E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporAvrupa'nın 5 liginden transfer için 2 milyar 750 milyon euro---

Avrupa'nın 5 liginden transfer için 2 milyar 750 milyon euro

Avrupa'nın 5 liginden transfer için 2 milyar 750 milyon euro
01 Ekim 2020 - 15:34 borsagundem.com

Korona virüsü ile yeni dünya düzenine alışmaya çalışan insanlar, futbol sektöründe yaşanacak değişimi merakla beklerken, transfer dönemiyle birlikte eski günlere de geri döndük

Korona virüsü pandemisi nedeniyle kulüplere uygulanan mali kısıtlamalara rağmen Avrupa’nın en iyi beş ligi transfer dönemi boyunca 2 milyar 750 milyon Euro (24.910.250.000,00 TL) üzerinde harcama yaptı. Bu harcamanın 1 milyar Euro’dan fazlası Premier Lig’den geldi.

İlkbahar aylarından itibaren tüm dünyada uygulanan karantina önlemleri, birçok sektörü olduğu gibi futbol kulüplerini de ağır kayıplara uğrattı. Maç günü gelirleri, bilet satışları, yayın gelirleri gibi birçok maddi kaynak kaybı yaşayan kulüpler, transfer dönemi açıldıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam etti.

Özellikle salgının başladığı günlerde futbol için “artık eskisi gibi yüksek paralar harcanmayacak” sözleri hayalde kaldı. İngiltere’de 27 Temmuz’da açılan transfer penceresinden bugüne kadar 1.03 milyar Sterlin harcandığı tespit edildi.

Gelecek Pazartesi günü sona erecek transfer dönemine kadar bu rakamın daha da artması beklenirken, kulüplerin yaşanan pandemi ve ekonomik buhrandan ders çıkarmamış olması özellikle taraftarları şaşkına uğrattı.

CHELSEA PARA SAÇTI, CITY BOŞ DURMADI
Son olarak kaleci Edouard Mendy’yi kadrosuna katan Chelsea, transfere toplamda 250 milyon Euro verirken Alman orta saha oyuncusu Kai Havertz’e ödenen 80 milyon Euro’luk bonservis bedeli ise kulüp rekoru olarak tarihe geçti.

Rus milyarder Roman Abramovich’in sahibi olduğu Chelsea’nin yanı sıra, Arap milyarder Şeyh Mansur bin Zayed El Nahyan’ın takımı Manchester City de transfer döneminde sessiz kalmadı.

İngiliz ekibi, bu sezon yaptığı transferlere 140 milyon Euro üzerinde bir harcama yaptı (Fernan Torres-27 milyon Euro, Nathan Ake-45 milyon Euro ve Ruben Dias-68 milyon Euro).

Özellikle Dias’ın Benfica’dan transfer edilmesiyle, 2016’da City’de göreve gelen Pep Guardiola’nın sadece savunma oyuncularına 450 milyon Euro’dan fazla para harcaması bir başka haberimize konu olmuştu…

GEÇEN SENE 5.5 MİLYAR EURO’YDU…
İngiltere’nin dünyaca ünlü en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firması Deloitte, Avrupa genelinde geçen yaz yapılan rekor 5,5 milyar Euro’luk transfer harcamasının aşılmasının zor olduğunu belirtti.

Ancak transfer dönemi bitene kadar rakamın artması kaçınılmaz gibi duruyor. Örneğin Manchester United, Borussia Dortmund’dan Jadon Sancho’yu transfer etmek için varını yoğunu ortaya koyuyor. Pazartesi akşamı kapanacak transfer penceresi öncesi, Manchester United 120 milyon Euro’luk son teklifinin üzerine çıkması bekleniyor.

OLAN ALT LİGE OLDU…
Birçok gelirden mahrum kalan kulüplerin transfer döneminde yaptığı harcamalara bakıldığında pandemiye karşı ‘bağışıklık’ kazandıkları ortada! Ancak İngiltere’de Championship takımlarının yatpığı transfer ücretlerine bakıldığında aynı şeyi söylemek zor. Geçen sezon toplamda 200 milyon Euro’ya yakın transfer harcaması yapan kulüpler, bu sezon 100 milyon Euro’yu geçemedi.

TÜRKİYE’DE KUMBARA BOŞALDI!
Türkiye’de ise durum bambaşka bir hal aldı. UEFA’nın Finsansal Fair Play’i dışında TFF’nin uyguladığı ‘takım harcama limiti’ nedeniyle zaten eli kolu bağlı olan kulüplerimiz, kumbarasında ne kaldıysa onu harcayabildi.

Bonservissiz oyuncular ya da maliyeti düşük kiralık futbolcular transfer eden Türkiye’nin beş önemli takımı (Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Başakşehir ve Galatasaray), geçen yıla nazaran yüzde 83’e yakın bir tasarrufa gitti.

Beş kulübün şimdiye kadar transferde yaptığı harcamaların toplamı yaklaşık 10 milyon Euro civarında kalırken, İngiltere’de veya Avrupa’nın diğer büyük liglerindeki harcamalara oranla bu rakamın çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.
(Alican Özcan /Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU01 Ekim 2020 17:47

    Bu paraları kim harcıyor ab ülkelerimi küllüyen yalan.onlar akıllı adamlar böyle astoromik paralar vermezler.bizim mal ve aptal müslümanlar ülkeler veriyor bu paraları salaklar ulan bu paralara onlarca sanayi fabrikasaları kurar ve hiç olmaz ise gariban müslümanların kursaklarına bir ekmek soksanız sevap işleseniz iyi olmazmı.bak haçlı orduku ab birliği var.neden bir müslüman topluğu yoktur dünya da.ama bunlarında bir sonu gelecek merak etmeyin.

  • Okie Dokie01 Ekim 2020 16:06

    Bu sene Hapoel Tel Aviv kupaları alır. Liverpool, Real Madrid, Juventus vs gerisi yalan.