E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları rekor kırarken Wall Street geride kaldı---

Avrupa borsaları rekor kırarken Wall Street geride kaldı

Avrupa borsaları rekor kırarken Wall Street geride kaldı
02 Haziran 2021 - 17:55 borsagundem.com

ABD hisselerinde dalgalanma sürerken, Almanya ve ingiltere’nin orta sermayeli hisseleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street hisseleri, emtia fiyatları küresel ekonomik toparlanmanın yaratığı umutlarla birlikte ralliye devam ederken, yeni rekorlar kıran Avrupa borsalarının gerisinde kaldı. Büyük sermayeli hisselerin bulunduğu S&P 500 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta yer aldığı Nasdaq endeksleri haftaya yatay seyirle başladı.

Yıl başında sosyal medya platformları üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların yükselttiği bazı hisseler ise geçtiğimiz hafta başlayan ralliye devam etti. Video oyun perakendecisi GameStop %12,2 yükselirken, sinema salonları işletmecisi AMC %22,6 artış gösterdi. BlackBerry ise bir günde %14,8 yükseldi. Yatırımcılar AMC’de açığa satış pozisyonlarını geçtiğimiz ay %3,4 oranında düşürdü.

S3 verilerine göre birçok yatırımcı ağır zararlar yaşadı. Açığa satışçılar, salı günü sinema zincirinin hisselerinde görülen fiyat hareketleriyle birlikte bir gün içinde 373 milyon dolar zarar etti. Okyanusun diğer kıyısında Stoxx Europe 600 endeksi %0,8 yükseliş göstererek yeni bir zirveye yaklaştı. Endeksteki yükseliş ise petrol fiyatlarındaki yükselişi izleyen madencilik ve enerji gruplarıyla tetiklendi.

Financial Times’ın haberine göre, Almanya’nın Xetra Dax ve İngiltere’nin orta sermayeli hisseleri listeleyen FTSE 250 endeksleri de tüm zamanların en yüksek seviyelerinde kapandı. Endekslerdeki yükseliş ise aşılama çalışmalarının hızlanması ve ekonomilerin yeniden açılmasının yatırımcı güvenini artırmasından kaynaklandı. Londra’nın FTSE 100 endeksi ise emtia gruplarına verdiği ağırlık nedeniyle %0,8 yükseldi.

Petrol fiyatlarının küresel ölçütü Brent petrolünde fiyatlar 3 yükselişle varil başına 71,34 dolara yükseldi. Bu rakam ise Brent petrolünde mart ayının ilk günlerinden bu yana görülen en yüksek seviye oldu. ABD’nin West Texas Intermediate’ı %2,4 yükselişle varil başı 68 dolara ulaştı. Goldman Sachs direktörlerinden Christian Mueller-Glissmann, “pik büyüme beklentileri yatırımcı algısında ağır bastı” dedi.

borsagundem.com'un derlemesine göre, dünyanın en büyük gelişen ekonomisi Çin’de fabrika yöneticileriyle yapılan bir anketin sonuçları ise küresel ekonomik toparlanmanın hız kazandığına yönelik sinyal olarak görüldü. Caixin imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi de son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve büyümede genel bir hızlanmaya işaret etti.

Satın alma yöneticileri verileri aynı zamanda birçok hammaddenin fiyatındaki yükselişin üreticilerin üzerinde fiyat baskısı oluşturduğunu da gösterdi. Janus Henderson’ın Portföy Yöneticisi Dean Cheeseman, “fabrikalar korona virüs altında hızlanmaya çalışıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu noktada arz darboğazları oluşabilir ve fiyatlandırmalarda enflasyon görülebilir” ifadelerini kullandı.

Yükselen enflasyonun bir başka göstergesi ise Euro Bölgesi’nde %2 artış gösteren tüketici fiyatları oldu. Enerji fiyatları ortalamayı yükseltti ve yıllık %13,1 yükseliş görüldü. Tavistock Wealth Baş Yatırım Uzmanı John Leiper, enflasyon rakamlarının Euro Bölgesi’nin ekonomik aktivitesinde güçlü bir yükselişe işaret ettiğini söyledi.

Leiper, “toparlanmanın 2021’in ikinci yarısında da devam etmesini bekliyorum. Hükümetlerin ekonomik aktivite üzerindeki kısıtlamalar kalktıkça yatırımcılar bölgedeki fırsatlar konusunda giderek daha iyimser olacak” dedi.

Dünyada istihdam açığı gelecek yıl 23 milyon olacak

 

Spekülatif hisseler haziranda yeniden yükselecek mi?

 

Musk ekonomisi: Güvenilir bir yatırımcı mı, sahte lider mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)