E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAtıklardan ekonomiye 1.3 milyar lira---

Atıklardan ekonomiye 1.3 milyar lira

Atıklardan ekonomiye 1.3 milyar lira
05 Mayıs 2014 - 03:42 borsagundem.com

Atıkların geri dönüşümü 60 bin kişiye de istihdam sağladı

Kağıt, plastik, cam ve metal gibi atıkların geri dönüşümü ekonomiye 1.3 milyar lira katma değerle birlikte 60 bin kişiye de istihdam sağladı.

Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, sokak toplayıcılarının gayrı resmi olarak atık toplamasının ise en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi. Bakan Güllüce, Çevre Kanunu ile kağıt, plastik, cam, metal ve ahşap gibi ambalaj atıklarının kaynağında toplanmasıyla ilgili kriterlerin belirlendiğini açıkladı.

Güllüce, “İlgili yönetmelik gereğince sistem dışında toplanan ambalaj atıklarının geri dönüşüm tesislerine alınmasını yasakladık” dedi. “Ambalaj atıklarının yönetimi konusunda karşılaştığımız sorunların başında, ülke genelindeki tüm illerde lisanslı firmalar dışında işletmelerin, depoların ve sokak toplayıcılarının ambalaj atıklarını toplamasıdır” diyen Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü:

HURDACILAR TESİSLEŞTİ

“Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve ayrıştırılmasına ilişkin esaslar belirlendi. Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanması belediyelerin sorumluluğuna verildi. Belediyeler ambalaj atıklarının biriktirilmesi, toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi çalışmalarını çevreyle uyumlu şekilde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların kimler tarafından, nasıl, ne şekilde ve ne zaman yapılacağının belirlenmesi amacıyla ambalaj atığı yönetim planı hazırlıyor. Ayrıca belediyeler ayrı toplama ekipmanları dağıtarak bu çalışmaları plan kapsamında yürütüyor. 

Hurdacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar, yönetmelikle belirli kriterlere sahip modern toplama, ayırma ve geri dönüşüm tesisleri haline geldi. Bu tesislere bakanlığımızca lisans verilirken, tesislere gelen malzemelerle ilgili bilgiler her ay bakanlıkta rapor ediliyor. Dolayısıyla hem tesisler hem de toplanan malzemeler kayıt altına alınıyor.

EKONOMİYE 1.3 MİLYAR

Ambalaj atıkları geri kazanım sanayisi ise bakınlığımızca lisans verilen 500’ün üzerindeki işletmeye toplama, ayırma ve geri dönüşüm tesisiyle çalışmalarına devam ediyor. 2003 yılında 5 bin kişi istihdam edilirken geri kazanım faaliyetleri sonucunda 60 milyon liralık katma değer sağlandı. 2013 yılında toplama, ayırma ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren işletmelerde 60 bin kişi istihdam edildi. Geri kazanım çalışmalarında sağlanan katma değer de yıllık 1.3 milyar lirayı aştı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)