E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa Merkez Bankası tüm silahlarını çekecek mi---

Avrupa Merkez Bankası tüm silahlarını çekecek mi

Avrupa Merkez Bankası tüm silahlarını çekecek mi
05 Haziran 2014 - 14:15 borsagundem.com

Saat 14:45'de açıklanacak Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı büyük ölçüde fiyatlandı

ATIG Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz bülteni:
   
"AVRUPA MERKEZ BANKASI TOPLANTISI ÖNCESİ VE SONRASI
   
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para Politikası Kurulu toplantısı bugün yapılacak (TSİ:14:45).
   
En son 8 Mayıs tarihinde yapılan ECB toplantısında faizlerde bir değişikliğe gidilmedi ve politika faizi yüzde 0.25’te bırakıldı. Faiz kararının ardından basın açıklaması yapan ECB Başkanı Draghi ise Euro Bölgesi’nde toparlanmanın ılımlı bir şekilde devam ettiğini, fakat enflasyonun uzun süre düşük seyretmeye devam edeceğini açıklarken, enflasyonun orta vadede ki ekonomik görünümü tehdit ettiğini açıklayan Draghi Haziran ayında hareket geçebileceklerinin de altını çizdi. Bununla birlikte, ekonomik gelişmeleri yakından izlediklerini ve sıradışı politika araçlarını gerektiği zaman kullanmak konusunda hem fikir ol-duklarını da ifade etti. Toplantının ardından bazı ECB Yönetim Kurulu üyelerinden de açıklamalar gel-mişti. Mersch ECB’nin politika araçlarını genişletmekten yana olduğunu, ancak kararın Yönetim Konse-yi’ne kaldığını söylerken, bugünkü toplantı için ise yalnızca faizlerin değil farklı önlemlerin kombinas-yonlarının yer alabileceğini ve ufukta deflasyon görülmediğini de ifade etti.
   
Bu açıklamalarla birlikte, Avrupa’da ki makro ekonomik görüntüye baktığımız zaman, bu hafta açıklanan ve hiç şüphesiz ECB toplantısının kararı üzerinde en önemli etken olan enflasyon rakamını gördük. Çekirdek TÜFE yıllık % 0.8’lik beklentinin altında % 0.7 olarak açıklandı  aynı zamanda manşet enflasyon da yüzde 0,6 olan beklentinin altında yüzde 0,5 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesinde büyüme rakamı yıllık bazda yüzde 0.9, çeyreklik bazda ise yüzde 0.2 olarak açıklandı. Büyümenin beklentiler doğrultusunda ancak enflasyonun hem hedef enflasyonun çok altında hem de beklentilerin altında gelmesi ile Draghi bazlı Almanya onaylı ECB hamlesi açıklanabilir hale geldi. Ancak tabii, burada mevcut önlemlerden hangi kombinasyonun kullanılacağı ve olası sonuçlarının neler olabileceğini hesaplamak gerekir. İlk etapta mevcut politika araçlarına bakalım:

    1.Politika faizi (refinancing rate) 
    2.Mevduat faizi (deposit rate) 
    3.Varlık Alım programı
   
Kanımızca piyasa yukarıda anılan tüm maddelerin toplantıda kendilerine öyle ya da böyle, doğrudan veya dolaylı yoldan yer bulacağı yönünde. Egemen borç krizi ile başlayan süreci yanlış yöneten Avrupa Merkez Bankası, ECB gelinen noktada tüm silahlarını kullanmaktan imtina edecektir, zira krizin devamında ki (şüphesiz devam edecek) yapacak yada başvuracak başkaca bir yöntem kalmayacaktır. ECB politika faizini yüzde 0,25’den yüzde 0 - yüzde 0,10 bandına çekecek ve mevduat faizinde de sembolik olsa da eksi alana girecektir. Hem siyasi hem de kanuni baş ağrısı çekmemek adına, ECB şu aşamada LTRO (Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu) benzeri bir varlık alımına gitmeyecektir. Bu silah işlerin da ha da kötüye gittiği günlerde kullanılmaz üzere muhafaza edilecektir. Eksi mevduat faiz ise Kurum olarak bizi endişeye sevk etmekte  zira tutma maliyeti artan para kredi olarak sorunlu yerlerde plase edilmesi halinde Toxic Asset (zehirli varlık) arttırma ihtimalini de içinde taşıyor olacaktır.   

ECB sürpriz yapmayıp sadece faiz oynamaları ile sınırlı kalırsa, bu orta uzun vadede piyasanın zaten fiyatlamış olduğu bir gerçek olduğundan (1,3997 – 1,3580 seyahati bu sebeple gerçekleşti) fiyatlamalarda çok büyük bir volatilite beklememek gerekir. Ancak konuşulan ama olması zor gözüken Varlık Alımı da devreye girerse ve/veya az konuşulan bir kredi destek paketi devreye girerse EUR majorlar karşısında ve bazı EM (Gelişmekte Olan) paraları karşısında değer kaybı yaşayabilir.
   
Ama, ECB’nin konumu ve Merkez Bankası olduğu coğrafi alan göz önüne alındığında bu toplantıya atfedilen önem sanki abartılmış gibi durmakta." 

ATİG YATIRIM MENKUL DEĞERLER
www.atig.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)