E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarının yıldızı parladı---

Avrupa borsalarının yıldızı parladı

Avrupa borsalarının yıldızı parladı
13 Ocak 2023 - 17:11 borsagundem.com

Avrupa hisse senetleri son üç aydır ABD borsalarını solladı. Son dönemde Avrupa için olumlu bir şekilde değişen makroekonomik atmosfer yatırımcıların Avrupa için beklentilerini artırdı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji fiyatlarındaki ateşin sönmesiyle ve Çin’in yeniden açılmasıyla birlikte Avrupa ekonomisinin yavaşlayacağına dair bahisler son dönemde yavaşladı. Avrupa hisse senetleri ABD’deki rakiplerine karşı daha güçlü performans gösterdi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa hisse senetleri endeksi STOXX Europe 600 eylül ayı sonundan bu yana %18 yükseldi. ABD endeksi S&P 500 ise aynı dönemde %9,5 arttı.

Financial Times’ın haberine göre, Avrupa hisse senetleri 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana uzun bir süredir ABD hisse senetlerinin gerisinde kalıyordu. ABD borsalarında güçlü teknoloji hisseleri merkez bankalarının büyüklüğünden ve düşük faiz oranlarından yararlanıyordu. Geçtiğimiz yıl enflasyon nedeniyle bu politikaların tersine dönmesi Atlantik’in her iki yakasındaki borsalarda satış dalgasına yol açtı. Bu andan itibaren Avrupa Hisse senetleri Wall Street’tekilere göre çok daha hızlı geri dönebildi.

Geçtiğimiz yılın yıldızları olan enerji şirketleri, bankalar ve istikrarlı temettü ödeyen şirketler Londra borsası FTSE 100 Endeksi’nde bolca bulunuyor. Endeks Ağustos 2018’den bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Bu arada Almanya’nın DAX ve Fransa’nın CAC 40 endeksleri ocak ayı başından bu yana %7 yükseldi ve son üç aydaki performanslarını %20’ye ulaştırdı.

Avrupa hisse senetlerinin inişli çıkışlı performansı 2022’nin sonuna doğru yükseliş eğilimine dönüştü. Ağustos ayı sonunda pik yapan doğalgaz fiyatlarının düşüşe geçmesi ve Euro Bölgesi’ndeki enflasyonu düşürmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ileriki süreçte ciddi faiz artışları yapacağına ilişkin baskıları azalttı.

Avrupa’nın en büyük ticaret orağı olan Çin’de Sıfır Kovid politikalarının hafifletilmesi gelirlerinin çoğu Çin talebine bağlı olan lüks mal ihracatı gibi alanlarda toparlanma sağladı.

Barings Yatırım Enstitüsü Avrupa Baş Stratejisti Agnés Belaisch, “Avrupa borsasının boğası değilim. 2023 için bir resesyon senaryom vardı. Ancak şu anda beklentilerimi hafif bir ekonomik yavaşlama olarak yükseltiyorum. O kadar çok kötü haber fiyatlandırıldı ki, düşüş aşırıydı. Resesyona göre ekonomik yavaşlama tamamen farklı bir oyun anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.

Avrupa, 2022 yılında küresel sıvılaştırılmış doğal gaz piyasasının en büyük müşterisi oldu. Sağladıkları ekstra arz ve beklentilerden çok daha sıcak geçen mevsim resesyon ve aşırı yüksek enflasyon beklenen bölgeyi rahatlattı.

Goldman Sachs'taki analistler bu yıl Avrupa'da artık bir "teknik resesyon" beklemediğini ve bölge ekonomisinin 2023'te yüzde 0,1 küçülmek yerine yüzde 0,6 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Citi analistleri "1970'ten bu yana Avrupa'daki en hafif bilanço durgunluğunu" öngörüyor. ABD bankası yakın zamana kadar aşırı değerli olarak gördüğü Stoxx 600 hisse senetlerinde yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 9 oranında ortalama yükseliş bekliyor. Citi aynı süreçte S&P 500 Endeksi’ninse bu oranın yarısından az yükseleceğini öngörüyor.

Avrupa hisse senetli görece ucuz konumda. Geçtiğimiz yılki çarpıcı satış dalgası sırasında MSCI Avrupa Endeksi’nde listelenin hisse senetleri şu anda 12 aylık ileriye dönük bir fiyattan yaklaşık 12 kat fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Citi analizine göre bu oran Hisse senetlerinin uzun vadeli ortalamalarının altında ve ABD hisse senetlerine göre son otuz senenin en büyük indirimi konumunda.

Tarihsel verilere bakıldığında Avrupa ekonomisinin yavaşlaması ve kurumsal bilanço tahminlerinin geri çekilmesi Avrupa hisseleri için iyi bir işaret.

Citi Hisse Senetleri Analisti Beata Manthey MSCI Avrupa Endeksi’nin girdiği son dört bilanço resesyonu döneminin üçünde uzun vadeli ortalamasına göre indirimli fiyatlara sahip olması sayesinde zemin kazandığına dikkat çekti. Manthey, “Fiyatlar genelde, bilanço resesyonu beklentisiyle düşer, ancak giriş fiyatları, piyasanın daha sonra yükselip yükselmediğini veya düşmesini etkileyen asıl şeydir” açıklamasında bulundu.

Devam eden resesyon tehdidi ve ECB'nin politika faiz oranını Temmuz ayındaki eksi yüzde 0,5'ten yüzde 2'ye yükseltmesi Citi’nin değer odaklı hisse senetlerini, tutarlı bilançoları olan ucuz şirketleri ve hızlı büyüyen şirketleri tercih ettiğini gösteriyor. Banka, sigorta ve sağlık şirketi hisseleri Wall Street bankasının favori tercihleri arasında.

Tüm beklentiler iyimser değil

Yine de bazı analistler ve yatırımcılar Avrupa borsalarının uzun vadeli güçlü performansından şüpheli. BNP Paribas Avrupa Hisse Senetleri ve Türev Stratejileri Başkanı Ankit Gheedia 2023’te bir resesyonun başlamasıyla Avrupa hisselerinin yeniden dip seviyelerine inmesini bekliyor.

Gheedia konuyla ilgili paylaştığı notta, “Avrupa varlıkları daha az sevilmeyi ve daha az satın alınmayı sürdürüyor. Şirketlerin stagflasyonist bir ortamda fiyatlandırma gücünü kaybetmesini bekliyoruz” uyarısında bulundu. BNP Paribas stratejisti enflasyonun uzunca bir süre etkilerini hissettirmesini ve artan ücretlerin endekslerin aşağısındaki şirketleri baskı altına almasını bekliyor.

JPMorgan analistler, ekonomik büyüme yavaşlasa bile ECB'nin muhtemelen enflasyonla mücadeleye odaklanmaya devam edeceğine dikkat çekiyor. ECB Başkanı Christine Lagarde aralık ayında yaptığı açıklamada, piyasaların borçlanma maliyetlerinin ne kadar yükselebileceğini hafife aldığını söyledi. Lagarde, yatırımcıların faizlerin "bir süre için 50 baz puanlık bir hızda" yükselmesini beklemeleri gerektiği uyarısında bulundu. ABD bankası Avrupa hisselerinde kâr elde etmeye odaklanmayı öneriyor.

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?

 

Küresel ekonomi ipte yürüyor

 

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)