E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvustralya'da işsizlik zirvede---

Avustralya'da işsizlik zirvede

Avustralya'da işsizlik zirvede
12 Şubat 2015 - 06:22 borsagundem.com

Avustralya’da işsizlik Ocak ayında yüzde 6.4’e yükseldi

Avustralya’da işsizlik 12 buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkarak ülke para birimini aşağı çekti ve geçtiğimiz hafta faiz oranlarının yeni bir rekor düşüğe indirilmesi kararına vurgu yaptı.

Synedy’deki istatistik kurumunun açıkladığı veriye göre işsizlik oranı yüzde 6.1’den yüzde 6.4’e çıkarak Ağustos 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin tahmin medyanı işsizlik oranının yüzde 6.2 seviyesinde açıklanacağı yönündeydi. İstihdam edilen kişilerin sayısı doğu eyaletleri öncülüğünde 12,200 geriledi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), beklenmedik şekilde 17 aylık arayı sonlandırdı ve ekonomiyi desteklemek için bu ay faiz oranlarında indirime gitti. Ülke ekonomisi geçtiğimiz 7 yılın 6’sında potansiyelinin altında bir genişleme kaydetmeye ilerliyor. RBA’nın iş dünyası güvenini canlandırma, yatırımları teşvik etme ve madencilik sektörü dışında istihdam yaratma çabaları hükümetteki iç çatışmadan zarar gördü.

Sydney’deki JPMorgan Chase & Co. baş ekonomisti Stephen Walters, “Bu durum ek faiz indirimlerinin geleceğine işaret ediyor olabilir. Avustralya’nın geçtiğimiz 12 aydaki işgücü verisinde volatilite dikkate alındığında, istihdamdaki sıçramalardan ziyade sadece işsizlik oranına bakın. Hala yükseliyor” dedi.

Avusturalya doları ABD doları karşısına, verinin açıklanması öncesindeki 77.21 ABD senti seviyesinden Sydney saati ile 12:48’de 76.50 seviyesine geriledi. Traderlar, RBA’nın Mart ayında gösterge faiz oranını düşürme ihtimalini yüzde 67 olarak görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)