E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa'nın gazı tükeniyor, gözler Türkiye'ye çevriliyor---

Avrupa'nın gazı tükeniyor, gözler Türkiye'ye çevriliyor

Avrupa'nın gazı tükeniyor, gözler Türkiye'ye çevriliyor
22 Mayıs 2022 - 14:26 borsagundem.com

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya yaptırımları artıran Avrupa'nın gazı bitiyor. Rusya ise sevk ettiği doğalgazı giderek kısıyor. AB, yeni tedarik arayışlarında...

Moskova ve Avrupa arasındaki enerji gerilimi, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattını gündeme getirdi.

Rusya, Polonya ve Bulgaristan'a sevk edilen doğalgazı geçen nisanda tamamen kesti. Ukrayna da Sohranovka gaz dağıtım tesisine Rus gazı alımını durdurdu.

Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvurmasına tepki gösterdi. "Cevabımız sürpriz olacak" dedikten sonra ise gazı kesti. Moskova, Finlandiya'ya sağladığı elektriği de bir ay önce kesmişti.

Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor

Rus gazına yüzde 67 oranında bağımlı olan Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor. Ülkeler yaz sezonuna girdiği için doğalgaz ihtiyacı kışa göre daha az. Stoklardaki doğalgaz kullanılıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha önce rezervlerinde yeterli miktarda doğalgaz depoladıklarını ancak kış aylarında krizin kapılarında olacağı uyarısı yapmıştı. Brüksel, krizden çıkış arıyor. Krize acil çözüm için gözler sıvı doğalgaz LNG'ye çevrildi.

Gözler sıvı doğalgaz LNG'de

ABD'nin LNG'sine bağımlı hale gelme tehlikesi doğsa da AB yönünü Washington'a çevirdi. ABD'nin yeterli sıvı doğalgazı tedariki sağlaması mümkün görünmüyor.

AB ile Katar görüşmeleri de masada. Katar, LNG arzının Rusya'dan sağlanan enerjiye alternatif olamayacağı konusunda uyardı. Brüksel'de yeni arayışlar da sürüyor.

TANAP ön planda

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattı bu noktada ön plana çıktı. AB, doğalgaz için Bakü'nün kapısını çaldı. Görüşme trafiği artarken Türkiye'nin de içinde olduğu yeni planlar gündemde. Akdeniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırma planları konuşuluyor.

Nükler seçeneği de masada

Enerji çıkmazında nükleer seçeneği de söz konusu. Nükleer enerjiyi geride bırakmaya hazırlanan AB, yeni dönemde planı askıya alarak eski reaktörlere gözünü dikti. Kimini tamir ederek açıyor, kimini kapatma planını iptal ediyor. Hatta yenilerini inşa ediyor. Tüm bunların ekonomik krizi derinleştiren enerji açmazından çıkışı sağlayıp sağlamayacağı henüz net değil.(TRTHaber)

Davos'un gündemi gıda ve enerji krizi

Yellen: Yüksek gıda ve enerji fiyatları stagflasyonist etkilere sahip

Putin'den Avrupa'nın enerji yaptırımlarına "ekonomik intihar" eleştirisi

Cezayir Avrupa'nın enerjisine alternatif olacak mı?

Dünya enerji krizine sürükleniyor

Enerji fiyatları daha da yükselebilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)23 Mayıs 2022 11:16

    incir üretiyoruz ingilzi kraliyet ailesi ihraç ediyor yerli insan yiyemiyor... fındık üretiyoruz yahudi firmalar hammadde alıp çikolata fındık ezmesi vb alıyor 1 kg fındık bir eve girmiyor...  petrol doğalgaz nereye vursak sondajı milyar metro kup buluyoruz ama evlerde doğalgaz kullanamıyoruz... petrol desen ha bire buluyoruz sondajj ama hergun gelen zamalrla benzın oldu 23 tl litresi.. ekonomi uçuyor, uçtukça dolar tarihi zirve oldu 1 usd = 16 TL .. turizm desen şahlandık 200 tl ye lahmacunlar satılıyor, emeklisi+işçisi+işsizi yüzde 85 4250-8500 tl ile yaşıyor tuik verisi zaten... Eee ne yapıyorum ülke yönetiyorum. Enerji dersen yıllık ödenemyen 4 milyon fatura ile enerjısiz yaşıyoruz mağarada... 4 milyon yanı yunan nufusu 11milyon devlet nufuru avrupada yahu. böyle fakırlıkle hangi devlet dunya devleti olabilir?  hava civa masal sohbet lay lay loy loy ülke olduk :D

  • AHMET ÖZBİR23 Mayıs 2022 09:00

    SÜPER güç Türkiyem'i bütün alem hayranlıkla takip ediyor ve YARDIM bekliyor. Petrolün ve gazın FIŞKIRDIĞI ve insanlığın paylaştığı günler ÇOK YAKIN! Yeter ki KAOSÇULARA aldanıp YANLIŞ YAPMAYALIM, vatanımızı ve AL BAYRAĞIMIZI AĞLATMAYALIM.

  • Hehe23 Mayıs 2022 08:27

    Yerli ve milli lideriniz gazi milleten kesip avrupaya satar mi satar

  • Sfr23 Mayıs 2022 00:08

    Gene mi gaz çıktı ki

  • azmi22 Mayıs 2022 21:28

    Bizim gazımız külliyen bitti. KKm den sonra EEB geliyor. Hadi buradan yakın. Bizim vergiler parası olanlara..

  • Mucise Reis ;)22 Mayıs 2022 17:37

    Nükleeer tesis kurarız Cennet vatan cehennem olur. Avrupalıya enerjısı satarız. Nukleeer tesisin radyasson maddesinide ağrı dağının dibine gömeriz. Para kazanırız. :D avrupalı para veir biz risk alır nukleer tesis işletiriz... Ee almanya enayımı ? rusyadan gaz alıyorda, nükleer tesis kurmuyor ? Finlandiye enayimi? nükleeer tesis kurmuyorda gemilerle gaz taşıttırıyor ? Birileri nayiki nükleer tesis yapıp nükleer çöpü ülkesinde saklayıp, enerjısını avrupaya satmayı düşünüyor. :D Allah akıl fikir versin. 

  • Mucise Reis ;)22 Mayıs 2022 22:02

    Nükleer enerji destekçisi Erdoğan mı ?.. Nükleer tesise karşı olak ERdoğana karşı olmak mı ? .Bence daha kaliteli siyaset yapmalısın. Kaliteli, kalıcı , çözümcü. Dünyada Gıda sorunu var , çiftçiye haciz, taraktöre haciz, dağlar bağyırlar  teleper zeytinlikler madenler hes ler pahalı gübre, ekilemeyen araziler vb. vb. ee GIDA hazırlık böyle mi olur ? Devlet ektirebilir, 1 milyar usd ile çiftçiye ücretsiz gübre verebilir... Neden vermiyoruz kriz varda gıda da ? ... Madem enerji sorunu var, ötv kalksın kdv kalksın ucuz enerjı ile üretip, ucuz tarım ile gıdaya doyalım ? Senin at gözlüklerin isimlerin ve kişisel menfaatlerinden koştuğu belli. Sen açın halinden , fakirin yokluğundan anlamazsın. Sen VİP Vatandaşsın :D Nükleer avrupa için kurulacak. Masallardan bıktı gerçek vatandaşlar.. 

  • Vatandaş 22 Mayıs 2022 19:10

    Okuduğunu anlamadığını belli. Son paragrafta ne yazıyor. Eskilerinı tamir ediyor kapatmaları iptal ediyor hatta yenilerini açmayı düşünüyor ve bunun da çözüm olup olmayacağı net değil diyor. Kafandaki at gozlugunu çıkar istersen. Anladık Erdoğan düşmanısın ama bu Senin anlama kapasiteni düşüruyor. Dünya enerji ve gıda krizine sürükleniyor bilinçli olarak.

  • azılı solcu22 Mayıs 2022 15:26

    avruoalı dostlarımıza yardım edersek onlar da bize2023 seçimlerinde yardım edicektir.tek yol devrim.herşey guzel olucak.

  • Eski 1 Fenerli22 Mayıs 2022 17:27

    Beyler ne bu celal ... Adam sizinle kafa buluyor hala oltaya geliyorsunuz ... Hassasiyetinize ben de katılıyorum ama ....

  • Azısız solcu22 Mayıs 2022 16:45

     Senin şu akıl almaz kıvrak zekana kendin hayransındır.....Putin aşığı, insan öldürmeyi üstünlük sayan, insani değerleri olmayan , kendi düşüncesinde olmayana hayat hakkı tanımayan ilginç bir mahluksun,,,,,,,,, kendini devrimci sanan faşistin önde gidenisin....... TEK YOL, DEVRİMCİYİM DİYENLERİ DEVİRMEKTİR.....

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Mayıs 2022 16:43

    abd ve ab bizlere her zaman yardım değil teröristlere yardım ederek ülkemizi yıkmak için ellerinden geleni yapıyorlar ülkemizdeki tüm pisliklikleri yapan ve şehitlerimizi yapan bunlardır.bırakın ne halleri varsa görsünler.rusya nın yanındayım bu konuda.

  • Bik22 Mayıs 2022 14:58

    Avrupa'da Almanya dışında nükleer enerjiye karşı olan yok, başta Fransa olmak üzere doğu Avrupa ülkeleri  nükleer enerjiye ağırlık vermek istiyor.