E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvusturyalı general: Türkiye, Rusya'yla işbirliği yaparak NATO'ya olan güveni bozuyor---

Avusturyalı general: Türkiye, Rusya'yla işbirliği yaparak NATO'ya olan güveni bozuyor

Avusturyalı general: Türkiye, Rusya'yla işbirliği yaparak NATO'ya olan güveni bozuyor
30 Temmuz 2019 - 02:05 borsagundem.com

Avusturyalı general Feichtinger, şimdiye kadar NATO’ya sadakatin hiçbir zaman ciddi bir şekilde sorgulanmadığını ama Türkiye’nin eylemleri yüzünden durumun değişebileceğini söyledi.

Viyana merkezli Ulusal Savunma Akademisi’nde Barışı Koruma ve Çatışma Yönetimi Enstitüsü Başkanı Tuğgeneral Walter Feichtinger, Wiener Zeitung için kaleme aldığı yazıda, mevcut durumun NATO'nun güvenilirliğini bozduğunu kaydetti. 

Türkiye’nin sıradan bir NATO partneri olmadığını herkese açık olduğunu yazan Avusturyalı askeri uzman, "Ancak şimdiye kadar NATO’ya sadakat hiçbir zaman ciddi bir şekilde sorgulanmadı. Şimdi durum tersine dönebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin temel güvenlik politikasını öncelikle Suriye’deki Kürt oluşumlara destek konusunda ABD ile yaşanan tartışmanın etkilediğini anlatan Feichtinger, Türk güvenlik politikasındaki genel tablonun şaşırtıcı bir şey değil, ülkenin iç ve dış politikasındaki gelişmelerin basit bir mantıksal sonucu olduğunu yazdı. Yazıda, "Avrupa Birliği’ne katılma hedefi uzaklaşırken Ankara’nın Suriye’deki askeri varlığı onu Moskova’ya yaklaştırıyor" dendi.

“Türkiye Rusya’ya ne kadar yakınlaşırsa, Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerindeki askeri ve stratejik denge o kadar çok bozulabilir” Feichtinger, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Önemli sorun, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın, Rusya ile yakınlaşmayı Batı’ya politik baskı aracı olarak mı gördüğü, yoksa söz konusu olarak gerçekten dış politika ve güvenlik politikasındaki değişikliktir. Eğer Erdoğan, baskı araçlarına başvuracaksa buna yanıt olarak, onu Batı kampında tutmak için şahsen ona olan baskı artacak. ABD’nin son yaptırımları, Türkiye ekonomisinin yaşayabileceğinin küçük bir öncüsü." 

ABD ve AB’nin, Türkiye’nin coğrafi konumunun son derece büyük önem arz ettiğini göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayan Avusturyalı general, "Böyle bir ortak, bütün anlaşmazlıklara ve gerginliklere rağmen, düşüncesizlikle kaybedilemez. Diğer yandan Ankara’nın da yaptığı manevraların politik ve ekonomik bedelinin günden güne arttığını dikkate alması gerekiyor" yorumunda bulundu.

Türkiye’ye, NATO Anlaşması’nın 5. Maddesi’nde belirlenen sorumluluklarının net ve açık şekilde hatırlatılması gerektiğini ifade edilen yazıda, "Böyle önemli bir bölgede, bir numaralı risk faktörü olan Rusya ile giderek daha fazla işbirliği yapan kararsız bir partner muhtemelen ittifakın ihtiyaç duyduğu son şey" ifadeleri yer aldı. 

Feichtinger, "NATO’nun sahip olduğu temel şey güvenilirliği, ama mevcut gelişmelerden giderek daha fazla zarar gören de bu güvenirliktir" diye ekledi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HARUN30 Temmuz 2019 10:19

    oldu canım

  • HALİL TÜRK30 Temmuz 2019 09:30

    madem biz nato ülkesiyiz bize paramız ile neden hava savunma sistemi satılmadı.sonra f 35 uçağının üretici ve ortağıyız mesala israil ortağı değil onlarda yüzlerce var neden biz parasını ödediğimiz halde neden bize verilmiyor.nato adı altında bizim ne ileri nede geri kalmamızı ve uzaktan kumanda ile kontrol etmek istiyorlar.avusturya sen ab ve abd nin uşağısının sen en son konuşması gereken ülkesin.

  • Mehmet30 Temmuz 2019 09:11

    nato genel sekreterliğine oynuyor.. 

  • Kaan30 Temmuz 2019 09:01

    Hatırlatmak lazım. NATO üyesi ülkelerin sınırları tehlikeye düştüğünde NATO o ülkeye yardım eder. Dibimizde Suriye sorunu var ve Türkiye için bir tehdit var. Güvenlik sorunu var. Hani nerede NATO peki. Kendi sorumluluğu nu bile yerine getirmiyor sanırım. Ayrıca NATO nun en büyük ikinci gücü olan ve Avrupa nin güney sınırlarıni koruyan bir Türkiye var. Ayrıca Avrupa da terör diye bir şey yok ve bu konuda çok zayıf Avrupa birliği ülkeleri. Ayrıca mülteciler sorununu bile cozemeyen bir Avrupa birliği var. Avrupa üzerine düşen hangi görevi yerine getiriyor sorgulamak lazım. Türkiye olmasa bunları Yunanistan mı yapacak yoksa Bulgaristan mı. Bence bizi çekiştirmek yerine Türkiye ye gereken önemi verin derim. Türkiye nin yerini tutacak ve tüm bunlara dayanacak Güney ülkesi yok haritada. Bence haritayı açıp iyi düşünmeliler. Türkiye nin değerini bilin, değerini. Türkiye olmasa belki de Avrupa birliği dağılabilir. Hep sopa göstermeye alışmış batılılar.

  • Hakan30 Temmuz 2019 08:35

    NATO da savunma konusunda müttefik isek terör örgütleri ile mücadelede neden destek olmuyorsunuz Biz batının güvenliği için 1991 den buza ana 10 trilyon dolar zarara ugradık bunlar konusunda destek yok Binlerce vadandaşımış öld0

  • hakan30 Temmuz 2019 08:32

    buda conılerle gobek bagı oldugu ıcın boyle konusıyor nede olsa aynı dıl aynı ırktan natonun turkıyeye zarardan baska hıc bır faydası olmamıstır oyuzden natonun ne dusundugu onemlı degıl

  • tarık30 Temmuz 2019 07:49

    general nato nedır sana gore bıze gore istenmeyen yonetımlerı askerı darbeyle ındırme toplulugu natonun ugrastıgı konu bu artık bır vasfı kalmadı

  • KILIÇ30 Temmuz 2019 07:46

     ABD DİYORKİ BEN SİZİN BABANIZIM BEN NE DERSEM ODUR DEYİP PKK YA SİLAH VERİP TÜRKİYENİN GÜVENLİGİNİ TEHLİKEYE SOKUP TÜRKİYEYE KARŞI EN TEHLİKELİ OYUNLARA BAŞ VURUYORSA SENİN KONUŞMALARIN TAMAMEN SAÇMALIKDIR ABD NİN DÜŞMANCA TAVRINI GÖRMEZDEN GELMEKDİR.TÜRKİYE BU OYUNLARI YUTMUYOR RUSYA İLE HER GEÇEN GÜN BİRAZDA İLERİ DOSTLUGA DEVAM.

  • Yurdas30 Temmuz 2019 07:30

    Eee soysuz ne yapacak tık TBMM'DE anahtarı ni ABD VE NATO ya verelim onumu diyor sun 😠😠

  • AD30 Temmuz 2019 06:15

    Bi sen eksiktin sende nereden çıktın,yok aslında birbirinizden farkınız

  • Serkan30 Temmuz 2019 06:03

    Nato birliğe üye Türkiye devletine zarardan başka hiç bir faydası olmayan bir kuruluştur. Bütün darbe suikast ve teror olaylarinin ardindaki güçtür. Atilan adimlari hazmedeme meleri çok normal.

  • küçük yatırımcı30 Temmuz 2019 05:52

    Türkiyenin zor günlerinde yanındamı oldunuz . patriotlarınızı cekip alırken aklınız nerde idi.sadece  kendli cıkarlarınızı düşünüyorsunuz.Gün bir olma günüdür.rabbim ülkemizi vatandaşlarımızı  Tüm silahlı kuvvetlerinizi korusun.

  • ...30 Temmuz 2019 03:57

    Türkiye kendi çıkarlarını korumak için gerekeni yapıyor ayni sizin gibi siz yapınca iyi biz yapinca kötü mü