E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'da karanlık dönem: Büyük kaos!---

Avrupa'da karanlık dönem: Büyük kaos!

Avrupa'da karanlık dönem: Büyük kaos!
16 Temmuz 2022 - 19:27 borsagundem.com

Ukrayna savaşı Rusya ile olan restleşme Avrupa ülkelerine pahalıya mâl oldu. İngiltere ve İtalya hükümetleri istifalarla sarsılırken enerji krizi devletleri zorunlu karartmaya mahkum bırakıyor

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa ülkeleri ve Rusya arasında gerilim arttı. Son olarak Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kesmesinin ardından Fransa ve Almanya'da büyük kaos yaşanıyor. Daily Telegraph'ta yer alan bir haberde Almanya Başbakanı Scholz'un, hem NATO müttefiklerini hem de Rusya'yı 'aynı anda memnun etmeye çalıştığı' ancak bunun mümkün olmadığı belirtilirken, mevcut iktidarın yakında istifa etmek zorunda kalabileceği belirtildi. Öte yandan Rusya'nın doğal gazı kesmesinin ardından Fransa'da gereksiz sokak lambalarını karartma kararı alındı.

Avrupa Önce Boris Johnson'un istifası ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin istifa kararı ile sarsıldı. Almanya'da ise Rusgazının kesilmesi ülkede krize neden olurken gözler Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a çevrildi. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un enerji krizine karşı sokakları karartma kararı alması da dikkatleri çekti.

ENERJİ KRİZİ BÜYÜYOR

Almanya ve Hollanda'nın ardından Fransa'dan da enerji tasarrufu açıklamaları geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron vatandaşlarına, Rus gazının tamamen kesilmesine karşı 'hazırlıklı olun' çağrısı yaparken şimdiden alternatif kaynaklara yönelmeleri gerektiğini belirtti.

'GEREKSİZSE KAPAT'

Macron, hükümetin enerji tasarrufu için bir plan hazırlayacağını duyurdu bu plana kamuya ait gereksiz sokak lambalarının gece kapatılmasıyla başlayacağını söyledi. Ukrayna-Rusya savaşının devam edeceğini söyleyen Macron, "Rusya enerjiyi, tıpkı gıdayı kullandığı gibi, bir silah olarak kullanıyor. Kendimizi Rus gazı olmadan yaşamak zorunda kalacağımız bir senaryoya hazırlamalıyız" diye konuştu.

HEDEFTEKİ İSİM MACRON

AB yaptırımlarının Fransızların alım gücünü düşürmeye neden olduğuna dikkat çeken muhalefet partileri ise Macron'u, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'dan çekilmeye ikna edememekle suçluyor.

Putin ile her şeye rağmen diyalogdan yana olduğunu gizlemeyen Macron, konuşmasında Ukrayna savaşına ilişkin önemli bir politika değişikliği işareti vermedi.

SHOLZ HAKKINDA ŞOK İDDİA

Rusya'nın gaz vanalarını kapatmasıyla yaşanan arz krizi, bu kış kıtlık ve elektrik kesintilerini tehdit ederken, Almanya dahil ülkeleri durgunluğa itebileceği ifade edilirken Daily Telegraph'da yer alan bir haberde mevcut Alman hükümetinin uyguladığı politikaların Başbakan Olaf Scholz'un istifasına yol açabileceği iddia edildi.

Haberde, Almanya Şansölyesi'nin hem NATO müttefiklerini hem de Rusya'yı 'aynı anda memnun etmeye çalıştığı' ifade edildi. Bunun mümkün olmadığı dile getirilen haberde mevcut iktidarın yakında istifa etmek zorunda kalabileceği belirtildi.

JOHNSON'UN İSTİFASINI GETİREN SÜREÇ

Johnson koronavirüs tedbirlerinin yoğun olarak uygulandığı dönemde yaptığı parti ile tepkileri çekmişti. Muhafazakar Parti milletvekili ve Grup Yöneticisi Chris Pincher'e yönelik taciz suçlamaları sonrasında ise istifa baskıları iyice artmıştı. İngiltere'de Sağlık ve Maliye bakanlarıyla birlikte 50'ye yakın hükümet görevlisinin istifasıyla başlayan siyasi kriz sonrası da Başbakan Boris Johnson 10 Numara önünde yaptığı açıklaması ile istifa ettiğini açıklamıştı.

DRAGHİ'NİN İSTİFASI

İtalya'da ise Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümeti, koronavirüs salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti.10 siyasi partinin desteği alan Draghi'nin istifasına göden şüreç ise şöyle gerçekleşmişti. Hükümetin Ukrayna'daki savaş nedeniyle ailelerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla mücadelesine destek için hazırladığı yaklaşık 23 milyar euro değerindeki ekonomik yardım paketi, koalisyon partilerinden M5S olmadan kabul edilmişti. Ancak M5S'nin destek vermediği bir hükümete liderlik etmeyeceğini daha önce açıklayan Draghi, Senato'daki sonucun ardından bakanlar kurulunda istifa edeceğini açıklayıp, istifasını vermek üzere Cumhurbaşkanı Mattarella'ya gitmişti. "Cumhurbaşkanı, Başbakanın istifasını kabul etmedi ve kendisini durum değerlendirmesini yapmak üzere parlamentoya gitmeye davet etti." (Sabah)

IMF Başkanı'ndan kalıcı enflasyon uyarısı

 

Dışişleri'nden İngiliz Bakan'a sert tepki

 

Rusya’dan orduya saldırıları artırma talimatı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • batsin avrupa17 Temmuz 2022 12:09

    insallah batarsin avrupa oyun icinde oyun para iicin hersey yapiyorsuniz hele 7 zengin aile insallah dunya batar sizde alt kalirsiniz fakir dua kabul olur insallah cenabi allah yardim etsin

  • Eldorado17 Temmuz 2022 15:03

    Batsın ceehalet.   ora batarsa bizim ihraca ne olacak

  • hım17 Temmuz 2022 10:31

    avrupa kötüyse biz işimizde kötüü olur bizim ithalat dolar ihracat euro

  • Türkoğlutúrk17 Temmuz 2022 08:19

    Eee ABD yi dost bilirlerdi olacağı bu.yilan önce göç ardından Ukrayna krizi ile Avrupa'yı boğuyor

  • Mucise Reis ;)17 Temmuz 2022 00:59

    Yahu biraz satranç bakalım... Avrupa kim ? Türkiyeden mal alan en büyük pazar... euro tahsil ediyoruz... Avrupa mal almaz ise ne olur ?? Türkyie ihracat düşer... :D avrupa fakir olur çökerse senin fabrikaların ilk olarak kapanır :D otomobili kime satacan ?  zaten avrupanın oto fabrikaları ulkemizde çalışıyor. yedek parçası tedariği vb. vb. :D biraz olaya global bakalım.  Bu savaşTtürkiye ye yaramaz. Avrupa bu işe alternatif bişeler çözebilir bulabilir ise o zaman Rusya uzun vade ekonomık sıkıntı çeker. Rus gemielrden gfaz almıyorlar o alan gelişmesin çine vb mal çekmesin zayıf kalsın gemi taşıma ga zişi diyorlar.. Yani İsrail-türkiye ittifak kurupavrupaya yeni hat çeker ise gelecekte avantajlı olacaktır. eski iptal olan projeler önem arz edebilir. çok belirsiz, 2 cümle ile dış siyaset olduğundan hiç kafa yoramıcam :D seçime kadar bişe olmaz artık bizde...

  • Simurg16 Temmuz 2022 22:19

    Daha kötü olurlar dileklerimiz yolluyoruz ab ye (Rus ayisjni sevmem ) ama Rusya her konudan hakli

  • Ali gören16 Temmuz 2022 23:40

    Gandırma bizi. Seviyon hemde deliler gibi. Seni gidi simurg mecnunu.

  • KSÇ13233316 Temmuz 2022 20:52

    Rusya yerden göge kadar haklı.Sizler Rusya ya ambargo yapınca iyi Rusya sizlere yapınca kötü hemi.Zaten ABD ve AB şımarık zengin züppe devetler olup, bizimde kafamızın tasını attırıyorlar son noktalarına gelmiştir.

  • hım17 Temmuz 2022 10:05

    RUSYA GÜN GELDİĞİNDE İSTAMBULA ÇÖKMEYE KALKARSA YİNE HAKLI OLACAKMI PUTİN DERSİNİ ALMAZSA SÜREKLİ İŞTAHI KABARACAK SIRADAKİ KAZAKİSTAN MOLDOVA BALTIK CUMHURİYETLERİ

  • Hakkı16 Temmuz 2022 20:29

    Bist 100 son kapanış ???

  • Kadir16 Temmuz 2022 23:36

    +0,35 yeşil