E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa doğalgaz fiyatları yükseliyor---

Avrupa doğalgaz fiyatları yükseliyor

Avrupa doğalgaz fiyatları yükseliyor
21 Nisan 2022 - 14:54 borsagundem.com

Avrupa doğalgaz fiyatları, bakım kesintileri nedeniyle Norveç'ten ve Rusya'dan gelen nispeten düşük akışların desteğiyle bugün yükseliyor.


Hollanda TTF hub'ı Mayıs vadeli kontrat en son 2,82 EUR artışla 97,05 EUR/MWh seviyesinden işlem görürken, İngiltere NBP Mayıs kontratı ise 8,3 p yükselişle 180,00 p/th düzeyinden satış gerçekleştirdi.

Montel-Foreks'in haberine göre, TTF gün öncesi kontrat 3,45 EUR artışla 96,15 EUR/MWh, NBP spot gaz kontratı ise 1,00 p yükselişle 146,00 p/th seviyelerinden işlem gerçekleştirdi.

Londra merkezli bir trader, "Norveç akışları düşmeye başladı ve bir miktar daha düşecek" bilgisini paylaşıyor.

Avrupa'nın geri kalanına Norveç'ten iletilen doğalgaz hacmi, Kollsnes işleme tesisinde yaşanan bir kesinti nedeniyle bugün 312 milyon m?/gün seviyesinde seyrediyor.

Norveç arzı, Avrupa'nın en büyük gaz sahalarından biri olan Trol'de gerçekleşecek kesinti ile yarın 52 milyon m?/gün hacminde düşecek.

Gassco verilerine göre, Karsto işleme tesisinde arzı yaklaşık 16 milyon m?/gün azaltacak bir başka kesinti de Cumartesi günü başlayacak.

Trader, "Bakım sezonu olduğu için kesintiler bekleniyor, ancak yine de piyasada bir daralma var" ifadelerini kullanıyor.

Londra merkezli başka bir piyasa katılımcısı, düşük Rus akışlarının da fiyatları desteklediğini söylüyor.

Katılımcı, "Rus akışları hala son derece zayıf ve ithalatlar Ocak ayında gördüğümüz en düşük seviyelere yakın" diyerek, aylık bazda Rus gaz arzının Nisan'da muhtemelen son beş yıldaki ikinci en düşük seviye olacağını kaydediyor.

İletim şebekesi operatörü Eustream verilerine göre, Slovakya Velke Kapusany giriş noktasındaki arzın 40,2 milyon m?/gün'e ulaşması bekleniyor.

Rusya'dan Almanya'ya Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden iletilen doğalgaz hacmininse en son günde 161,2 milyon m? ile marjinal olarak daha yüksek seyrettiği görülüyor.

Trader, nispeten düşük Rus akışına dair, uzun vadeli alım sözleşmeleri kapsamında Rus menşeli doğalgazın çok pahalı olduğunu, bu yüzden alıcıların daha az gaz çekişi yaptıklarını söyleyerek, bu durumu Mart ayı başındaki fiyat artışına bağlıyor.

Öte yandan, TTF CAL23 kontratı ise en son 1,60 EUR artışla 82,12 EUR/MWh düzeyinden işlem gördü.

Petrol arz riski etkiyle yükseldi

 

Bakır ve demir fiyatlarında artış sürüyor

 

TCMB rezervleri açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)