E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'nın LNG ithalatında gerileme---

Avrupa'nın LNG ithalatında gerileme

Avrupa'nın LNG ithalatında gerileme
27 Mart 2023 - 12:51 borsagundem.com

Avrupa'da LNG ithalatı grevler nedeniyle %13 düştü

Kpler gemi izleme verilerine göre, Avrupa ve Türkiye'ye yapılan LNG sevkiyatları, Fransa'daki grevlerin uzatılmasıyla birlikte, bu yıl şimdiye kadarki en düşük haftalık arzlardan biri olan 3,2 milyar m3’e geriledi.

Fransa'nın dört LNG terminalinden Montoir-de-Bretagne, Fos Cavaou ve Fos Tonkin’deki grevler Salı günü Orta Avrupa Zaman Dilimine (CET) göre saat 21.00’e kadar uzatıldı.

Fransa, en büyük LNG terminali Dunkirk'te 10 günlük grevin sona ermesinin ardından geçen hafta yalnızca dört kargo aldı ve işçiler perşembe günü burada bir günlük grev daha düzenledi.

Kpler verilerine göre nihai varış noktaları, zamanlama ve hacimler değişebilse de bu hafta Avrupa'ya yapılan ithalat %18 artarak 3,8 milyar mᶟ’e ulaşabilir. Avrupa kıyılarında 41 gemi, Fransa'da ise yedi kargo enjeksiyon için bekliyor.

Mart ayında şu ana kadar yapılan teslimatlar, şubat ayının aynı dönemine göre neredeyse %7 daha düşük bir seviyede bulunuyor. Bu ay şu ana kadar toplamda yaklaşık 13,9 milyar m3 veya haftada 3,6 milyar m3 LNG ithal edildi.

Mart ayı şubat ayına göre daha uzun olduğu için ithalatın aylık bazda 16 milyar m3 üzerine çıkacağı tahmin ediliyor, ancak bu rakam aralık ayında görülen 18 milyar m3 rekorunun önemli ölçüde altında yer alıyor.

Avustralya merkezli ANZ analistleri, Asya LNG fiyatları için ölçüt kabul edilen JKM fiyatlarının Hollanda TTF hub’ı fiyatlarını takip ettiğini söylüyor.

Mayıs vadeli JKM fiyatları önceki hafta Cuma günü 12,70 USD/MMbtu seviyesinden kapanış yaptı.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre Avrupa LNG depolama seviyeleri en son %52 dolulukta görüldü.

Avrupa'da LNG fiyatları yükseldi

 

AB’nin Rusya’dan LNG ithalatı 3 yılın zirvesinde

 

Suudi Aramco ülke dışındaki LNG hisselerine göz koydu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)