E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa'nın güneyi yanıyor---

Avrupa'nın güneyi yanıyor

Avrupa'nın güneyi yanıyor
07 Ağustos 2021 - 10:46 borsagundem.com

Yaz mevsiminin henüz ortasına gelinmişken Türkiye, Balkanlar, İtalya ve Yunanistan'ı kasıp kavuran orman yangınları yıllık ortalamaların üzerine çıktı. Peki, neden?

Türkiye ile Yunanistan, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve Kosova'da -doğal nedenlerle ya da sabotajla- başlayan orman yangınları kuraklık ve aşırı sıcaklar yüzünden şiddetini geçen yıllara oranla artırdı. Bilim insanları, yangınların şiddetlenmesinden iklim değişikliğinin sorumlu olduğundan şüphe duymuyor. Bilim, yangın riskinin bulunduğu ülkelerde iklim değişikliğine karşı alınan önlemlerin yetersiz kalacağının da farkında. Akdeniz ve Balkan ülkelerinde yangın riskinin neden kaynaklandığını ve iklim değişikliği ile orman yangınları arasındaki ilişkiyi mercek altına aldık.

Akdeniz bölgesi neden yangına meyilli?
Yaz aylarındaki orman yangınları, Akdeniz bölgesinin doğal bir parçası.Orman yangınlarının en yaygın olduğu beş Güney Avrupa ülkesi İspanya, Fransa, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'da 2016'dan önceki on yıllık süreçte, yılda yaklaşık 48 bin orman yangını 457 bin hektar alanı yaktı. Bilim insanlarına göre alevler, aslında bu bölgelerde yenilenmeye ve biyoçeşitliliğe katkıda bulunabiliyor. Güney Avrupa'da sıcak ve kurak bölgelerde yaşayanlar, çoktandır orta büyüklükteki yangınlarla başa çıkmayı da öğrendi. Gelişmiş yangın önleme stratejileri uygulayarak 1980'den bu yana yangınların sayısını ve büyüklüğünü azaltmayı başardılar. Ancak son yıllarda yangınlar, normal büyüklüğünün ve şiddetinin üzerinde seyrediyor. Yıkıcı orman yangınları, 2017 ve 2018'de Türkiye'den İspanya'ya uzanan bir alanda yüzlerce cana mâl olurken Avrupa'nın merkezi ve kuzeyindeki ülkeler, İsveç de dahil olmak üzere, alevlere teslim oldu. Benzeri daha önce yaşanmamış bu yangınlar, aşırı kuraklık ve sıcak hava dalgalarıyla bağlantılı.

Yangınları başlatan ne?
Temmuz ayı Avrupa'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ikinci ay oldu, dünya genelinde de üçüncü. Kıtanın güneyi ise aşırı sıcakların odak noktası oldu. Yunanistan'da bu hafta hava sıcaklığının 47 dereceye çıkarak zirve yapması bekleniyor. Yunanistan ve Türkiye son 30 yılın belki de en kötü sıcak hava dalgasının içinde. Bu, 1987'de sadece Yunanistan'da bin 500'den fazla kişinin canını alan yangın mevsimini anımsatıyor. Türkiye'de de son bir haftada 200'ün üzerinde orman yangını çıktı. Yangınların başlamasında şimşek gibi doğal nedenler ya da kundaklamaya eşit şekilde sorumluluk yüklenebilir, ancak yangınların etkisinin artıran ve meydana gelen yıkımın asıl suçlusu aşırı sıcaklar. Bu, 5 Ağustos itibarıyla son 12 yılın ortalamasına göre en az yüzde 55'ten fazla alanın yanma nedenini açıklıyor. Aşırı sıcaklar, artık yeni bir orman yönetimi ve yeni yangın söndürme stratejileri gerektiriyor. Bu yıl yayımlanan "Güney Avrupa Yangınlarındaki Değişiklikleri Anlamak" adlı adlı bir araştırmada da "Pek çok Akdeniz bölgesinde orman yangını yönetimi yangını durdurmaya yönelik ve devam eden küresel değişim ile uyumlu değil" tespiti yapılıyor.

İklimin bunlarla ne ilgisi var?
Küresel ısınma, son yıllarda özellikle Avustralya ve Kaliforniya'da gözlendiği üzere yangın çıkabilecek hava koşullarına yol açıyor. İklim değişikliği, dünyanın birçok bölgesinde orman yangını riskini artırmış durumda. Yunanistan'da 2018 yılında 100'den fazla kişi "Attika yangınları" adı verilen yangınlar sonucu yaşamını yitirdi. Bu, 2009'da Avustralya'da "Kara Cumartesi" olarak adlandırılan yangınların ardından yüzyılın en ölümcül ikinci yangınıydı. Avrupa Çevre Ajansı, "Birçok Avrupa bölgesinde yangına meyilli alanların artması ve daha uzun yangın mevsimleri öngörülmektedir" diyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması'na rağmen karbon salınımı bu ısınmayı sınırlayacak derecede hızlı düşürülemiyor. Almanya'daki Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi'nde iklim bilimci olan Mojib Latif de "1990'dan bu yana küresel karbon salınımı yüzde 60 arttı" diyor ve 2020'de pandemi nedeniyle azalan salınımın 2021'de yeniden artacağını söylüyor.

Yangınların iklime etkisi nasıl?
İklim örgütü Carbon Brief'e göre dünyadaki orman yangınları, sera gazı salınımı ve düşük hava kalitesinden kaynaklı, 3 milyon 300 bin erken ölümün yüzde 5 ila 8'inden sorumlu. Ancak orman yangınlarının neden olduğu karbon salınımı son on yıllarda azaldı. Bunun nedeni, son yıllarda orman yangınlarının önlenmesindeki başarı. Ancak yangının şiddeti ya da yoğunluğunun artması nedeniyle risk devam ediyor. Çünkü ormanlar yeniden büyüyemeyecek kadar yandığında doğanın karbonu emme miktarı azalıyor. Ve yoğunluğu artan orman yangınları, ciddi bir orman örtüsünü yok ettiğinde ise karbonu emen canlıların kaybı iklim için daha yıkıcı olabilir.
(Deutsche Welle Türkçe)

5 ilde 13 yangın devam ediyor

Yangın bölgelerine yağacak mı? Meteorolojiden 'sağanak' uyarısı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aktrol07 Ağustos 2021 18:11

    Ülkesi yanıp da, uçuracak uçağı olmayan ülke var mı?. Arap ülkeleri diyecez ama oralar çöl zaten hep yanıyorlar : )

  • Zisan07 Ağustos 2021 22:49

    Ne anlatmak istedin....sen anladiysan arab oluyum.. icindeki kuruntutyu acik acik ifade edemiyorsan..UCLA kaldirmaya Greek yok..otlarda buyer sonra bicilir..

  • Orhun07 Ağustos 2021 22:42

    Vay zubuk..kel aynak Arab ulkesinde ormanmi varda...benzelik kuruyon..bana ne Elin zengin arbindan ben ulkeme bakarim.sunu elestirsem katilirim THK bu kadar politize olmamaliydi..aktif duruma acilen gelmeliydi..yillarca ici olmus soyulmus ama mevcut iktidarda by zamanda kadar bir beyler yapmaliydi.

  • Pala07 Ağustos 2021 17:44

    ISte size kiyas.. YUNAN SANATCILAR ULKESINI DUNYAYA GAMMAZLAMIYOR...ULKESINI DUNYAYA..SIKAYET ETMIYOR...KOTULEMIYOR..BIZIM SOYTARILARLA KUCUK BIR BENZERLIK KURUVERIN LUTFEN..KIMIN SOYSUZ..OLDUGU ACIKCA CIKAR..MILLETIM UYANIK OL...SENIN ICINDEN CIKAN SENINLE OLMUYOR..CUNKU CUZDANLARI BIRILERI DOLDURUYOR..ADI ALI OLUR VELI OLUR..AMA O ARTIK ...... BASKA EMPERYALLER BESLIYOR..

  • Bir yorum08 Ağustos 2021 11:32

    Nihayet kimin ne mal olduğunu  çok iyi anlaşmışsın!

  • AHMET ÖZBİR07 Ağustos 2021 20:20

    PALA'm benim, vatana gıcık olanlara kallavisinden oturtmuşsun. Yüreğine, bileğine sağlık.

  • AHMET ÖZBİR07 Ağustos 2021 14:51

    CHP'deki YALAN ADAMLARA-MADAMLARA söyleyin THK'nun hangarında yatan uçaklarla müdahale edip bir saatte söndürmelerini temin etsinler. (By Kemal üç gün önce THK'nun uçacak uçağı yok dedi, dün akşam ise "Ooooo bir sürü uçacak kaçacak uçak var") dedi. Allah'ım sen bizleri sonsuza dek CHP'nin iktidar olmasından muhafaza eyle. Amin.

  • Tanju07 Ağustos 2021 23:11

    Ben bir CHPli degilim ama oyda vermedim sonucta CHP de ulkenin partisi..ama o Chp artik kuvayi milliye ruhunu kaybetmis bir parti benim cekincem bu..40 yillik CHP liler bile kopuyor..yoksa partiler bir hizmet yaris sonucta..ama bizim insanimiz.. Chp bizlikten cikti.

  • AHMET ÖZBİR07 Ağustos 2021 21:11

    :) BU NE LA! İki nokta bir parantez? Şifre mi bu, PKK, FETÖ ile dayanışma içerinde "Herşey güzel olacak" mı? Yazıklar olsun senin gibi zırtolara. Cumhur İttifakı ile ile T.C. DAİMA ZİRVEYE.

  • : )07 Ağustos 2021 18:13

    Geliyor o dua ettiğin günler geliyor. Çok daha güzel günler göreceksin. Az kaldı. Beklemeye devam et. Kaçış yok. Beğenmiyorsan Afganlılarla Avrupa ya kaçar gidersin. Yada Suriyeli ümmetçilerle Yunanistan' a kaçak gidersin. Dua edeceğini, milelte hizmet yap hissettir. Bu hayat pahalılığı, işsizlikle bu yönetim olmaz.

  • Aktrol07 Ağustos 2021 17:59

    Helel yürü be sadıç  yürü be : )

  • ALİ KODUŞ07 Ağustos 2021 15:53

    Ahmet sen endişe etme chp nin başında kılıçtaroğlu gibi bir genel başkan ve 50 senedir de hiç değişmeyen aynı ekibi var iken chp 50 sene geçsede iktidara gelemez.ben chp nin başında olsam hdp siddir eder tek başıma iktidara gelir idim.chp lideri sabah akşam hdp kapısından hiç ayrılmıyor milletide keriz zannediyor.

  • Mucise Reis ;)07 Ağustos 2021 11:29

    Acilen turk hava kurumu 10 helikopter göndermeli. hangardaki uçaklarımızın parçalarını avrupalı devletler yedek parça olarak kullanabılır. Tabiki uçmuyor ama Tır kasalarında iletmek faydalı olacaktır. İyi paraya satabiliriz. PARAAaaa

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Ağustos 2021 11:27

    Bu avrupa ne topluluğu arkadaş.30 tane ülkeyi toplasan bir ülke etmiyorlar.nasıl oluyorda bu yangınları söndüremiyorlar.demek ki kafsı çalışmayan topluluklar ülkelerini yönetiyorlar.orman yangınlarına asıl yangın olmadan olmadan önce tebbirler ve alt yapıların olacak  bir de olduktan sonraya hazırlıklı alt yapın olacaksın.