E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAtina Borsası'nı 'sürü' çarptı---

Atina Borsası'nı 'sürü' çarptı

Atina Borsası'nı 'sürü' çarptı
04 Ağustos 2015 - 05:04 borsagundem.com

5 haftalık aradan sonra dün açılan Atina Borsası'ndaki şok düşüşü yatırımcılar sürü psikolojisine bağladı

Beş hafta kapalı kaldıktan sonra dün kapılarını açan Atina borsası, çakıldı. Borsa, bankalarla birlikte ülkeden para kaçışını engellemek için 29 Haziran’dan itibaren işleme kapanmıştı. Dün seansın başlamasıyla yüzde 23 düşüş kaydeden Atina borsasında en büyük darbeyi ise Yunan banka hisseleri aldı. National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank ve Eurobank hisse senetleri günlük üst limit olan yüzde 30 düzeyinde değer kaybetti.

Aralık 2014’ten bu yana hesaplarından 40 milyar euro çekilen Yunan bankaları, Avrupa Merkez Bankası’nın likidite desteğiyle ayakta. Atina borsası kapanışa doğru kayıplarını bir miktar telafi ederek düşüşü yüzde 16.5’lara çekti. Ancak borsadaki satışların bugün de sürmesi bekleniyor.  

‘Çok daha kötü olabilir’

Analistler Yunan borsasındaki satışları “sürü psikolojisine” bağlarken dünya borsalarının genelde sakin seyretmesi, piyasaların Yunanistan’la bağları büyük ölçüde kopardığı şeklinde yorumlandı.Yunan haber ajansı ANA, borsadan 10 milyar euro’nun uçtuğunu bildirdi.
Borsa Başkanı Socrates Lazaridis, durumun bir aya düzeleceği umudunu paylaştı. Londra merkezli varlık yönetim şirketi Pictet yöneticisi Luca Paolini, “Halen çözüm bulunması gereken kritik riskler var. Yunan hisse piyasası kendini toplamadan önce çok daha kötü hale gelebilir” yorumunu yaptı.

Yabancıların elinde...

Borsadaki düşüşü dün ekonomik güven ve sanayi üretimine ilişkin rakamlar da alevlendirdi. Yunan sanayi üretimi son 16 yılın en düşük seviyesine inerken güven endeksi de Ekim 2012’den beri en alt seviyeyi gördü. Yunan borsasında işlem gören hisselerin yüzde 65’i yabancı yatırımcıların elinde.

Son ‘uzun kapanış’ Kıbrıs harekatında

1876’da kurulan Atina borsası, 139 yıllık tarihi boyunca savaşlar ve darbeler başta olmak üzere çeşitli nedenlerle 14 kez en az 1 gün kapandı. Yunan borsası, Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı nedeniyle işlemleri uzun süreli durdururken 1974 yılında Türkiye’nin düzenlediği Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle de Temmuz ve ağustos ayları arasında uzun bir süre kapalı kaldı. Borsa en son 2008’de bir grev nedeniyle kısa sürü kapılarını kapattı. Yunanistan’da piyasalar, Başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) oluşan alacaklıların yardım karşılığı öne sürdüğü koşulları referanduma götürme kararının ardından kapanmıştı. Atina Borsası’nda en son işlem 26 Haziran’da yapılmıştı.
Bu yıl Yunan ekonomisinin yüzde 2 ila 4 küçülmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)