E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz, ılımlı hava koşulları ile düşüşte---

Avrupa'da gaz, ılımlı hava koşulları ile düşüşte

Avrupa'da gaz, ılımlı hava koşulları ile düşüşte
11 Ekim 2021 - 14:54 borsagundem.com

Kıta geneli için öngörülen rüzgar enerjisi artışı ve ılıman hava koşulları nedeniyle Avrupa doğal gaz fiyatları bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Hollanda TTF hub'ı Kasım ayı vadeli kontrat Ice Endex'te bugün 94,91 EUR/MWh'e kadar yükseldi ve son işlemini 87,44 EUR/MWh düzeyinden gerçekleştirdi.

İngiltere NBP hub'ı Kasım ayı vadeli doğal gaz kontratı ise bugün en son 0,24 p düşüşle 221,97 p/th (89,22 EUR/MWh) seviyesinden satış gerçekleştirdi.

Piyasa katılımcıları, ilgili hareketin temel olarak kıtadaki önemli enerji piyasalarında kısa vadeli kontratların düşen fiyatları nedeniyle meydana geldiğini söylüyor.

TTF'de faaliyet gösteren bir İskandinav firmasının portföy yöneticisi, "Hava durumu tahminlerinin daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik arzına işaret ettiğini belirtiyor.

Almanya'da rüzgar kaynaklı elektrik üretim kapasitesi hafta sonu ve  önümüzdeki hafta 30 GW seviyesine kadar yükselecek. Yönetici,  hidroenerjiye bağımlı Kuzey Avrupa'da ise yağış beklentisi olduğunu  aktardı.

Avrupa'nın en büyük gaz tüketicisi olan Almanya'daki sıcaklıkların  önümüzdeki iki gün içinde normalin 2 ila 3 °C altına düşebilir. Ancak  tahminler önümüzdeki hafta başından itibaren ülkede daha ılıman hava  koşullarının hakim olacağını gösteriyor. 

Ancak Refinitiv gaz analisti Marina Tsygankova, "doğal gaz hala  yapısal olarak yükselişte" ifadelerini paylaşıyor. Tsygankova,
Gazprom'un önümüzdeki ay Polonya ve Ukrayna'ya boru hatlarıyla ne  kadar iletim kapasitesi rezerve edeceğine dair süregelen arz  belirsizliklerine dikkat çekiyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre,  kıta genelinde yer alan doğal gaz depolama tesisleri %76 dolulukta  bulunuyor. 

Çin'de enerji krizi devam ediyor

Kavcıoğlu: Enflasyondaki yükseliş geçici

Fırtınalı piyasalarda ayakta kalmanın yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)