E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsaları banka krizi gölgesinde düşüşle açıldı---

Avrupa borsaları banka krizi gölgesinde düşüşle açıldı

Avrupa borsaları banka krizi gölgesinde düşüşle açıldı
20 Mart 2023 - 11:23 borsagundem.com

ABD'de başlayan ve Avrupa'ya da sıçrayan banka krizini çözmeye yönelik çalışmaların hafta sonu da hız kesmeden sürmesi, yatırımcıları güvenli liman arayışına sürükledi. Avrupa borsaları endeksleri yeni haftaya ekside başladı

Avrupa borsaları, yeni haftaya satıcılı bir seyirle başladı. Endekslerin güne ekside başlamasında en büyük etken şüphesiz banka krizi oldu.

ABD'de Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflasının ardından Avrupa'da da krizin etkilerinin görülmesi çözüm arayışlarını hızlandırdı. İsviçre bankası Credit Suisse'in 3 milyar İsviçre Frangına UBS'e satılışının ardından altı büyük merkez bankası da hafta sonu önemli kararlara imza attı. Krizin çözümüne önemli katkıları olan bu adımlara rağmen yatırımcıların tedirginliği devam etti. 

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,5 azalarak 434,2 puan, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,4 gerileyerek 14.710 puan oldu.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,7 düşüşle 7.284 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.908 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,6 değer kaybıyla 8.659 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1 gerileyerek 25.245 puanda bulunuyor.

Euro/dolar paritesi şu sıralarda yüzde 0,3 azalışla 1,0640 seviyesinden işlem görüyor.

Fed'in kararı bekleniyor

Küresel pay piyasalarında, bankacılık sektöründeki sıkıntıların devam edebileceğine ilişkin endişelerle satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, konuyla ilgili gelişmeler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü açıklanacak para politikası kararları yatırımcıların odağında yer alıyor.

Hafta sonu yoğun mesai

ABD'de başlayıp Avrupa'ya sıçrayan bankacılık krizinde hafta sonu yoğun mesai yaşanırken, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, kriz yaşayan Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre frangına (3,3 milyar dolar) satın alacağı duyuruldu.

İsviçre Merkez Bankası'nın konuyla ilgili açıklamasında, UBS'nin Credit Suisse'i satın almasını desteklemek için 100 milyar franklık likidite sağlanacağı aktarıldı.

Öte yandan Fed ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan ABD doları swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı bildirildi.

Lagarde'ın açıklamaları oynaklığı artırabilir

Analistler, UBS'in Credit Suisse'i satın almasına karşın piyasalarda tedirginliğin devam etiğine dikkati çekerek, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Söz konusu gelişmeler güvenli liman varlıklara olan talebi desteklerken, bugün Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 15 baz puan düşüşle 16 Aralık 2022'den bu yana ilk kez yüzde 2'nin altına geldi.

Bugün açıklanan makroekonomik verilere göre Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 15,8 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Credit Suisse hisselerinde tarihi çöküş

 

Yatırımcılar için kritik hafta: Piyasalarda yeni bir dalga mı başlıyor?

 

UBS - Credit Suisse evliliği aşktan değil acıdan doğdu

 

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda belirsizlikler devam ediyor

 

Almanya'da üretici fiyatlarında artış hızı yavaşladı

 

Borsa güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL20 Mart 2023 11:58

    BİR ŞEY OLMAZ KORKMAYIN HİSSE SENETLERİNE ÇÖKMEK İSTİYORLAR SAKIN VERMEYİN.ÖĞLEDEN SONRA İKİNCİ SEANTA % 2-3 ARASINDA ARTIYA GEÇEBİLİRİZ.