E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAvrupa için kritik gün---

Avrupa için kritik gün

Avrupa için kritik gün
21 Temmuz 2022 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Günün gündemi ECB’nin kararı. ECB başkanı Lagarde 25 baz puanla kendini kitlerken, Baş ekonomiste Lane 50 baz puancı. Euro’yu 0,99 dan alıp 1,0269’a yükselten , hem  ABD Merkez Bankası’nın bu ay doları deviren 100 baz puanlık agresif bir 100 baz puanlık artış beklentisi ve Reuters’in ECB  politika yapıcılarının  faiz oranlarını beklenen 25 baz puandan fazla  50 baz puan artırmayı düşündüklerine dair haberlerdi.

AB’de Ekonomik büyüme yavaşlarken ve İtalya’daki siyasi kriz yatırımcıları gergin tutarken enflasyon yüksek ve yükseliyor. Bu dinamik, ECB için fiyat artışını frenlemek için oranları yükseltmek ile euro bölgesinin 19 üye ülkesinden en borçlu olanlarının sonuç olarak mali sıkıntıya düşmemesini sağlamak arasında dengeleyici bir hareket de bulunmasını zorunlu kılıyor.

Haziran başında Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz’de olduğu gibi, üye ülkelerin borçlanma maliyetlerini ekonomik gerçeklikle uyumsuz oldukları düşünüldüğünde sınırlamayı amaçlayan yeni bir tahvil alım planı da bugün açıklanacak. Tabii ki anlaşmanın Avrupa Komisyonu’nun reformlar ve bütçe disiplini konusundaki kurallarına bağlı kalmasını gerektirecek.

Eğer ECB Başkanı Lagarde, piyasanın beklediği kadar artırım yapmazsa veya sunmazsa, paritenin kalıcı olarak düşmesini muhtemel görmekteyiz.  Bugün ECB’nin rekor yüksek enflasyonu dizginlemek ve en önemlisi İtalya için tahvil piyasası stresini kontrol altına almak için yeni bir araç detaylandırmak için oranları 50 baz puan artırması bekleniyor.

ABD piyasaları coşkulu çünkü; S&P 500’deki 60 şirketin kazanç bildirdiği Refinitiv verilerine göre, %78,3’ü analist beklentilerini aşmış durumda bu son dört çeyrek için %81’in biraz altında, diğer taraftan ise 1994’ten bu yana ortalama %66’lık oranın oldukça üzerinde. Avrupa hisseleri ise bölgeye gaz arzı ve İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin geleceği etrafında dönen belirsizlikler nedeniyle kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı seyirde.

Euro ise ECB’nin 50 baz puanlık büyük bir faiz artırımı yapabileceği beklentileri ve Reuters’in Nord Stream 1 kanalının bakımdan sonra yeniden açılacağına dair raporuyla 0,99 seviyesinden  %3’ten fazla yükseldikten sonra 1,02 seviyesinde.

ABD doları geçen hafta son 20 yılın en yüksek seviyesi olan 109.29’dan,  ECB ve ABD Merkez Bankası’ndan gelecek faiz artırım beklentilerinin değişmesiyle üç günlük düşüşün ardından  106.64’te sabit kaldı

ABD ham petrol stokları ve distilat stoklarının düştüğünü, benzin stoklarının ise arttığını göstermesinin ardından petrol fiyatları da düşüşte.

ABD ve Avrupa vadelilerinde karışık seyir

 

Bitcoin'de 'Tesla' etkisi

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)