E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz, Freeport'un dönüşüyle düşüşte---

Avrupa'da gaz, Freeport'un dönüşüyle düşüşte

Avrupa'da gaz, Freeport'un dönüşüyle düşüşte
04 Ağustos 2022 - 14:17 borsagundem.com

Avrupa doğalgaz vadeli işlemleri, ABD Freeport tesisinin bu yıl içinde geri döneceğinin açıklanması ve bu durumun LNG arzını artırma umutlarını yoğunlaştırmasıyla bugün seyrini tersine çevirdi.

Ice Endex verilerine göre, Hollanda TTF hub'ı Eylül vadeli kontrat bugün en son 5,63 EUR düşüşle 193,56 EUR/MWh seviyesinden el değiştirdi. Eşdeğer İngiltere NBP kontratı ise en son 2,80 p azalışla 373,00 p/th düzeyinden satış yaptı.

Avrupa LNG ithalatının önemli bir kaynağı olan Teksas'taki Freeport tesisinin işletmecisi, Haziran ayında çıkan bir yangının fabrikayı devre dışı bırakmasının ardından, Ekim ayı başlarında 55 milyon m?/gün ile faaliyetlere devam edeceklerini açıkladı.

İletim sistemi operatörü Gassco verilerine göre, Norveç'in Avrupa'ya ilettiği gaz hacmi ise bugün 333,6 milyon m?/gün seviyesinde seyrediyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, istikrarlı enjeksiyonlar kıta genelindeki gaz stoklarını beş yıllık ortalamaya yaklaştırarak en son tam kapasitenin %70,5'ine ulaştırdı.

Ancak, Rusya-Almanya arasındaki Kuzey Akım 1 boru hattının işletilmesine ilişkin endişeler devam ediyor.

Rusya'dan Gazprom Çarşamba günü yaptığı açıklamada, şu anda Almanya'da bulunan Kanada'dan gönderilen onarılmış bir türbinin, Almanya şansölyesinin gönderilmeye hazır olduğunu açıklamasının aksine, yaptırımlar nedeniyle iade edilemediğini söyledi.

Gazprom'un başka bir türbinle ilgili sorunlardan bahsetmesi üzerine, 55 milyar m?/yıllık önemli bir hacim kapasitesi bulunan boru hattındaki mevcut kapasite geçen hafta %40'tan %20'ye düşürülmüştü.

TTF gün öncesi kontratı 5,25 EUR azalışla 192,75 EUR/MWh'e gerilerken, NBP spot eşdeğeri ise 87 p düşüşle 200,00 p/th'e düzeyinden el değiştirdi.

Doğalgazı kesilen Avrupa'da kömür tüketimi artıyor

 

Doğalgazda mühendis adayına maaş

 

Fransa, gaz hedefini büyüttü

 

Rusya'nın ilave petrol ve gaz gelirleri tahminlerin altında

 

Rus gazı krizine karşı Almanya'dan acil durum izni!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)