiği AYASOFYA CAMİ mizde kılalım.bu dünya ya ve içimizdeki bu caminin acılmasını istemeyen chp ve hdp ye kapak olsun.

  • ekonomist/stratejist09 Temmuz 2020 12:07

    Bir an evvel Cami olsun da yüce dinimiz siyasete daha fazla malzeme olmasın.

  • hacı emmi09 Temmuz 2020 12:03

    tamam yarın bist %5 düşer artık afferim