E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa’nın LNG ithalatında gerileme---

Avrupa’nın LNG ithalatında gerileme

Avrupa’nın LNG ithalatında gerileme
30 Ocak 2023 - 14:28 borsagundem.com

Avrupa’nın LNG ithalatı haftalık bazda %8 düşerek 3,8 milyar m3 oldu.

Kpler gemi takip verilerinin gösterdiğine göre, Türkiye dahil Avrupa destinasyonlarına deniz yoluyla LNG sevkiyatı geçen hafta %8 düşerek 3,8 milyar m3 oldu. Avrupa kıyılarında en az 40 gemi daha enjeksiyon için bekliyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, veriler, transit halindeki veya Avrupa limanlarında boşaltmayı bekleyen gemilerin yaklaşık 4 milyar m3 LNG taşıdığını gösteriyor. Bu gemilerin nihai varış noktaları değişebilir.

Ocak ayında Avrupa'ya LNG arzı, Aralık ayının aynı dönemine göre %11 daha düşük olmasına rağmen, bugüne kadar toplam 15,7 milyar m3’ü aştı.

Kpler'in tahminlerine göre, bölge Ukrayna savaşının sonuçları arasında Rus boru hattı akışlarının eksikliğini gidermek için Avrupa’nın LNG’ye yönelmesiyle Avrupa bu ay ikinci en yüksek aylık LNG ithalat hacmini kaydedecek.

Avustralya merkezli ANZ bankası, maliyetler açısından, küresel LNG fiyatlarının Avrupa merkez fiyatlarını takip ettiğini belirtiyor.

Avrupa için LNG iniş fiyatları en son 17 ayın en düşük seviyesinde değerlendirilirken, Asya'dakiler her iki bölgede de azalan talep nedeniyle 16 ayın en düşük seviyesini gördü.

Spark Commodities'e göre, gemi teslimli LNG (DES) için Şubat ayı vadeli Avrupa LNG ithalat fiyatları en son 15,85 USD/MMbtu (50,32 EUR/MWh) olarak hesaplandı.

Asya referans noktası JKM’de ise spot fiyatı önceki hafta Cuma günü 59,46 EUR/MWh ve Şubat kontratı ise 61,91 EUR/MWh (19,50 USD/MMbtu) seviyesinden işlem gördü.

AB düzenleyici kurumu ACER tarafından geçen hafta Kuzeybatı Avrupa için LNG fiyat değerlendirmesi ortalama 55,88 EUR/MWh oldu.

Vadeli fiyatlar, Asya'nın yılın geri kalanında birinci piyasa olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Avrupa LNG depolama seviyeleri en son %59 dolulukta görüldü.

Altın kritik haftaya yükselişle başladı

 

Dolar/TL yoğun veri öncesi sakin

 

Petrol fiyatları yeni haftada düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)