E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları ECB öncesi düşüşle açıldı---

Avrupa borsaları ECB öncesi düşüşle açıldı

Avrupa borsaları ECB öncesi düşüşle açıldı
05 Eylül 2022 - 10:22 borsagundem.com

Avrupa borsaları, ECB'nin faiz kararını açıklayacağı haftaya satıcılı bir seyir ile başladı. Rusya'nın Kuzey Akım'dan Avrupa'ya gaz akışını kesmesi de endekslerin güne ekside başlamasında önemli etken oldu

Avrupa borsaları haftanın ilk gününe düşüşle başladı. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) perşembe günü yapacağı toplantıda 75 baz puan gibi agresif bir faiz artışı kararı alacağı beklentisi, hisse satışlarında en büyük etken oldu. Endekslerin düşüşle güne başlamasında önemli etkenlerden biri de Rusya'nın Kuzey Akım'dan Avrupa'ya doğalgaz akışını kesmesi oldu. 

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 1,6 azalarak 409,3 puan ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 3 değer kaybederek 12.669 puan oldu.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,87düşüşle 7.218 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 2 azalışla 7.773 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,1 değer kaybıyla 6.040 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,29 gerileyerek 21.427 puanda bulunuyor.

Cuma günü yüzde 0,1 artışla günü 0,9954'ten tamamlayan euro/dolar paritesi, şu dakikalarda önceki kapanışına göre yüzde 0,5 azalışla 0,9902'den işlem görüyor.

Kuzey Akım'dan gaz akışı süresiz durduruldu

Analistler, Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz durdurduğunu açıklamasının ardından pay piyasalarının yeni haftaya negatif bir seyirle başladığını söyledi.

Alman hükümetinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizi sonrası hane halkını ve şirketleri yükselen enflasyonun etkisinden korumak için 65 milyar avroluk üçüncü yardım paketi hazırladığını anımsatan analistler, bölgede diğer ülkelerin de artan enerji maliyetlerine karşılık bazı destekleyici adımlar atmaya hazırlandığını ancak rekor seviyelerde bulunan enflasyonun ana problemlerden biri olmaya devam ettiğini vurguladı.

Lagarde'ın yapacağı konuşma, yatırımcıların odağında

Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda 75 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentilerin güçlü şekilde fiyatlanmaya devam ettiğini belirterek, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağında olduğunu ifade etti.

Makroekonomik veriler takip edilecek

Bugün yurt dışında Avrupa'da hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile Euro Bölgesi'nde perakende satışların takip edileceğini kaydeden analistler, enerji konusundaki gelişmelerin de gündemin odağındaki yerini koruduğunu bildirdi.

Wall Street'i sarsan intihar

 

Borsa haftaya yükselişle başladı

 

Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

Avrupa'da gaz fiyatlarında yüzde 35 artış

 

Euro 20 yılın dibinde

 

Küresel piyasalar ECB toplantısına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)