E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAtatürk 1926'da Fransa'yı dize getirdi---

Atatürk 1926'da Fransa'yı dize getirdi

Atatürk 1926'da Fransa'yı dize getirdi
29 Ekim 2020 - 08:31 borsagundem.com

1926 yılında Türk gemisi Bozkurt ile Fransız gemisi Lotus Ege’de çarpıştı. Fransa'nın uluslararası mahkemeye taşıdığı davayı Türkiye kazandı.

Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki mücadelesi, akıllara genç Cumhuriyet'in tarihe ‘Bozkurt-Lotus Davası' olarak geçen hukuk zaferini getirdi. Türkiye Cumhuriyeti 2 Ağustos 1926'da korkunç bir kazayla sarsılır. ‘Bozkurt' isimli yolcu gemisi, Fransızların ‘Lotus' adlı gemisi ile Ege açıklarında çarpışır. Bozkurt gemisinde bulunan 8 Türk yolcu hayatını kaybeder. Türk mahkemelerinde yargılanan Fransız kaptan 80 gün hapis cezasına çarptırılır. Ancak, Fransızlar davayı Lahey Sürekli Adalet Divanı'na yani bugünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürür.

Yargılama 7 Eylül 1927'de sonuçlanır. Mahkeme, Türkiye'nin hukuka aykırı davranmadığına karar verip Türk heyetine, Atatürk'e verilmek üzere tunçtan yapılmış ‘Bozkurt heykeli' hediye eder. Bu, genç bir ülkenin, güçlü bir devlete karşı aldığı bir hukuk zaferi olarak adlandırılır.

GÜLE GÜLE GİT KAZANACAKSIN

Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt, dava öncesini şöyle anlatır: “Atatürk beni çağırdı. Anlattım, sözlerimi şöyle tamamladım: ‘Davamızı müdafaa edeyim. Kaybedersem memlekete dönmem. Adalet Divanı önüne gitmeden Fransızların dediğini yapacak olursak tehdit karşısında boyun eğmiş olacağız. Halbuki Lahey Divanı'na gidersek davayı kaybetsek dahi şeref ve haysiyetimiz zedelenmez.' Atatürk ‘Güle güle git kazanacaksın, kazanmasan da memleket seni bağrına basacaktır' dedi.”

MÜZENİN DEPOSUNDA BULUNDU

Bozkurt heykeli 1968'e kadar Anıtkabir'deki müzede sergilenir. Ve ardından da Atatürk'ün birçok eşyasıyla birlikte Samsun'da yeni açılan Atatürk Müzesi'ne yerleştirilir. 70'li yıllarda neden olduğu tam olarak bilinmese de heykel müzeden kaldırılır. Uzun bir süre unutulan heykel, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. yıl dönümü törenleri için hazırlıklar yapılırken hatırlanır. Müzenin deposunda toz içinde bulunur. Temizlendikten sonra sergilenmeye başlanır.

Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'da kaldığı ev 2006'da Gazi Müzesi olarak düzenlenir ve Bozkurt heykeli, Ulu Önder'in diğer eşyalarıyla birlikte burada sergilenir. Bu eserlerin arasında Atatürk'e ait başka bir Bozkurt heykeli daha vardır. Bu heykel, Atatürk'ün çalışma masasında çağırma zili olarak kullandığı üzerinde bir düğme bulunan küçük bir Bozkurt heykelidir ve halen daha aynı müzede bulunmaktadır.

Fransa ile yaşanan bu davanın sonuçlarını diri tutmak için Mustafa Kemal Atatürk'e, Lahey Sürekli Adalet Divanı tarafından hediye edilen tunçtan yapılmış Bozkurt heykeli, 29 cm yüksekliğinde, 34 cm uzunluğundadır. Kaidesi ise 30×12 cm boyutlarındadır. O tarihte henüz harf inkılâbı yapılmadığı için kaidesi üzerine Osmanlıca “Bozkurt davası hatırası, Lahey, 7 Eylül 1927” yazılıdır. Girişi ücretsiz olan Gazi Müzesi'ni her yıl yüz binlerce kişi ziyaret ediyor.

Atatürk'ün dehasını gözler önüne seren o belge ortaya çıktı

 

Karadağlar'ın eteğinde Atatürk silüeti belirdi

 

Atatürk Kültür Merkezi Taksim'de yükselmeye başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pazarci29 Ekim 2020 19:27

    asiriduygusal bir milletiz.uluslararasi iliskilerde,herzaman hazine ve savunmada ulusal tedbirlerini alarak,cikar meselesi vardir....

  • K229 Ekim 2020 11:36

    sağlam karakterli insanların vatan sevgisi ile başaramayacağı şeyler yoktur......türkiye nasıl dize getirdiyse vietnamda sefalet içnde fransızların abd nin canına okumuştur.............

  • TAMİZ KARTALGÖZ29 Ekim 2020 12:18

    Dünya da hiç bir imparatorluk ve dev ülkeler sonsuza kadar yaşayamamıştır.çünkü bu ALLAH ın kanununa aykırıdır.Tek güç vardır o da yüce ALLAH tır bu gücünü hiç kimse ile asla ve asla paylaşmaz.ben ABD nin 20-30 sene içinde kalmadan yok olacağını tahmin ediyorum.

  • Boru29 Ekim 2020 11:26

    Ulan klozetinize kıç yıkama borusu taktırın önce pis fransızlar onca parfümü yapacağınıza su kullanın su dingiller.

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ29 Ekim 2020 11:19

    Sayın ulu önder ATATÜRK sizin kurduğunuz partinizi kalksan da bir görsen.bugünkü üç beş liyakatsız kimse chp nin direksiyonunu götürüp teröristleri destekleyen ve bu ülkeyi de kirli amaçları olan HDP teslim ettiler. eskiden CHP sevilir iken şimdi ise nefret edilen bir parti haline gelmiştir.

  • manevra 29 Ekim 2020 10:45

    Dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt, dava öncesini şöyle anlatır: “Atatürk beni çağırdı. Anlattım, sözlerimi şöyle tamamladım: ‘Davamızı müdafaa edeyim. Kaybedersem memlekete dönmem.....Adalet Bakanındaki onura, haysiyete adanmışlığa bakar mısın.Başka söze gerek yok.

  • Ahmet özbır145329 Ekim 2020 12:09

    Ben olsam, geri gelirdim. " siz beni yanlış anlamışsınız atam " der görevime devam ederim :D ... algı yapmışlar paşam ben öyle demedim ki derdim :D 2020  siyasetinde mantık bu...

  • muck29 Ekim 2020 10:02

    Sadece Fransa mı ?  : ) 

  • Kemal29 Ekim 2020 09:01

    Atatürk gibi lider dünyaya 500 yılda bir gelir.

  • Bir yorum29 Ekim 2020 15:11

    Biraz fazla sallamışsın!  Hepimiz gibi o da insan!  100-150 desen anladık ta bu 500  ne!  İnsanları putlaştırmaktan ziyade anlamaya çalış!  Böyle sersemce övgülere de ihtiyacı yok duaya ihtiyacı var.  Ayrıca  şu anda nesil  ile o önemin nesli de ne kadar farklı hiç düşündün mü?  

  • Eski taraflar, eski tavırlar 29 Ekim 2020 09:01

    Bu Fransa ile Türkiye arasında hep bir limoni iletişim var Osmanlı zamanından kalma tarihi bir durum. İngiltere'nin geçmişte Türkiye'ye zararı daha fazla olmasına rağmen onlarla böyle değil.. Almanya ile tarihi müttefiklikten dolayı mı Fransa ile böyle olunmuş..