E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz fiyatlarında şok düşüş---

Avrupa'da gaz fiyatlarında şok düşüş

Avrupa'da gaz fiyatlarında şok düşüş
09 Mart 2023 - 15:01 borsagundem.com

Avrupa'da gaz fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki dönemden de daha düşük seviyeye indi.

Avrupa doğalgaz fiyatları, artan stoklar, devam eden boru hattı ve LNG akışlarının talepte artışı dengelemesiyle bugün 2021 yılının yaz döneminden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub’ı nisan vadeli kontrat Ice Endex'te en son 0,84 EUR düşüşle 41,50 EUR/MWh seviyesinden işlem görüyor. Daha önce 40,50 EUR/MWh ile 19 Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Eşdeğeri İngiltere NBP hub’ı kontratı ise gün içinde yine 19 ayın en düşük seviyesi olan 102,60 p/th’lik bir işlem yaptı. Kontrat en son dünkü kapanışına göre 3,10p düşüşle 103,75p/th düzeyinden satış gerçekleştirdi.

İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (SMHI) verilerine göre, Kuzeybatı Avrupa'da genelinde sıcaklıklar muhtemelen ayın büyük bölümünde mevsim normallerinin biraz altında seyredecek. Piyasa katılımcıları ise muhtemel bir talep artışını dengeleyebilecek bol miktarda arz olduğunu söylüyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerinde, Avrupa gaz depolama tesisleri bir önceki yıl bu dönemde %26 dolu idi. Veriler, depolama tesislerinin doluluk oranının bu dönemde ise %58 olduğunu gösteriyor.

Dört Fransız LNG ithalat terminalinde pazartesi günü başlayan ve sonraki hafta salı gününe kadar sürmesi planlanan devam eden grevin LNG piyasası üzerinde önemli bir etkisinin olması beklenmiyor.

Piyasa katılımcıları, LNG arzı tarafından da olumlu sinyallerin geldiğini söylüyor.

ABD'deki en büyük ikinci ihracat tesisi olan Freeport LNG, geçen yıl haziran ayında bir yangının operasyonları durdurmasının ardından üçüncü ve son sıvılaştırma birimini yeniden başlatmak için yasal onay aldı. Operatör, önümüzdeki birkaç hafta içinde tam üretime döneceğini açıkladı.

Avrupa'da gaz fiyatları 18 ayın dibinde

 

Avrupa'da gaz depolarının doluluk oranı yüzde 65

 

Avrupa'da gaz fiyatları düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)