E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa gaz fiyatları ılıman hava ile düşüyor---

Avrupa gaz fiyatları ılıman hava ile düşüyor

Avrupa gaz fiyatları ılıman hava ile düşüyor
03 Ekim 2022 - 13:29 borsagundem.com

Avrupa'da aylık vadeli doğal gaz kontratları, rüzgârlı ve ılıman hava koşullarına bağlı olarak elektrik üretiminde gaz talebinde gerçekleşen düşüş nedeniyle bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Hollanda TTF hub’ı kasım vadeli doğal gaz kontratı bugün en son Ice Endex'te 9,98 euro düşüşle 178,83 euro/MWh seviyesine geriledi. Kontrat gün içinde aylık vadeli işlem bazında son bir haftanın en düşük seviyesi olan 176,00 euro/MWh'e kadar indi.

Montel-Foreks'in haberine göre, İngiltere NBP hub’ı kasım vadeli doğal gaz kontratı bugün en son 27,89 p azalışla 325,00 p/th (125,59) düzeyinden satış yaptı.

Piyasa katılımcıları, doğal gaz piyasası için ana düşüş faktörleri olarak dolu depolar ve gelecek hafta için öngörülen ılıman hava koşullarını işaret ediyor.

Montel Energy Quantified (EQ) verilerine göre, Almanya'da sıcaklıkların bu hafta çarşamba ve perşembe günleri normalin yaklaşık 2,5 °C üzerine çıkması bekleniyor. Gelecek yedi gün boyunca ise sıcaklıkların normal seviyelerin 2 °C kadar üzerinde olacağı öngörülüyor.

Ilıman hava koşulları aynı zamanda, Almanya'nın elektrik tüketiminin %40'ından fazlasını karşılayan güçlü rüzgâr enerjisi üretimiyle aynı zamana denk gelecek.

Hafta sonu planlı birkaç kesintinin sona ermesiyle Norveç'ten Avrupa’ya daha yüksek hacimlerde tedarik gerçekleşiyor. Norveç’in kıtanın geriye kalanına yaptığı doğal gaz ihracatı cuma gününden bu yana 51 milyon mᶟ, haftalık bazda ise 53 milyon mᶟ artışla en son 341 milyon mᶟ/gün seviyesinde görüldü.

Rusya'nın Kuzeybatı Avrupa'ya gaz ihracatının, İtalya'ya olan akışlar sıfıra indirilmiş olmasına rağmen, geçen haftaki seviyesinden değişmeden 36 milyon mᶟ/gün civarında olması bekleniyor.

Depolama cephesinde, Almanya ve Hollanda’nın gaz stokları bu hafta toplam kapasitelerinin %92'sine ulaşma yolunda ilerliyor. Bu tesislerde doluluk oranı en son birleşik kapasitelerinin %91,7 civarında görüldü.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure euroope-GIE) verilerine göre, Avrupa'daki depolama tesisleri ise en son birleşik kapasitelerinin %88,1 oranında dolu görüldü.

TTF spot gaz kontratı PEGAS’ta bugün en son 8,33 euro azalışla 150,68 euro/MWh’ten işlem gerçekleştirdi.

Credit Suisse, S&P 500 hedefini düşürdü

 

Emtia piyasası iki risk arasında sıkıştı

 

Doğalgaz piyasasında talepte güçlü toparlanma beklenmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)