E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa piyasalarındaki düşüşün nedeni banka ve seyahat hisseleri---

Avrupa piyasalarındaki düşüşün nedeni banka ve seyahat hisseleri

Avrupa piyasalarındaki düşüşün nedeni banka ve seyahat hisseleri
21 Eylül 2020 - 16:43 borsagundem.com

Bankacılık ve seyahat sektörü hisseleri Avrupa piyasalarındaki sert düşüşlere yön veriyor. Korona virüs endişeleri devam ederken haftaya karamsar bir başlangıç yapıldı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa piyasalarında korona virüs vakalarında görülen sert yükselişlerden sonra, yeni karantina endişelerinin artış göstermesiyle, bankacılık ve seyahat sektörü hisseleri ağır darbe aldı.

Londra’nın FTSE 100 endeksi, sabah saatlerinde %3,4 düşüş gösterdi. British Airways’in sahibi IAG’nin hisseleri %15 düşerken, Trainline hisseleri %12 kayıp yaşadı ve InterContinental Hotels’in hisseleri %5 düşüş gösterdi. Stoxx Europe 600 endeksi %2,9 düştü ve tüm kıtayı kapsayan endeks, haziran ayındaki karmaşadan bu yana ilk sert düşüşünü yaşadı. Frankfurt’un Xetra Dax endeksi %3,3 kayıp yaşadı. Bu esnada Avrupa bankalarının geçtiğimiz haftaki kayıpları devam ederek, mayıs ayından bu yana en düşük seviyelerine ulaştı.

Yatırım yönetimi şirketi Henderson Rowe’ın Başkanı Artur Baluszynski, piyasalardaki satışların yoğunluğunun “temel olarak korona virüs cephesinde yaşananlardan ve potansiyel yeni karantina önlemlerinden” kaynaklandığını açıkladı. Eğer bankalar güçlük çekiyorsa, ekonomi de güçlük çeker. Ve bankalar yeni bir karantina kararı veya daha katı önlemler gelmesi halinde oldukça güç bir durumda kalacak. Kredi veren kurumlar, kötüye giden bir pandemi sürecinde kime kredi verdikleri konusunda çok dikkatli olmalı. Pandemi öncesinde ticari gayrimenkul satın alanlar da, ofislerin değerinin düşmesinden dolayı zor durumda kalacaklar.

İngiltere’nin Bilimsel Danışmanı Patrick Vallance, pazartesi günü yaptığı açıklamada, virüsün bu hızla yayılmaya devam etmesi halinde, ekim ayı ortalarında vaka sayılarının günlük 50,000’e çıkabileceği konusunda uyardı. İngiltere’de yeni korona virüs vakaları her yedi günde bir ikiye katlanıyor. Vallance’a göre, seyahat ve tatil şirketlerinin hisselerindeki düşüş, dünya genelinde korona virüs vakalarının istikrarlı bir şekilde artıyor olmasından kaynaklanıyor. Daha katı karantina önlemlerinin yarattığı endişe de etkili oluyor.

Deutsche Bank analistleri, “ekonomik iyileşmenin hızının önümüzdeki çeyreklerde, soğuk havaların başlamasıyla birlikte korona virüsün yayılım hızının artmasıyla birçok ekonomide yavaşlamasını bekliyoruz. Ve ABD’nin kasım ayındaki seçimlere kadar para yardımını kesmiş olması da oldukça etkili oldu” dedi. ABD piyasaları pazartesi günü hafif bir düşüşle açıldı: S&P 500 %1,6, Nasdaq 100 %1,3 düşüş yaşadı. Banka hisselerindeki sert düşüş, kısmen tahvil getirilerindeki uzun süreli baskıyı ve uzun zaman sürecek düşük faiz politikalarını yansıtıyor. Ancak bu baskı Uluslararası Soruşturmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun küresel bankaların, 1999 ve 2017 yılları arasında 2 trilyon dolardan fazla şüpheli para transferleri yaptığını öne sürmesinden sonra daha da arttı.

Lloyds Banking Group, Barclays ve HSBC gibi kredi veren bankalar sabaha karşı düşüş gösterdi. Deutsche Bank’ın hisseleri %8 düştü. Böylelikle bankanın hisselerinde nisan ayından bu yana en büyük günlük düşüş görüldü. HSBC’nin Londra endekslerindeki hisseleri 20 yıldan beri en düşük seviyelerine ulaştı ve %6 düştü.

Kingston Securities’den Dickie Wong, Uluslararası Soruşturmacı Gazetecilik Konsorsiyumu’nun raporunun, yatırımcının HSBC hisselerine yönelik talebindeki azlığı körükleyen birçok konuya eklendiğini söyledi. Bankanın hisselerinin tercih edilmemesinin sebeplerinden biri de nisan ayında temettü ödemelerini durduracağını açıklamasıydı. Bankanın hisseleri Hong Kong piyasalarında da 16,77 dolar seviyelerine geriledi. Bankanın hisseleri küresel ekonomik kriz sürecinde bile bu seviyeye inmemişti. Wong’a göre, “bireysel yatırımcılar bile bankanın hisselerinden vazgeçti.” Ancak Fiera Capital’in Portföy Yöneticisi Candice Bangsund’a göre, karantina önlemlerinin geri gelmesine yönelik endişeler ve ABD başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğe rağmen, piyasalarda görülen satış dalgasının “görece sınırlı kalması gerekiyor zira merkez bankaları ve hükümetten gelen teşvik paketleri devrede. Bu da piyasaları nihayetinde istikrara ulaştıracaktır.”

Avrupalı politika yapıcılar, pandemi teşvik paketlerinin geleceğini tartışıyorlar. Avrupa Merkez Bankası ise tahvil alım programlarını gözden geçirmeye başladı ve İngiltere Hazinesi’nin pazartesi günü şirket destek kredisini açıklaması bekleniyor. İngiliz hükümeti aynı zamanda, ücretsiz izin politikasını 31 Ekim tarihinden sonra uzatıp uzatmayacağı konusunda da baskı altında.

Piyasalarda haftaya bu karamsar başlangıç yapılırken, fon yöneticileriyle yapılan bir anketin sonuçlarında birçok fon yöneticisinin tahminlerinin hızlı bir ekonomik iyileşme sürecinden yana olduğu görüldü. Absolute Strategy Research tarafından yapılan bu anket çalışması, 2016 yılının Aralık ayından bu yana en iyimser sonuçları verdi. ASR Başkanı David Bowers “sonuçların bu kadar güçlü olmasını beklemiyorduk” dedi.

Deutsche: Salgın öncesine 2021'de bile dönemeyebiliriz

 

ABD ve Avrupa borsalarında sert satışlar var

 

HSBC ilk çeyrekte beklentinin de üstünde zarar açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)