E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa kömür fiyatları 13 yılın zirvesine ulaştı---

Avrupa kömür fiyatları 13 yılın zirvesine ulaştı

Avrupa kömür fiyatları 13 yılın zirvesine ulaştı
27 Eylül 2021 - 13:52 borsagundem.com

Olumlu üretim marjları ve kısıtlı arzın piyasaya destek sağlamaya devam etmesiyle Avrupa kömür fiyatları bugün son 13 yılın zirvesine yükseldi.

Ice Futures'ta API 2 Q4'21 vadeli kömür kontratı bugün en son 2,92 USD artışla 184,00 USD/ton CALL22 vadeli kömür kontratı ise 6,42 USD yükselişle 144,50 USD/ton seviyelerinden işlem gördü.

Fiziksel ticarette, Rotterdam'da teslim edilmek üzere ekim ayından yüklenen bir kargo Cuma günü 200,00 USD/ton düzeyinden işlem gerçekleştirdi. Bu rakam, o sırada ilgili API 2 kontratının yaklaşık
15,00 USD üzerinde bir seviyeyi temsil ediyor.

Bu durum, Atlantik Havzası ticaretinde fiyat ölçütü kabul edilen Global Coal Des ARA Endeksinin 185,68 USD/ton ile yeni bir zirveye yükselmesine yardımcı oldu.

Bir analist, arz durumunun daha da kötüleştirdiğine dikkat çekerek, "Bu senaryoda durumu tersine çevirecek bir değişken yok" ifadelerini kullanıyor.

Analist sözlerini, "Ek arzın nereden gelmesi gerektiğini bilmiyorum" şeklinde sürdürürken, Kolombiya, Güney Afrika ve ABD'nin yerel üretim ve lojistik kısıtlamalar nedeniyle ihracat hacimlerini büyük ölçüde artıramaması nedeniyle Rusya'nın düşük doğal gaz mevcudiyetini dengelemek için daha fazla kömür üretmesi gerektiğini kaydediyor.

Ağustos ayında Rus kömür üretimi aylık bazda yaklaşık %3 artışla arak dört ayın en yüksek seviyesi olan 1,13 milyon ton/gün düzeyine ulaştı. Ancak mevsimsel yoğunluk nedeniyle yaşanan demiryolu tıkanıklığı, Ağustos ayı ihracatının son beş ayın en düşük seviyesinde yer almasına neden oldu.

Büyük bir kömür üreticisinden bir analist, "Arz kısıtlı ve bu durum güçlü tüketim talebi ile birleştiğinde fiyatların yükselmesine neden oluyor" yorumunda bulunuyor.

Bitcoin kayıpların peşinde!

Altında yeni bir hareket yok!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)