E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa PMI beklentilerin altında ---

Avrupa PMI beklentilerin altında

Avrupa PMI beklentilerin altında
23 Eylül 2014 - 11:29 borsagundem.com

Avrupa Bölgesi’nde Eylül ayına ilişkin açıklanan öncü PMI endeksleri ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti

Euro Bölgesi'nde PMI imalat endeksi 50.6'lik beklentilerin altında 50.5 seviyesinde gelirken, bir önceki aya göre 0.2 puan geriledi. PMI hizmetler endeksi ise 52.8 ile 53.0 olan tahminlerin altında kalırken, bir önceki aya göre 0.3 puan azaldı. Buna bağlı olarak PMI bileşik endeks de 52.5'lik beklentilerin altında 52.3 seviyesinde gerçekleşti.
   
Almanya için açıklanan PMI imalat endeksi 51.2'lik beklentilere karşılık 50.3 seviyesinde gelirken, Fransa PMI imalat endeksi 47.0 olan tahminlerin üzerinde 48.8 değerini aldı. Almanya PMI hizmetler endeksi ise 55.4 ile 54.6'lik beklentilerin üzerinde gelirken, Fransa PMI hizmetler 50.1'lik tahminlerin altında 49.4 seviyesinde gerçekleşti.
   
Euro Bölgesi'nde açıklanan PMI verilerini değerlendiren HSBC Portföy Yönetimi, piyasadaki gelişmeleri analiz etti ve şu değerlendirmelere yer verdi:

''Avrupa Bölgesi PMI endeksleri ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte de zayıf bir seyir izlediğine işaret ederken, bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki donemde içerisinde "devlet tahvilleri aliminin" da olduğu daha geniş bir varlık alim programı açıklayabileceğine ilişkin beklentileri güçlendiriyor. Bu durum da, orta vadede Euro üzerindeki baskıların sürebileceği anlamına geliyor.
   
Beklentilerin altında kalan PMI endeksleri özellikle Avrupa tahvillerindeki aşağı yönlü hareketleri desteklerken, Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizi %1 seviyelerinin altına gerilemiş durumda. EurUsd paritesi 1.286 seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, Avrupa borsaları ortalamada %0.9 negatif primli işlem görüyor.
   
Günün geri kalanında global tarafta ABD'de açıklanacak olan PMI imalat ve Richmond Fed imalat endeksleri takip edilecek. Beklentilerin Üzerinde gelecek verilerin özellikle Fed'in faiz artırımlarına ilişkin fiyatlamaların daha da agresifleşmesi anlamına gelebileceğini hatırlatırken, bu durumun özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları acısından baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz.
   
Bu arada Türkiye piyasaları pozitif eğilimli bir seyir izlerken, Borsa Istanbul-100 endeksi %1 yükselişle açıldıktan sonra su sıralarda %0.5 primli işlem görüyor. UsdTry kuru 2.238 seviyelerinde bulunurken, tahvil faizleri, Hazine'nin 2 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraçları öncesinde yatay bir seyir izliyor."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)