E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAtlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir---

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir
07 Şubat 2023 - 10:32 borsagundem.com

Herkesin aklından geçeni Fed başkanları da söylemeye başlamış gözüküyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic: “Güçlü istihdam raporu, daha yüksek faiz oranı artışı anlamına gelebilir.”

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar ve piyasalar güçlü istihdam raporu sonrası yeni bir belirsizliğe sürüklenmiş gözüküyor. Yönünü bulmakta zorlanan ABD borsalarında yatırımcıların giderek karamsarlığa düştükleri görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, herkesin aklından geçen, güçlü istihdam raporunun Fed’i yeni ve daha yüksek faiz oranı artışlarına zorlayabileceği yönünde. Bunu Fed Başkanları da dile getirmeye başlıyor.

Faiz artış oranı yarım puanı bulabilir

Fortune’dan Steve Matthews’un haberine göre, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, güçlü bir istihdam raporunun daha büyük faiz oranları artışı anlamına gelebileceğini ifade ediyor. Bostic, Ocak ayındaki güçlü istihdam raporunun, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını daha önce beklediğinden daha yüksek bir seviyeye yükseltme olasılığını artırdığını söylüyor.

Bostic, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ekonomi beklenenden daha güçlü seyretmeye devam ederse, bu, biraz daha çalışmamız gerektiği anlamına gelir” diyor. Bostic, “Bunun faiz oranlarını şu anda tahmin ettiğimden daha fazla artırmamız anlamına geleceğini düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Bostic, politika yapıcıların Aralık ayı tahminlerinin ortalama ile uyumlu olarak oranların yüzde 5,1'e ulaşması ve 2024 boyunca orada kalması için temel varsayımlarının devam ettiğini yineliyor. Bostic, Mart ayında yarım puanlık bir artış olasılığını dışlamıyor.

Bostic'in açıklamalarının yayınlanmasının ardından iki yıllık Hazine getirileri yükselişe geçti ve ABD hisse senetleri önce düşüşe geçerek ardından toparlandı.

Yatırımcılar pozisyonlarını değiştirmiyor

Yatırımcılar, faiz oranlarının bu yıl zirve yaptığı düşüncesiyle borsalarda belirgin bir yükselişe neden oldular ve şu anda beklenenden çok daha güçlü gelen Ocak ayı istihdam raporunun ardından bu tahminle aynı çizgide duruyorlar. İşverenler geçen ay 517.000 yeni iş eklerken, işsizlik Mayıs 1969'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 3.4'e geriledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi geçen hafta gösterge oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığına yükseltti. Bu görece küçük çaplı faiz artırımı, Aralık ayındaki yarım puanlık artış ve ondan önceki dört 75 baz puanlık artışı takip etti.

Öncelik hala enflasyonu kontrol altına almak

Bu yıl para politikası noktasında oy kullanmayacak olan Atlanta Fed Başkanı, yetkililerin istihdam raporunun ‘anormal bir okuma’ olup olmadığını anlamaları gerekeceğini ve bu durumda bunu gözden geçirme eğiliminde olacaklarını ifade ediyor.

Bostic, komitenin gerekirse 50 baz puanlık bir artışa geri dönmeyi de düşünebileceğini söylüyor ancak kendisi bu tarafta yer almadığının altını çiziyor. Bostic, faiz oranlarının artış hızında düşüşü destekliyor. Bostic, “Bu çeyreğin veya bir sonraki çeyreğin insanların şu anda beklediğinden daha güçlü gelmesi beni şaşırtmaz” diyor ve arz ve talep arasındaki dengesizliklere odaklandığını, çünkü çok fazla talebin daha yüksek enflasyona yol açabileceğini sözlerine ekliyor. “Bizim için birinci iş, enflasyonu tekrar kontrol altına almak olmalı” diyen Bostic, “Ve bunu başardığımızı görmek için elimden geleni yapacağım” şeklinde konuşuyor.

Bostic, faiz artırımlarını durdurduktan sonra bile komitenin gerekirse daha fazla faiz artırmayı seçebileceğini söylüyor. Bostic, “Seçenek yaratılmasını severim, bu nedenle hiçbir eylemi engellemek istemem, ancak bu eylemlerin çoğunun ekonominin benim beklentilerime göre nasıl gelişeceğine bağlı olacağını düşünüyorum. Veri bağımlılığının ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz ve tek bir yaklaşıma çok fazla bağlı kalmaktan kaçınmaya çalışacağız” diye ekliyor.

Bostic, enflasyonun bu yıl faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını gerektirecek şekilde Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde olmasını beklediğini söylüyor. Bostic, “Politikamızı gevşetmeye başlamadan önce doğru yerde olduğumuzdan emin olmak istiyorum çünkü bu aşamadaki en önemli şey, fiyat istikrarı önlemimizi mümkün olduğunca hedefe yaklaştırmak” şeklinde konuşuyor.

Powell konuşacak

Başkan Jerome Powell da, Fed toplantısının sona ermesinin ardından 1 Şubat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, politika yapıcıların agresif sıkılaştırma kampanyalarını askıya almadan önce ‘birkaç faiz artışı daha' yapabileceğini yinelemişti.

Ayrıca, devam eden fiyat baskılarını soğutmak için çok sıkı bir iş gücü piyasasında gevşemeye ihtiyaç duyulacağı konusunda da uyarıda bulunan Powell, iş gücü piyasasında her işsiz için 1,9 açık pozisyon olduğunu ve bunun tarihi seviyede yüksek bir oran olduğunu ifade etti.

Powell, yoğun geçen bir haftanın ardından bugün saat 20:40'ta tekrar konuşacak. Powell’ın, istihdam raporu sonrası şahin mesajlarını pekiştirmesi bekleniyor.

İstihdam rakamları iş piyasasının dayanıklılığını gösterirken, Fed yetkilileri fiyat baskılarının Kovid-19 salgını öncesindeki seviyelere gerilemesini sağlamak için amaçlarının ABD büyümesini uzun vadeli eğilimin altına çekmek olduğunu söylüyor. Bostic, güçlü iş gücü raporunun ABD ekonomisinin yumuşak iniş görünümünü iyileştirdiğini belirtiyor. Bostic, “Uzun zamandır ekonomide çok fazla yukarı yönlü ivme olduğunu düşündüğümü ve bu ivmenin, bir durgunluktan kaçınmamıza yardımcı olabilecek şekilde politika sıkılaştırmamızı absorbe etmek için yeterli olacağını ifade ediyorum” diyor.

Fitch: Fed'in agresif sıkılaşması, tüketici harcamalarını daha da azaltacak

 

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor

 

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor

 

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor

 

Fed güvercini uçurdu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)