E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarının rallisi çok güçlü olabilir---

Avrupa borsalarının rallisi çok güçlü olabilir

Avrupa borsalarının rallisi çok güçlü olabilir
03 Temmuz 2020 - 14:09 borsagundem.com

ABD’de korona virüsün bir türlü kontrol edilememesi Wall Street’te beklentileri düşürürken salgını büyük ölçüde atlatan Avrupa borsalarında ralli beklentisi arttı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Kovid-19’un etkileriyle uğraşırken ve Çin odak noktası olmaya devam ederken Avrupa sessizce ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Avrupalı liderler korona virüsün etkilerini yumuşatmak için ortaklık yapmak konusunda kararlı gözüküyorlar. Bu Avrupa borsalarının geri dönüşe hazır olduğu anlamına gelebilir.

Avrupa endekslerinin yatırımcılar tarafından uzun zamandır pek fazla tercih edilmediği şüphe götürmüyor. Geçtiğimiz altı ay boyunca Avrupa’nın en büyük endeksi STOXX 600 yaklaşık %12 oranında düşüş gösterdi. ABD endeksi S&P 500 ise aynı dönemi sadece %2,6 değer kaybıyla tamamladı. Avrupa borsalarındaki bu olumsuz seyir uzun bir süredir devam ediyor. Avrupa borsaları geçtiğimiz 3 yılda sadece %4,8 değer kazanırken ABD endeksleri %36’lık bir yükseliş performansı gösterdi.

ABD'de göstergeler Avrupa'nın gerisinde

Fakat Barrons’un haberine göre korona virüs bu durumu değiştirebilir. Blackrock Yatırım Enstitüsü kovid krizinin ardından yeniden başlama sürecinin kamu politikaları ve kamu sağlığı önlemlerine göre değişkenlik göstereceğini belirtiyor. Bu süreçte ABD halen korona virüs vakalarını kontrol altına almaya çalışırken Avrupa kaydettiği gelişmeyle öne çıkıyor.

Örnek vermek gerekirse ABD’de vaka sayılarında yükseliş devam ederken ve yeniden açılma planları sekteye uğrarken Avrupa’nın büyük şehirlerinde vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Paris’te kafeler yeniden açıldı, Almanya’da mağazalar açık ve katı kapatma uygulamalarına maruz kalan İspanya’da kısıtlamalar gevşetildi.

Avrupa’da yükseliş beklentisinin tek sebebi bu da değil. Blackrock Yatırım Enstitüsü Küresel Baş Yatırım Stratejisti Mike Pyle’a göre eğer ABD yakın zamanda yeni politik destekler açıklamazsa bu problem oluşturabilir. Pyle ayrıca kötüleşen ABD-Çin ilişkilerinin ve fırtınalı geçmesi muhtemel ABD seçimlerinin de endişe verici olduğunu belirtiyor.

Buna karşılık, Avrupa teşvikleri artırırken, Fransa gibi ülkeler ekonomiyi canlandırmak için beklenenden daha büyük paketler öne sürdüler. Ayrıca Euro Bölgesi’nde borç batağına giren ülkeleri rahatsız etmeden harcamaların arttırılmasını öneren 750 milyar euroluk (845 milyar dolar) bir kurtarma planı da göz önünde bulunduruluyor. Blackrock analistleri tüm bu nedenlerden dolayı Avrupalı hisse senetlerinin ağırlığının yükseldiğini düşünüyor. Analistlerin ABD borsalarına ilişkin görüşleri ise nötr ve aynı zamanda gelecek altı ayın dikkatle takip edilmesi tavsiye ediliyor.

Avrupa hisselerinde kâr fırsatı

Avrupa hisse senetlerinde Wall Street’le eş seviyede olmamakla birlikte çok daha fazla yararlanılması mümkün döngüsel hisse bulunuyor. Euro Bölgesi hisseleri geçtiğimiz yirmi yıla oranla ABD Hisse senetlerine göre en ucuz seviyesinde. UBS Küresel Varlık Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele ekonominin geri dönüşünden yararlanmak için Almanya ve Avrupa endüstriyel hisselerini tercih edeceğini belirtiyor. Avrupa borsaları bu yıl içerisinde %12 değer kaybetti. Fakat endeksler geçtiğimiz üç ay içerisinde Euro Bölgesi yatırım fonları %25 değer kazandı.

Avrupa borsaları Wall Street’i geride bırakabilir

 

Borsa haftanın son günü temkinli iyimser

 

Avrupa ekonomisi beklenen hızda toparlanmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)